Πτώση καταγράφει η μετοχή της ASML Holding στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, εν μέσω των ανησυχιών ότι η μειωμένη ζήτηση για ημιαγωγούς θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα της εισηγμένης.
«Συνεχίζουμε να βλέπουμε μικτά σημάδια για τη ζήτηση από διαφορετικά τμήματα της αγοράς» δήλωσε την Τετάρτη ο διευθύνων σύμβουλος, Πίτερ Βένικ. «Η συνολική ζήτηση εξακολουθεί να υπερβαίνει τη φετινή παραγωγή μας και έχουμε έναν ανεκτέλεστο άνω των 38,9 δισ. ευρώ» δήλωσε, μεταξύ άλλων.
Παρ’ όλα αυτά, η πτώση στην αγορά των μικροτσίπς συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, καθώς τα υψηλά επιτόκια, ο επίμονος πληθωρισμός και η τραπεζική αναταραχή υπονομεύουν το καταναλωτικό κλίμα και περιορίζουν τις πωλήσεις τεχνολογικών προϊόντων.
Η Taiwan Semiconductor Manufacturing, η οποία είναι ο μεγαλύτερος πελάτης της ASML, δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις να απολέσουν τους στόχους για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο.
Από την πλευρά της, η ευρωπαϊκή ASML έκανε λόγο για «βουτιά» 46% στις παραγγελίες του α’ τριμήνου, κάτι που σήμανε τον κώδωνα του κινδύνου για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί σήμερα κατά σχεδόν 5%, με αποτέλεσμα να κατέρχεται στα 575 ευρώ. Από τις αρχές του έτους, βέβαια, καταγράφει άνοδο κατά σχεδόν 14%.
Πάντως, μέχρι στιγμής, τα έσοδα και τα κέρδη αποδεικνύονται αρκετά ικανοποιητικά, περνώντας τον πήχη που έχουν θέσει οι αναλυτές. Μάλιστα, στο β’ τρίμηνο αναμένεται άνοδος των εσόδων έως τα 7 δισ. ευρώ από 6,7 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο.
Για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η Κίνα προσφέρει το 8% των πωλήσεων της ASML, ενώ ευθύνεται για το 20% του ανεκτέλεστου. Παρ’ όλα αυτά, τα παραπάνω μεγέθη ενδέχεται να επηρεαστούν μερικώς από τους περιορισμούς στις τεχνολογικές εξαγωγές προς την ασιατική χώρα, στο πλαίσιο των μέτρων της Ολλανδίας για την προστασία των τεχνολογιών αιχμής.
Διαβάστε ακόμα
Σκάνδαλο Folli Follie: Εχασαν τη μάχη για €3,3 εκατ. στο ΣτΕ οι Κουτσολιούτσοι (pic)