Να ανακάμψουν από τις χθεσινές απώλειες, οι οποίες οδήγησαν τον Nasdaq στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022, προσπαθούν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street. Ωστόσο, το περιβάλλον παραμένει αρνητικό, καθώς η ενεργειακή κρίση, το γεωπολιτικό ρίσκο, ο υψηλός πληθωρισμός και η σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής «φρενάρουν» τους αγοραστές και επιδεινώνουν το κλίμα.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 1,16% ή κατά 386 μονάδες και ανακάμπτει στις 33.626 μονάδες. Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινείται επίσης ανοδικά, κερδίζοντας 1,29%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq αυξάνεται κατά 1,2%, σε μια απόπειρα να «σβήσει» το χθεσινό -4%.
Στο ταμπλό, το ενδιαφέρον εστιάζει στη μετοχή της Microsoft, η οποία εκτινάσσεται άνω του 3%, καθώς τα κέρδη του α’ τριμήνου ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών. Αντίθετα, η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, υποχωρεί κατά σχεδόν 4%, μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα.
«Παραμένουμε επιφυλακτικοί. Η τάση είναι καθοδική. Αυτό σημαίνει ότι οι μικρές ανοδικές αναλαμπές δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, παρά να αμβλύνουν τις βραχυπρόθεσμες συνθήκες πώλησης» εξηγεί στο CNBC ο αναλυτής Τζόναθαν Κρίνσκι.
Δεν είναι τυχαίο ότι το δολάριο, ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, ενισχύεται στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 5ετίας έναντι του ευρώ, κάτι που σχετίζεται άμεσα με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, ο οποίος υπονομεύει αισθητά τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής. Η σημερινή απόφαση δε, της Gazprom να «κόψει» τις ροές αερίου προς την Πολωνία και την Ουκρανία έρχεται να επιτείνει τον εν λόγω προβληματισμό.
Ας σημειωθεί ότι το πάγωμα των προμηθειών επήλθε, μετά την απόφαση των δύο ευρωπαϊκών χωρών να μην πληρώσουν σε ρούβλια τα συμβόλαια παράδοσης, όπως είχε επανειλημμένως ζητήσει ο Βλαντιμίρ Πούτιν για τις «μη φιλικές χώρες». Σύμφωνα με τον Τζορτζ Μπάκλεϊ, αναλυτή της Nomura, ο οποίος μιλάει στο CNBC, αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, οι οποίες θα αρνηθούν να πληρώσουν σε ρωσικό νόμισμα -και όχι σε ευρώ.
Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός παραμένει εκτός ελέγχου, με τις κεντρικές τράπεζες να προετοιμάζονται για μια ταχύτερη και επιθετικότερη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Ήδη, για παράδειγμα, οι αναλυτές προεξοφλούν μια αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% στο 0,75%) το αμέσως επόμενο διάστημα.
Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ουκρανία αλλά και τα διαδοχικά lockdown στην Κίνα (Νο.2 οικονομία παγκοσμίως) «κατεβάζουν» αισθητά τις προσδοκίες για τη φετινή ανάπτυξη, γεγονός το οποίο «φρενάρει» τους αγοραστές διεθνώς. Χθες βράδυ, μάλιστα, ο Dow Jones απώλεσε 800 μονάδες, ενώ ο S&P 500 έκλεισε με πτώση 4%. Ο δε, Nasdaq προσγειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του 2022, σημειώνοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από το 2022.
Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600, παρά το αρνητικό άνοιγμα και τις ανησυχίες για τις προμήθειες αερίου, ενισχύεται στο +0,46% και τις 443 μονάδες. Ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,5%, ενώ οριακά κέρδη κατά 0,2% εμφανίζουν οι δείκτες σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Στο Μιλάνο, αντίθετα, ο FTSE MIB βρίσκεται σχεδόν αμετάβλητος στις 23.700 μονάδες.
Πέραν των ενεργειακών και γεωπολιτικών ανησυχιών, οι επενδυτές σπεύδουν να αποτιμήσουν και τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, με την Credit Suisse να καταγράφει ζημιές και τη μετοχή να υποχωρεί κατά 0,4%. Απώλειες σχεδόν 5% παρατηρούνται και στη μετοχή της Deutsche Bank, παρά τα κέρδη του 1 δισ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης:
Domes Resorts: Ντεμπούτο 5 αστέρων εκτός Ελλάδος στην πορτογαλική αγορά (pics)
Άλμα 24% στο φυσικό αέριο μετά το ρωσικό μπλόκο σε Πολωνία, Βουλγαρία