Τελευταίο upd: 22.05
Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με την αμερικανική αγορά να επιχειρεί να ανακτήσει ένα μέρος των μεγάλων απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, η οποία ήταν η χειρότερη από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones διευρύνει την άνοδό του στο 2,50% και τις 748 μονάδες και βρίσκεται στις 30.637 μονάδες. Κατά 2,78% αυξάνεται και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500, ο οποίος διαμορφώνεται στις 3.776 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 2,84% στις 11.105 μονάδες.
Η σημερινή ανοδική αντίδραση επέρχεται σε συνέχεια της αισθητής βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος σε όλες τις διεθνείς αγορές (η Wall Street ήταν κλειστή τη Δευτέρα), ως απόρροια τόσο της μείωσης της τιμής του πετρελαίου όσο και της αποκλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων.
Ας σημειωθεί ότι η τιμή του Brent διαπραγματεύεται σήμερα στα 115 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή του WTI βρίσκεται στα 10 δολάρια ανά βαρέλι. «Εάν οι τιμές των εμπορευμάτων παραμείνουν σε πτωτική τροχιά, θα αφαιρεθεί ένα μεγάλο βάρος από τις μετοχές» επισημαίνει ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge, μιλώντας στο CNBC.
Οι τεχνολογικές μετοχές, οι οποίες τέθηκαν στο επίκεντρο των πρόσφατων ρευστοποιήσεων, εμφανίζουν κέρδη της τάξης άνω του 1%, ενώ η μετοχή της Kellogg εκτινάσσεται κατά 7% μετά το σχέδιο για τριχοτόμηση του ομίλου. Κατά 1,2% αυξάνεται και η μετοχή της Mondelez, η οποία ετοιμάζεται να αποκτήσει την Clif Bar έναντι 2,9 δισ. δολαρίων.
Ο αεροπορικός κλάδος, παράλληλα, κινείται έντονα ανοδικά, εν μέσω των υψηλών προσδοκιών για την καλοκαιρινή ταξιδιωτική περίοδο. Η μετοχή της Spirit Airlines, ενδεικτικά, διαπραγματεύεται στο +9%, καθώς η JetBlue κατέθεσε βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς στα 33,5 δολάρια ανά μετοχή.
Η προηγούμενη εβδομάδα, πάντως, ήταν καταστροφική για τους αμερικανικούς δείκτες, οι οποίοι συμπλήρωσαν 10/11 πτωτικά πενθήμερα, εν μέσω των ανησυχιών για επιθετική αύξηση επιτοκίων από τη Federal Reserve. Η κεντρική τράπεζα, η οποία τον Ιούνιο αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης (από 0,75% σε 1,5%), ετοιμάζεται για νέα παρέμβαση τον Ιούλιο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού.
Όμως, τα αυξημένα επιτόκια γεννούν φόβους για οικονομική ύφεση. Η Goldman Sachs τοποθετεί στο 30% την πιθανότητα ύφεσης για το 2023, ενώ ακόμη πιο δυσμενής είναι ο οιωνός του Νουριέλ Ρουμπινί, ο οποίος προβλέπει ότι η ύφεση θα «χτυπήσει» τις ΗΠΑ έως το τέλος του 2022. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Nomura, η οποία θεωρεί πολύ πιθανή την εκδήλωση μιας ήπιας ύφεσης έως το τέλος του 2022
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,8% και εμφάνισε τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες από το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης, με αποτέλεσμα να εισέλθει και επισήμως σε bear market, απέχοντας τουλάχιστον 23% από τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου.
Ο Dow Jones, από την πλευρά του, έκλεισε στο -4,8%, υποχωρώντας κάτω των 30.000 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2021. Ο Nasdaq, τέλος, σημείωσε πτώση κατά 4,8%, μετρώντας συνολικές απώλειες 33% από το πρόσφατο ιστορικό υψηλό.
Διαβάστε επίσης:
Goldman Sachs: Τι σημαίνει η επίσημη είσοδος των μετοχών σε bear market
Έλον Μασκ: Έρχεται ύφεση στις ΗΠΑ – «Μαχαίρι» κατά 3,5% στο ανθρώπινο δυναμικό της Tesla
Deutsche Bank: Ο πληθωρισμός είναι το χειρότερο δηλητήριο για την παγκόσμια οικονομία