search icon

Αγορές

Ράλι ανάκαμψης στις αγορές – Κέρδη 2,7% για τον Nasdaq, στο +3% η Ευρώπη

Αυξάνεται η διάθεση για ρίσκο - Ώρα αποφάσεων για την Fed: Η αύξηση των επιτοκίων και η νομισματική πολιτική στη σκιά του πληθωρισμού - Αισιοδοξία για την Ουκρανία - Άλμα 5,6% στο Χρηματιστήριο – Η καλύτερη συνεδρίαση των τελευταίων 16 μηνών με φόντο τις ελπίδες για ειρήνη στην Ουκρανία

(upd) Ισχυρή άνοδο καταγράφουν οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη, ωστόσο, να χάνει τις 500 μονάδες μετά τις ανακοινώσεις της Federal Reserve, για αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,49% ή κατά 164 μονάδες και φθάνει στις 33.707 μονάδες, έχοντας υποχωρήσει, ωστόσο, από τις 500 μονάδες που κέρδιζε ενδοσυνεδριακά. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει άνοδο 1,12% και τις 4.311 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, παράλληλα, εκτινάσσεται κατά 2,47% και τις 13.307 μονάδες. 

Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα Fed, προχώρησε στην αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στο 0,25% με 0,5% την Τετάρτη, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των αξιωματούχων της Κεντρικής Τράπεζας, αμένεται να αυξήσει τα επιτόκια συνολικά επτά φορές τη φετινή χρονιά.

Στόχος της Federal Reserve είναι η ανάσχεση του πληθωρισμού, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2022 σκαρφάλωσε στο 7,9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 ετών. Το καλό για τις αγορές είναι ότι οι επενδυτές έχουν ήδη αποτιμήσει αυτή την αύξηση, κάτι που συμβάλλει στην απορρόφηση των όποιων κραδασμών από τον σταδιακό τερματισμό της φθηνής ρευστότητας.  

Την ίδια ώρα, στο βελτιωμένο κλίμα συμβάλλει και η διαφαινόμενη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να επισημαίνει ότι πλέον στο τραπέζι βρίσκονται «πιο ρεαλιστικές προτάσεις». Η συγκεκριμένη δήλωση ενδεχομένως αποδεικνύει ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ως προς το σενάριο μιας εκεχειρίας τις επόμενες ημέρες. 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στις 448 μονάδες σημειώνοντας άνοδο κατά 3,06%. Στην άνοδο του δείκτη πρωταγωνίστησε ο κλάδος της τεχνολογίας με άνοδο άνω του 6,5%. Αντίθετα οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σημείωσαν πτώση κατά 0,8%.

O βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,62% στις 7.291 μονάδες. Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 3,76% στις 14.440 μονάδες και ο γαλλικός CAC κατέγραψε κέρδη κατά 3,68% στις 6.588 μονάδες. Ο ιταλικός ΜΙΒ έκλεισε στις 24.284 μονάδες με άνοδο κατά 3,34% και ο ισπανικός IBEX 35 ενισχύθηκε κατά 1,75% κλείνοντας στις 8.380 μονάδες.

Στην αγορά του πετρελαίου, τα συμβόλαια αργού κινούνται ανοδικά κατά περίπου 0,5% και προσεγγίζουν τα 97 δολάρια ανά βαρέλι, ανακτώντας ένα μέρος των απωλειών του προηγούμενου διημέρου. Η τιμή του Brent, αντίθετα, υποχωρεί κατά 0,5% και διατηρείται κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού δε, μειώνεται κατά 1% και διολισθαίνει στα 1.910 δολάρια.  

Διαβάστε επίσης:

Οι τρεις ολιγάρχες (όχι ιεράρχες!), ο Μασούτης και η CVC, ο συνταξιούχος και το καζίνο, ο μέτοχος του ΟΠΑΠ και το αφεντικό της Αττικής Οδού

Όλα τα «μυστικά» του νέου ΕΝΦΙΑ σε 4 βήματα

Το σκάφος «Lucky» του Καλογρίτσα δεν έφερε… τύχη και βγαίνει στο σφυρί

Exit mobile version