Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές, με εξαίρεση αυτή της Βρετανίας, με τις μετοχές τραπεζών και αυτοκινητοβιομηχανιών να βρίσκονται, εκ νέου, στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων.
Δραματική ήταν η συνεδρίαση για τη μετοχή της Banca Monte dei Paschi di Sienna (BMPS), η οποία έκλεισε με απώλειες 19,4%, ενώ υπήρξε και διακοπή στις συναλλαγές της για κάποιο διάστημα, καθώς η πτώση της είχε ξεπεράσει κατά πολύ το 20%.
Η ιταλική τράπεζα βρίσκεται εκ νέου στο «μάτι του κυκλώνα», καθώς δημοσίευμα του Reuters ανέφερε ότι η ΕΚΤ ζήτησε από τη διοίκηση της BMPS να μειώσει κατά 40% τα «κόκκινα δάνεια» εντός της επόμενης 3ετίας, διαφορετικά η τράπεζα δεν θα είναι βιώσιμη.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει άμεσα τη δυνατότητα να σώσει τις τράπεζές της, οι οποίες, όμως, μαστίζονται από επισφαλή δάνεια ύψους 360 δισ. ευρώ, στραγγαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο και την οικονομία της χώρας», εκτίμησε ο Michael Hewson, αναλυτής της CMC Markets.
Απώλειες 1,66% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Euro Stoxx 600 στις 324 μονάδες, με την πτώση του από την αρχή του έτους να ξεπερνά σημαντικά το 11%.
Στο 1,82% η πτώση για τον DAX 30 στις 9.532 μονάδες, με τον CAC 40 να υποχωρεί 1,69% στις 4.163 μονάδες. Αντίθετα με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση το βρετανικό χρηματιστήριο, μετά τη διαβεβαίωση του επικεφαλής της ΒοΕ, Μ. Κάρνει, ότι η τράπεζα θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξει οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε 0,35% στις 6.545 μονάδες.
Η άνοδος του βρετανικού δείκτη κατέφθασε σε μία στιγμή που δύο χρηματοοικονομικοί όμιλοι -οι Standard Life και Aviva – ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τη λειτουργία των μονάδων τους που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του real estate, εξαιτίας και του Brexit.
Η μετοχή της Standard Life υποχώρησε άνω του 5%, ενώ αυτή της Aviva κινήθηκε κατά 4% χαμηλότερα.
Αρνητική πορεία και για τις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να υποχωρεί 2,2% στις 8.067 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB κινήθηκε κατά 1,45% χαμηλότερα στις 15.780 μονάδες.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και η αυτοκινητοβιομηχανία, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί 3,3%, μετά την ανακοίνωση από τις γερμανικές αρχές ότι έξι εταιρείες είχαν δημιουργήσει καρτέλ αναφορικά με τον προκαθορισμό της τιμής χάλυβα.