Με άλμα άνω του 2% άνοιξαν οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι ελπίδες για φάρμακο αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και τα σχέδια ολοένα περισσότερων χωρών για σταδιακή άρση του Lockdown, αντιστάθμισαν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για συρρίκνωση της κινεζικής οικονομίας κατά 6,8% το α’ τρίμηνο λόγω της πανδημίας. Νωρίτερα και οι ασιατικοί δείκτες εμφάνισαν ισχυρή άνοδο, ενώ άλμα κάνουν τα αμερικανικά futures.
Ο πανευρωπαΪκός Stoxx 600 σημείωνε άνοδο 2,60% λίγο μετά το άνοιγμα ενώ αυτή την ώρα ενισχύεται κατά 2,70% στις 333,65 μονάδες. Άλμα 5,1% καταγράφουν οι μετοχές του κλάδου ταξιδίων και αναψυχής, ενώ οι μεγαλύτεροι δείκτες εμφανίζουν σημαντική άνοδο, λόγω της αισιοδοξίας που γεννούν οι πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου της Gilead Sciences, Remdesivir. Η μετοχή της εταρείας σημειώνει άνοδο άνω του 16%
Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 2,58%, ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 3,20% και ο γαλλικός CAC 40 σνειχύεται κατά 3,50%. Στην περιφέρεια της Ευρώπης, ο ιταλικός FTSE MIB κάνει άλμα 2,24% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με κέρδη 2,39%.
Εκτόξευση για τα αμερικανικά futures
Τα αμερικανικά futures κάνουν άλμα μετά από αναφορές ότι φάρμακο της Gilead Sciences φαίνεται να είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία του κορωνοϊού. Τα futures του Dow Jones εκτοξεύθηκαν κατά 846 μονάδες, δείχνοντας προς μια άνοδο 833 μονάδων στο σημερινό άνοιγμα. Ανοδικά κινούνται και τα futures του S&P 500 και του Nasdaq.
Ανοδος άνω του 3% σε Νότια Κορέα – Ιαπωνία
Στην Ασία νωρίτερα, τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσε ο νοτιοκορεατικός Kospi με άνοδο περί το 3,20% ενώ και ο Kosdaq ενισχύθηκε κατά 1,57%.
Στην Ιαπωνία ο Nikkei κατέγραψε κέρδη 3,15% ενώ ο ευρύτερος Topix ενισχύθηκε κατά 1.35%.Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng με κέρδη 1,41%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite ενισχύθηκε κατά 0,60%.
Ανοδος και στην Αυστραλία με τον S&P/ASX 200 να κερδίζει 1,31%.Συνολικά ο MSCI για την Ασία εκτός Ιαπωνίας κέρδισε 2,49%.
Συρρίκνωση 6,8% της κινεζικής οικονομίας
Η κινεζική οικονομία συρρικνώθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τους πρώτους τρεις μήνες της φετινής χρονιάς, κατά 6,8% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η κινεζική στατιστική υπηρεσία, γεγονός που αποδίδεται στον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, με συνέπεια να ανασταλεί σχεδόν κάθε δραστηριότητα στη χώρα.
Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση 6,5% για το κινεζικό ΑΕΠ – ισχυρή πτώση από την ανάπτυξη 6% που είχε σημειωθεί το δ’ τρίμηνο του 2019.Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση της οικονομίας της Κίνας αφότου άρχισαν να δημοσιοποιούνται δεδομένα για την πορεία του ΑΕΠ ανά τρίμηνο, το 1992.
Η Κίνα έχει να καταγράψει συρρίκνωση του ΑΕΠ της σε ετήσια βάση από το 1976