Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον παρατηρείται στη δευτερογενή αγορά για τα ελληνικά ομόλογα με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να καταγράφουν σημαντική αποκλιμάκωση.
Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου (1,19%) υποχώρησε σήμερα για ακόμη μία φορά κάτω από αυτή του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου (1,33%).
Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια από το μέτωπο του πληθωρισμού καθώς τον Μάιο σημείωσε άνοδο από τα κατώτερα επίπεδα της τελευταίας τετραετίας στα οποία είχε υποχωρήσει.
Οι επενδυτές στρέφονται στα ομόλογα της περιφέρειας καθώς δεν διαφαίνεται για την ώρα δεύτερο κύμα πανδημίας. Ταυτόχρονα αρκετοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ΕΚΤ είναι επαρκή για να αντιμετωπίσουν ακόμη και ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, διαφαίνεται ότι τελικώς θα επέλθει κάποιος συμβιβασμός μετά την γνωστή απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου, ο οποίος δεν θα υπονομεύσει νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που υλοποιεί η ΕΚΤ μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Στην εγχώρια αγορά η απόδοση του 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει στο 0,46% από το 0,55% που κυμαίνονταν την προηγούμενη εβδομάδα, το 10ετές στο 1,19% από 1,30%, και το 15ετές στο 1,27% από 1,36%.
Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 161 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 113 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,21% από 1,30% έναντι 0,48% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,69%.
Στην αγορά συναλλάγματος σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματεύονταν νωρίς το απόγευμα στο 1,1224 δολ. από το επίπεδο του 1,1254δολ. που άνοιξε η αγορά.
Αρνητικά επηρεάζει το αμερικανικό νόμισμα η προοπτική υιοθέτησης πρόσθετων μέτρων επεκτατικής πολιτικής από τη Fed και ο περιορισμός του επιτοκιακού του πλεονεκτήματος.
Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1198 δολ.