Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν πτώση άνω των κοντά 3% την Παρασκευή, καταγράφοντας συνολικά εβδομαδιαία μείωση, καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στη μείωση του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή και στην αβεβαιότητα γύρω από μια πιθανή ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent έκλεισαν με πτώση 2,05 δολαρίων ή 2,68%, στα 74,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 2,08 δολάρια ή 2,87%, κλείνοντας στα 70,40 δολάρια το βαρέλι. Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent κατέγραψε απώλειες 0,4%, ενώ το αμερικανικό αργό μειώθηκε κατά 0,5%.
Ο αναλυτής Τζον Κίλνταφ της Again Capital στη Νέα Υόρκη σημείωσε στο cnbc ότι επικρατεί τάση αποφυγής ρίσκου, καθώς η σχετική ηρεμία στη Μέση Ανατολή συνεχίζεται μετά τη διατήρηση της εκεχειρίας στη Γάζα.
Επιπλέον, οι επενδυτές αξιολογούν την αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, η οποία ανακοινώθηκε την Πέμπτη από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA), αποδίδοντας την εξέλιξη αυτή στη μειωμένη επεξεργασία λόγω εποχικής συντήρησης των διυλιστηρίων.
Παράλληλα, οι αμερικανικές ενεργειακές εταιρείες πρόσθεσαν νέες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου για τέταρτη συνεχή εβδομάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 592, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Baker Hughes.
Διαταραχές στην προσφορά πετρελαίου συγκρατούν τις απώλειες
Παρά την πτωτική τάση, οι ανησυχίες για διαταραχές στην προσφορά συνέβαλαν στον περιορισμό των απωλειών.
Η Ρωσία ανέφερε ότι οι ροές πετρελαίου μέσω του Caspian Pipeline Consortium (CPC) – ενός σημαντικού διαύλου εξαγωγής αργού από το Καζακστάν – μειώθηκαν κατά 30-40% την Τρίτη, έπειτα από ουκρανική επίθεση με drone σε σταθμό άντλησης.
Ωστόσο, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε την Παρασκευή ότι οι ροές πετρελαίου από το κοίτασμα Tengiz του Καζακστάν μέσω του CPC παρέμειναν ανεπηρέαστες, ενώ πηγές της βιομηχανίας ανέφεραν ότι το Καζακστάν πέτυχε ρεκόρ παραγωγής πετρελαίου, παρά τις ζημιές στη διαδρομή εξαγωγής μέσω Ρωσίας.
Διπλωματικές εντάσεις
Η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει στο επίκεντρο, με τις σχέσεις μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να επιδεινώνονται περαιτέρω.
Ο Ζελένσκι επέκρινε την απόφαση των ΗΠΑ και της Ρωσίας να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου, ενώ ο Τραμπ κατηγόρησε την Ουκρανία ότι ξεκίνησε τη σύγκρουση.
Μετά από συνάντηση με τον απεσταλμένο του Τραμπ για το ζήτημα της Ουκρανίας την Πέμπτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του είναι «έτοιμη να εργαστεί γρήγορα» για μια συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αφορά επενδύσεις και ασφάλεια.
Ο αναλυτής Τζον Κίλνταφ ανέφερε ότι «η συνεχής πίεση του Τραμπ στην Ουκρανία δημιουργεί εκτιμήσεις στην αγορά για πιθανή χαλάρωση των κυρώσεων στη Ρωσία, γεγονός που θα μπορούσε να αυξήσει τις ροές ρωσικού πετρελαίου».
Στο μέτωπο της ζήτησης, οι αναλυτές της JPMorgan προβλέπουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας στην Κίνα μετά τις γιορτές θα ενισχύσουν τη ζήτηση πετρελαίου την ερχόμενη εβδομάδα.
Διαβάστε ακόμη
Ρωσία: Ακόμα κι αν λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό κίνδυνο (pic)
ΟΛΘ: Απέτυχε η δημόσια πρόταση της LeonidsPort – Oι Ντρέιφους απέκτησαν μόλις το 2,58%
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Στο Large Cap της FTSE Russell η μετοχή της – Σε ισχύ από 10 Μαρτίου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ