Με σημαντική άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά από «ράλι», καθώς η είδηση που δημοσιεύθηκε στο Bloomberg και αναφέρει ότι ΗΠΑ και Κίνα βρίσκονται κοντά σε συμφωνία δημιούργησε αισιοδοξία στους επενδυτές. Η ανακοίνωση νέων οικονομικών στοιχείων για τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης (PMI), η οποία δείχνει οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης δεν φαίνεται να επηρεάσε σημαντικά τις αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτη Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 1,18%, στις 403,19 μονάδες, με όλους τους κλάδους να έχουν κλείσει σε θετικό έδαφος.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε με άνοδο 1,16%, στις 13/140,57 μονάδες. Στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με άνοδο 1,27%, στις 5.799,68 μονάδες. Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE κατέγραψε στο κλείσιμο κέρδη 0,42%, στις 7.188,50 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε με άνοδο 1,31%, στις 23.034,20 μονάδες, ενώ στη Μαδρίτη ο IBEX 35 έκλεισε με άνοδο 1,48%, στις 9.270,80 μονάδες.
Τα βλέμματα των αγορών ήταν στραμμένα και στο Λονδίνο όπου διεξάγοντο οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ για την 70η επέτειο της στρατιωτικής συμμαχίας.
Εξετάζοντας μεμονωμένες μετοχές, ενδεικτικά, η Ιταλική Atlantia έκλεισε με άνοδο 2,42% με την JP Morgan να αναβαθμίζει τη σύσταση της μετοχής από “overweight” σε “neutral”.
Η γαλλική Orange κατρακύλησε κλείνοντας στο -4,66%. Η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σκοπεύει να ακολουθήσει τα χνάρια των αντιπάλων εταιρειών, δημιουργώντας δηλαδή κινητές κεραίες στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες όπου δραστηριοποιείται.
Ευρωζώνη (PMI): Στάσιμη η πραγματική οικονομία – η ατονία επεκτείνεται
Η ύφεση στη μεταποίησης επεκτείνεται και σε άλλους τομείς στην Ευρωπαϊκής οικονομίας με αποτέλεσμα η συνολική οικονομία της Ευρωζώνης μόλις που καταφέρνει να καταγράψει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ενώ ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit σταθεροποιήθηκε το Νοέμβριο στις 50,6 μονάδες, πάνω από την προηγούμενη ένδειξη των 50,3 μονάδων, παραπέμπει σε ρυθμό ανάπτυξης μόλις κατά 0,1% το τέταρτο τρίμηνο. Είναι η πιο αναιμική επίδοση από την χρονιά που η Ευρωζώνη βγήκε από την ύφεση το 2013.
Η ανησυχητική εξέλιξη είναι ότι μειώνεται η δυναμική του κλάδου των υπηρεσιών – που είναι η βασική κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης φέτος. Η παραγωγή των εργοστασίων συρρικνώθηκε για δέκατο μήνα.