search icon

Αγορές

Πτώση κοντά στο 4% για το πετρέλαιο – Ανησυχίες για τον Νο.1 εισαγωγέα παγκοσμίως

Από την πετρελαϊκή αγορά δεν λείπουν και οι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επαναφέρουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε ανοδική τροχιά

Σημαντική πτώση εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι αδύναμες προοπτικές της κινεζικής οικονομίας (Νο.1 εισαγωγέας πετρελαίου παγκοσμίως) υπερτερούν των ανησυχιών για την επιβολή ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ υποχωρούν στο -3,8% και τα 100,72 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διολισθαίνουν στο -3,4% και τα 103,51 δολάρια ανά βαρέλι

Οι τιμές διαγράφουν πτωτική πορεία, μετά τα πρόσφατα μακροοικονομικά μεγέθη της Κίνας, τα οποία έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη συρρικνώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 2ετίας, ως απόρροια των lockdowns για τον κορωνοϊό.

«Μια επιβράδυνση της ανάπτυξης, ενόσω η Κίνα ήδη υποφέρει από την κρίση στα ακίνητα και τις ανησυχίες για ενίσχυση της κρατικής εποπτείας, αποτελεί μείζον θέμα για τις αγορές εμπορευμάτων και την παγκόσμια οικονομία» τονίζει ο Τόμπιν Γκόρεϊ, αναλυτής της Commonwealth Bank.

Ας σημειωθεί ότι ο επίσημος στόχος για την ανάπτυξη της Κίνας καθορίζεται στο 5,5%. Ωστόσο, οι αναλυτές θεωρούν ότι η επίτευξή του είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των διαδοχικών lockdown και της πολιτικής της μηδενικής ανοχής στην Covid.

Φυσικά, από την πετρελαϊκή αγορά δεν λείπουν και οι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να επαναφέρουν την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε ανοδική τροχιά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, για παράδειγμα, ετοιμάζεται να επιβάλει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, μηδενίζοντας τις εισαγωγές έως τα τέλη του 2022, στο πλαίσιο των κυρώσεων για την εισβολή στην Ουκρανία. Η Ρωσία στέλνει στις χώρες της Ε.Ε. 4,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 1/5 των συνολικών εισαγωγών της ηπείρου.

Εφόσον, επομένως, οι Βρυξέλλες προχωρήσουν στην απόφαση για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, τότε αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βγουν στην αγορά, αναζητώντας εναλλακτικές πηγές προμήθειας. Σε μια χρονική περίοδο, όμως, κατά την οποία το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης παραμένει «σφιχτό», ασκώντας ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί οι παγκόσμιες αγορές θα χάσουν $410 δισ. έως το τέλος του 2022 – Βγαίνει από την πρίζα η μηχανή του φθηνού χρήματος

Ευρωπαϊκή Ένωση: Ποιες χώρες εξαιρεί από το εμπάργκο αγοράς ρωσικού πετρελαίου

Το υπερόπλο των $176.000 που μπορεί να αλλάξει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Exit mobile version