Ράλι άνω του 15% κατέγραψε η μετοχή της Alibaba στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, με τους επενδυτές να χαιρετίζουν το σχέδιο της διοίκησης για διάσπαση του κολοσσού στα… έξι.
Η ανοδική τάση για τη μετοχή της κινεζικής εταιρείας είχε διαφανεί από το βράδυ της Τρίτης, όταν έκλεισε στο +14,26% στην παράλληλη διαπραγμάτευση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης.
«Το ράλι βασίζεται όχι τόσο στην προσδοκία για μεγαλύτερα κέρδη, αλλά κυρίως στην εκτίμηση ότι η ένταση με τις εποπτικές αρχές θα αμβλυνθεί» εξηγεί ο αναλυτής Γκάι Σπιερ, μιλώντας στο πρακτορείο CNBC. Πλέον, οι κίνδυνοι για την Alibaba θα είναι μικρότεροι, σπεύδει να προσθέσει.
Υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα δύο χρόνια, η κυβέρνηση της Κίνας ανάγκασε τον τεχνολογικό τομέα της Κίνας σε ριζικές και θεμελιώδεις αλλαγές, οι οποίες επηρέασαν δραματικά την κεφαλαιοποίηση των εισηγμένων εταιρειών, ανάμεσα στις οποίες και η Alibaba, η οποία έχασε σχεδόν 600 δισ. δολάρια από τον Οκτώβριο του 2022 έως σήμερα.
Η αναδιάρθρωση του τεχνολογικού κολοσσού, ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου, θεωρείται η μεγαλύτερη των τελευταίων τουλάχιστον 20 ετών.
Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα παράσχει μεγαλύτερη αυτονομία στις επιμέρους δραστηριότητες της Alibaba, χωρίς να αποκλείεται και η εισαγωγή κάποιων εξ αυτών στο Χρηματιστήριο.
Η μεταβίβαση σε μια δομή εταιρείας συμμετοχών αποτελεί σπάνια εξέλιξη για τις τεχνολογικές εταιρείες της Κίνας και σηματοδοτεί τη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, το οποίο εκτείνεται από το διαδίκτυο έως τα σούπερ-μάρκετ και τα data centers.
«Η εν λόγω εξέλιξη έρχεται ως συνέπεια της απόφασης του Πεκίνου να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα. Εάν η Κίνα επιθυμεί να πετύχει ανάπτυξη 5% φέτος, τότε χρειάζεται την στήριξη εταιρειών όπως η Alibaba» σχολίαζε την Τρίτη στο Bloomberg ο Στίβεν Λουνγκ, επικεφαλής της UOB Kay Hian.
Διαβάστε ακόμα
Οι καραμπόλες σε παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και δημόσια έργα από το ντιλ Ιντρακάτ-Άκτωρ
Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)