search icon

Αγορές

«Προσγείωση» στο χαμηλό ημέρας για το Χρηματιστήριο – Πτώση έως 3,5% στις τράπεζες

Κάτω από τις 940 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Κλιμακώθηκαν οι εντολές πώλησης στις δημοπρασίες - Ποιες μετοχές βρέθηκαν στο στόχαστρο - Κοντά στα 30 εκατ. ο τζίρος στην Εθνική - Société Générale: Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo στο «κάδρο» της αναδιάρθρωσης του MSCI

Κάτω από τη ζώνη των 940 μονάδων επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με απώλειες άνω του 1%, εν μέσω της προσπάθειας αφομοίωσης των κατεκτημένων. Οι επενδυτές έθεσαν στο επίκεντρο της προσοχής τόσο την πρόσφατη αναβάθμιση από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor’s, όσο και την επικείμενη έξοδο στις αγορές με 7ετές ομόλογο. 

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αξιοσημείωτη πτώση κατά 1,13% και υποχώρησε στις 938,93 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 11 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (949,68 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 14 μονάδες (από 937,49 έως 951,02 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να υπερβαίνει τα 111 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 30 εκατ. ευρώ αφορούσαν την Εθνική Τράπεζα. 

Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε στο πρώτο «πλάνο» των πωλητών, καθώς τερμάτισε στο -2,88% και τις 671,39 μονάδες, διορθώνοντας από τα πρόσφατα υψηλά 2μήνου. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Eurobank, η οποία έχασε άνω του 3,6% και επέστρεψε στο 1,03 ευρώ. Κατά 3% υποχώρησε και η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο 1,14 ευρώ. H μετοχή της Εθνικής Τράπεζας βρέθηκε στο -1,8% και οπισθοχώρησε από τα 4 ευρώ, ενώ η μετοχή της Πειραιώς εμφάνισε απώλειες κατά 2,9%. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,31% και 2.282 μονάδες), η μετοχή της Lamda Development διολίσθησε στο -3,3% και τα 6,6 ευρώ, με τη μετοχή της δεικτοβαρούς Coca – Cola να ακολουθεί στο -2,5% και τα 19,6 ευρώ. Κατά 4% μειώθηκε και η μετοχή της Ελλάκτωρ, ενώ η μετοχή της Viohalco απώλεσε 2,8%. ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και Aegean τερμάτισαν με πτώση άνω του 1,5%. Στον αντίποδα, στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη παρείχε η μετοχή της Jumbo, η οποία ενισχύθηκε κατά 2,3%. Κέρδη κατά 1,3% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Motor Oil, ενώ η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή αυξήθηκε κατά περίπου 0,6%. 

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-1,50% και 1.533 μονάδες), οι μετοχές των Ικτίνος, Intrakat, Fourlis, Epsilon και Cenergy ξεχώρισαν αρνητικά, διολισθαίνοντας κατά τουλάχιστον 3%.  Αντίθετα, η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής εμφάνισε αύξηση κατά 2,3%.  Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 27 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 71 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 26 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 66,8 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Πέμπτη.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

«Ξέφυγαν» στο τέλος οι πωλήσεις 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά το πρόσφατο ανοδικό ράλι (οκτώ ανοδικά κλεισίματα σε σύνολο εννέα συνεδριάσεων), επέλεξε να πατήσει «φρένο», σε μια προσπάθεια κατοχύρωσης των κεκτημένων αλλά και αφομοίωσης των νέων υψηλών.  

Το γεγονός άλλωστε, ότι η αγορά ήταν κλειστή τόσο την Παρασκευή όσο και τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια των οποίων τα διεθνή χρηματιστήρια υπέστησαν σημαντικές απώλειες λόγω των lockdowns στην Κίνα και της σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, «ανάγκασε» το Χ.Α. να ακολουθήσει την τάση με μία – δύο ημέρες καθυστέρηση.  

Βέβαια, με εξαίρεση την τελευταία μία ώρα, στο μεγαλύτερο μέρος της σημερινής συνεδρίασης, οι εντολές πώλησης ήταν απολύτως ελεγχόμενες και περιορισμένες. Τελικά, ωστόσο, ο Γενικός Δείκτης απώλεσε τα στηρίγματα των 940 μονάδων και έκλεισε οριακά χαμηλότερα.

Οι επενδυτές, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να δηλώνουν αισιόδοξοι, ιδίως μετά την αναβάθμιση της Standard & Poor’s, η οποία φέρνει την αξιολόγηση του ελληνικού κρατικού ομολόγου μόλις ένα «σκαλί» πριν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα (ΒΒ+). Η συγκεκριμένη εξέλιξη, μάλιστα, οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών στον προθάλαμο των αγορών, μέσω της επικείμενης έκδοσης 7ετούς ομολόγου.   

Ταυτόχρονα, τα σενάρια για την αναδιάρθρωση του MSCI Greece Index καλά κρατούν, με τη Societe General να βάζει στο κάδρο του ενδιαφέροντος τις Εθνική Τράπεζα, Mytilineos αλλά και Ελληνικά Πετρέλαια. Αυτή τη στιγμή, στον βασικό δείκτη του MSCI βρίσκονται οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Eurobank, ΔΕΗ, Alpha Bank και Jumbo (πιθανή διαγραφή). Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στις 12 Μαΐου και οι αλλαγές θα εφαρμοστούν από 1η Ιουλίου.   

Το εξωτερικό περιβάλλον, από την άλλη πλευρά, παραμένει αβέβαιο, καθώς η Federal Reserve ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (ήδη βρίσκεται στο 0,25%), ενώ δεδομένος θεωρείται ο τερματισμός των μηδενικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (πιθανόν στο γ’ τρίμηνο), καθώς ο πληθωρισμός είναι εκτός ελέγχου (7,5% τον Μάρτιο στην Ευρωζώνη). Την ίδια ώρα, το πολεμικό μέτωπο στην Ουκρανία συνεχίζει να αποτελεί «ανοιχτή πληγή», «συντηρώντας» τις γεωπολιτικές ανησυχίες.  

Ανακάμπτει η Ευρώπη, πέφτει η Wall 

Στις διεθνείς αγορές, μετά το χθεσινό sell off, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ανακάμπτει ήπια στο +0,4% και τις 446 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να αυξάνεται κατά 0,6%, τον βρετανικό FTSE 100 κατά 0,7% και τον γαλλικό CAC 40 κατά 45%. Στο Μιλάνο ο δείκτης FTSE MIB καταγράφει μικρή άνοδο κατά 0,2%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει 200 μονάδες, με τον Nasdaq να βρίσκεται στα όρια της bear market (-20% από το υψηλό έτους). 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές επανέρχονται σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς τα συμβόλαια WTI βρίσκονται στο +0,93% και τα 99,6 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent κινούνται στο +1,0% και τα 103,3 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ενισχύεται ανεπαίσθητα στο +0,69% και τα 1.909 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης: 

Ο Μητσοτάκης σκέφτεται τη ΔΕΗ, o Tσίπρας τις εσωκομματικές κάλπες και οι «Μπάκοι» φτιάχνουν χλιδάτα γραφεία (αλλά από media… ψόφια πράγματα) 

Société Générale: Μυτιληναίος, ΕΤΕ, ΕΛΠΕ, Jumbo στο «κάδρο» της αναδιάρθρωσης του MSCI 

JP Morgan: Έξοδος στις αγορές ομολόγων με 5ετές ή 7ετές ομόλογο την επόμενη εβδομάδα 

Exit mobile version