Επιφυλακτικά ανοδικά κινούνται στις μεσημεριανές συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,28% στις 404,38 μονάδες μετά από ένα ασταθές άνοιγμα, με τις μετοχές του κλάδου των κατασκευών και των πρώτων υλών να χάνουν 2% ενώ οι μετοχές του τομέα λιανικής κερδίζουν 1,7%.
Ο βρετανικός FTSE 100 με άνοδο 0,58%, o γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,29%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,11%, ο ιταλικός FTSE MIB με άνοδο 0,29% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ35 ενισχύεται κατά 0,62%.
Η περασμένη εβδομάδα ήταν δύσκολη για τις αγορές που σημείωσαν ισχυρές απώλειες, μετά την απόφαση της αμερικανικής Fed να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης, για πρώτη φορά σε τόσο μεγάλο βαθμό από το 1994. Και η Τράπεζα της Ελβετίας εξέπληξε τις αγορές με την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2007 και η Τράπεζα της Αγγλίας έκανε την πέμπτη της κατά σειρά αύξηση.
Νωρίτερα στην Ασία, επικράτησαν μεικτά πρόσημα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν την αντίδραση της αγοράς στις τελευταίες ανακοινώσεις της Κίνας για τα επιτόκια δανεισμού, τα οποία άφησε αμετάβλητα. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψε ο Kospi στη Σεούλ με πτώση 2,04%
Σημειώνεται ότι σήμερα το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είναι κλειστό λόγω αργίας, με τον S&P 500 να κλείνει την Παρασκευή τη χειρότερη εβδομάδα του από το 2020, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να ανοίγεται μπροστά τους η δυσοίωνη προοπτική μια δυνητικής ύφεσης, εν μέσω της αύξησης επιτοκίων από την Fed.
Οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πιθανότητα πτώσης του S&P500 προς τις 3.000 σε περίπτωση που χαθούν οι 3.500 μονάδες.
Στα μάκρο της ημέρας, οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 33,6% σε ετήσια βάση τον Μάιο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί.
Διαβάστε ακόμη:
«Νικητής» το ελβετικό φράγκο – Στο επίκεντρο οι αυξήσεις επιτοκίων διεθνώς