search icon

Αγορές

Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές με οδηγό τις τεχνολογικές μετοχές

Τεχνολογικές μετοχές και εταιρείες πολυτελών ειδών δέχτηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις - Ανοδικό γύρισμα στις πετρελαϊκές τιμές μετά το ισχυρό αμερικανικό ΑΕΠ - Σημαντικές ρευστοποιήσεις έφεραν μεγάλες απώλειες στην τιμή του χρυσού

Απώλειες κατέγραψαν τα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να έχουν επηρεαστεί από το sell off της Τετάρτης στη Wall Street, η οποία κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση του 2024 με επίκεντρο κυρίως τις τεχνολογικές μετοχές.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,72% στις 508 μονάδες με τις τεχνολογικές μετοχές να παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 2,5%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX έπεσε κατά 0,48% στις 18.298 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 1,15% και τις 7.427 μονάδες και ο FTSE 100 κατάφερε να σημειώσει μικρά κέρδη της τάξεως του 0,40% στις 8.186 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο δέχτηκε σημαντικές πιέσεις χάνοντας 2,03% στις 33.771 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις 11.145 μονάδες μειωμένος κατά 0,58%.

Σε επίπεδο μετοχών την μεγαλύτερη κάμψη παρουσίασαν οι τεχνολογικές μετοχές ακολουθώντας το αρνητικό ρεύμα της αμερικανικής αγοράς.
Ωστόσο δύσκολη μέρα είχαν και οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών με οδηγό την Stellantis, η οποία έχασε σχεδόν 9%, καθώς ο γίγαντας με τις περίπου 14 φίρμες, όπως η Jeep, η Peugeot και η Fiat ανακοίνωσε «βουτιά» κατά 48% στα κέρδη του πρώτου εξαμήνου.

Δύσκολη μέρα και για τις εταιρείες πολυτελών ειδών, καθώς μετά την επιβράδυνση των εσόδων που ανακοίνωσε η LVMH και ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η επίσης γαλλική Kering, ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα έσοδα που οδήγησε τη μετοχή της στο χαμηλότερο σημείο εδώ και επτά χρόνια, με απώλειες κοντά στο 8%.

Εξισορροπητικά κατάφεραν να λειτουργήσουν, ως ένα βαθμό, οι εταιρείες καταναλωτικών ειδών με οδηγό την Unilever, η μετοχή της οποίας έκανε άλμα άνω του 6% χάρη στα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές δέχτηκαν αρχικά ισχυρές πιέσεις μετά την είδηση πως η κεντρική τράπεζα της Κίνας προχώρησε σε νέα έκτακτη μείωση των επιτοκίων, όμως σταδιακά σταθεροποιήθηκαν και κατάφεραν να περάσουν σε θετικό έδαφος λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή επίδοση του αμερικανικού ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο, που ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών φτάνοντας το 2,8%.

Έτσι, η τιμή του Brent ανέβηκε κατά 0,24% και τα 81,88 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI πρόσθεσε 0,58% στα 78,04 δολάρια το βαρέλι.

Με τις επιδόσεις αυτές, η τιμή του Brent σε ετήσια βάση βρίσκεται στο +4,9% και του αμερικανικού αργού στο +7,4%.

Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού δέχτηκε πολύ μεγάλες πιέσεις, καθώς η συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του πολύτιμου μετάλλου οδήγησε τελικά σε σημαντικές ρευστοποιήσεις από τους επενδυτές. Οι επενδυτές, εξάλλου, περίμεναν και τα νεότερα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ για να αντλήσουν συμπεράσματα για την κατεύθυνση που θα πάρει η Fed.

Έτσι, η τιμή του χρυσού έκανε «βουτιά» της τάξεως του 2,20% στα 2.362 δολάρια την ουγγιά.

Στις αγορές συναλλάγματος το αμερικάνικο νόμισμα έχασε έδαφος με τον δείκτη δολαρίου να πέφτει 0,11% στο 104,27 και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0856. Αξιοσημείωτη πάντως και η εκτίναξη του ιαπωνικού γιεν που «έπιασε» υψηλό δυόμιση μηνών έναντι του δολαρίου, στα 152,4, συμπληρώνοντας ένα τετραήμερο ανοδικό σερί.

Διαβάστε ακόμη

Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα): Tι διέκρινε σε εμάς ο επόπτης για να εγκρίνει μέρισμα – Δέσμευση για το κλίμα

Φόβοι για παγκόσμια κάμψη στον κλάδο αυτοκινήτου – Καμπανάκι από Nissan και Stellantis

Διαθέσιμο εισόδημα: Αύξηση 1,1% το α’ τρίμηνο – Διαμορφώθηκε στα €35,13 δισ.

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version