Η επικίνδυνη κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή με την πρώτη σύγκρουση στρατιωτών Ισραήλ και Λιβάνου, η οποία φούντωσε και τους χειρότερους φόβους για την απάντηση που ετοιμάζει το Τελ Αβίβ κατά του Ιράν, ενίσχυσε τους τριγμούς στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Αντιστοίχως και οι πετρελαϊκές τιμές σημείωσαν νέο ισχυρό άλμα κοντά στο 4%.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,93% στις 516 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε αρνητικό έδαφος.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις, πάντως, δέχτηκε ο κατασκευαστικός κλάδος, οι εξορυκτικές εταιρείες, αλλά και ο κλάδος αυτοκινήτου μετά τα νέα σενάρια για οριστικοποίηση – ίσως και την Παρασκευή – από την Κομισιόν των δασμών στα κινεζικά EV έως και στο 45%. Μάλιστα, οι μετοχές της Stellantis και της Volvo έχασαν σχεδόν 4%.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX σημείωσε πτώση κατά 0,78% στις 19.015 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 διολίσθησε σε ποσοστό 1,32% και τις 7.477 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο έχασε 0,10% στις 8.282 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο προσγειώθηκε στις 33.170 μονάδες μα κάμψη 1,50% και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώθηκε στις  11.618 μονάδες αυξημένος ανεπαίσθητα κατά 0,07%.

Το ενδιαφέρον για την πορεία των οικονομικών δεδομένων στην περιοχή και τα σενάρια για τις επιλογές της ΕΚΤ στην επικείμενη συνεδρίαση, στα μέσα Οκτωβρίου, πέρασε σε δεύτερη μοίρα υπό τη σκιά των ραγδαίων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Πέρα από τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές των Ισραηλινών, για πρώτη φορά δυνάμεις του IDF αντάλλαξαν πυρά με στρατιώτες του εθνικού στρατού του Λιβάνου, γεγονός που συνιστά μια επικίνδυνη τροπή δεδομένου πως παραπέμπει σε έναν πόλεμο μεταξύ των δύο κρατών και όχι σε μια στοχευμένη στοχοποίηση μόνο των δυνάμεων της Χεζμπολάχ.

Παράλληλα η δήλωση του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπαίντεν, πως παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο το Ισραήλ να πλήξει τις πετρελαιοπηγές του Ιράν, σε αντιδιαστολή με τα όσα είχε δηλώσει χθες, όταν είχε απορρίψει το ενδεχόμενο πλήγματος στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας ενέτεινε την ανησυχία της παγκόσμιας κοινότητας και βέβαια των αγορών.

Ειδικά στην αγορά των commodities το ράλι των πετρελαϊκών τιμών αναζωπυρώθηκε με άλμα άνω και του 4%.

Η τιμή του Brent συμβολαίων Δεκεμβρίου ανεβαίνει κατά 3,90% στα 76,79 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI ενισχύεται κατά 4,19% στα 73,04 δολάρια το βαρέλι, με τα κέρδη του για την εβδομάδα να έχουν φτάσει περίπου το 7%. Μάλιστα, πρόσκαιρα τα κέρδη του αμερικανικού αργού είχαν φτάσει έως και το 5,5%!

Με τις επιδόσεις αυτές άλλαξε, πλέον και ο απολογισμός της χρονιάς για τους δείκτες, με το αμερικανικό αργό να είναι και πάλι κερδισμένο σε ετήσια βάση κατά τουλάχιστον 1% και το Brent να έχει συρρικνώσει τις απώλειες του κάτω από το 1%.

Εξάλλου, οι περισσότεροι αναλυτές έβγαλαν και πάλι από το συρτάρι τα χειρότερα σενάρια τους για το ενδεχόμενο μιας νέας πετρελαϊκής κρίσης.

Σύμφωνα με τον κορυφαίο αναλυτή για commodities της σουηδικής τράπεζας, SEB, Bjarne Schieldrop, σε περίπτωση καταστροφής των πετρελαϊκών υποδομών του Ιράν, οι τιμές του μαύρου χρυσού θα μπορούσαν εύκολα(!) να φτάσουν στα 200 ή παραπάνω δολάρια το βαρέλι!

Αντιστοίχως και ο χρυσός επανήλθε σε θετικό έδαφος, στα 2.699 δολάρια την ουγγιά στην αμερικανική αγορά, προσελκύοντας επενδυτές που αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο. Το ίδιο ακριβώς ίσχυσε με το δολάριο που παρέμεινε σε ανοδική τροχιά για άλλη μια συνεδρίαση αγγίζοντας μάλιστα υψηλό έξι εβδομάδων!

O δείκτης δολαρίου ανέβηκε κατά 0,35% στο 102,04, που είναι το ανώτερο σημείο του από τις 18 Αυγούστου και η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κινήθηκε στο 1,1015 με το ευρώ να χάνει επιπλέον 0,28%.

Διαβάστε ακόμη

Νέα εθελούσια από την Τράπεζα Πειραιώς

Πατέλης: Στόχος η αναβάθμιση του χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές

Bloomberg: Αναπόφευκτη φαίνεται η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Οκτώβριο (γράφημα)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα