search icon

Αγορές

Προσπάθεια αντίδρασης στις ευρωαγορές – Ήπια άνοδος (upd)

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι ασταθείς καθώς οι επενδυτές αναζητούν κατεύθυνση μετά το χειρότερο τρίμηνο από το 2020

Διακυμάνσεις παρουσιάζουν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές , αφότου πέρασαν το χειρότερο τρίμηνό τους από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, καθώς ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις των επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν το κλίμα.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 χάνει 0,07% στις 406,98 μονάδες. Ο γερμανικός DAX καταγράφει άνοδο 0,31% στις 12.821,99 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει αύξηση 0,42% στις 5.947,44 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κινείται ανοδικά 0,07% στις 7.174,48 μονάδες.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip έκλεισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους την Πέμπτη με πτώση 9% -τη χειρότερη τρίμηνη περίοδο από τα πρώτα στάδια της πανδημίας το 2020- και σημείωσε πτώση 16,6% σε ετήσια βάση.

Το κλίμα της παγκόσμιας αγοράς παραμένει βαρύ, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης και οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να αυξάνονται, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες να ξεκινήσουν επιθετική νομισματική πολιτική και να επιδεινώσουν τους φόβους για παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Το Reuters ανέφερε την Πέμπτη ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την Παρασκευή μια διαδικασία αγοράς ομολόγων από χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα από τη λήξη του γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τα spreads μεταξύ των αντίστοιχου κόστους δανεισμού τους.

Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας με τον Nikkei 225 της Ιαπωνίας να οδηγεί τις απώλειες στην περιοχή, αφού η τριμηνιαία έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα της Τράπεζας της Ιαπωνίας κατέγραψε απότομη πτώση την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.

Ωστόσο, η μεταποιητική δραστηριότητα της Κίνας επεκτάθηκε με τον πιο απότομο ρυθμό εδώ και 13 μήνες τον Ιούνιο, ενισχυμένη από την αναζωπύρωση της παραγωγής μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού του Covid-19.

Διαβάστε ακόμη:

Ψηφιακή κάρτα εργασίας από σήμερα για 121.000 εργαζόμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ

Ζημιά 3,5 δισ. δολ από τον αποκλεισμό των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων στην Λιβύη

Τραπεζικά… pass: Έως και 700 ευρώ η ενίσχυση στους εργαζόμενους

 

Exit mobile version