search icon

Αγορές

Προσγείωση μετά το νέο υψηλό της Παρασκευής για τις ευρωπαϊκές μετοχές

Πτώση άνω του 2% για τις μετοχές του κλάδου αυτοκινήτου - Η προσοχή στρέφεται στα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης

Στο κόκκινο άνοιξαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας, κλείνοντας σήμερα τις συναλλαγές του Σεπτεμβρίου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% στις πρώτες συναλλαγές και αυτή την ώρα σημειώνει απώλειες 0,57%  στις 525,05 μονάδες, με τις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών να είναι οι μεγαλύτεροι υστερούντες, με πτώση άνω του 2%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο βρετανικός FTSE 100 με ap;vleiew 0,41%, ο γερμανικός DAX -0,40%, ο γαλλικός CAC 40 χανει 1,14%, ο ιταλικός FTSE MIB υποχωρεί 1,33% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 με πτώση 0,24%.

Το αδιάφορο ξεκίνημα για τις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται μετά το νέο υψηλό ρεκόρ για τον Stoxx 600 την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές πήραν ώθηση από την ανακοίνωση της Κίνας την περασμένη εβδομάδα μιας σειράς μέτρων τόνωσης της οικονομίας που αποσκοπούν στην τόνωση της οικονομίας.

Στα μάκρο της ημέρας, ο γερμανικός πληθωρισμός υποχώρησε σε έξι γερμανικά κρατίδια τον Σεπτέμβριο – γεγονός που υποδηλώνει επιβράδυνση στα εθνικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν αργότερα εντός της ημέρας και θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω τις εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει τα επιτόκια τον Οκτώβριο.

Ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία -το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας- υποχώρησε στο 1,5% από 1,7% τον Αύγουστο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Στην Έσση, μειώθηκε στο 1,2% από 1,5%.

Το ινστιτούτο Ifo δήλωσε ότι όλο και λιγότερες επιχειρήσεις επιθυμούν να αυξήσουν τις τιμές. Ο δείκτης του για τις προσδοκίες τιμών στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μειώθηκε στις 13,8 μονάδες τον Σεπτέμβριο, από 16,1 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2021.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα σημείωσαν άνοδο άνω του 7%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei 225 σημείωσε πτώση 4,64%, καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν βασικά οικονομικά στοιχεία από τις δύο χώρες.

Η επίσημη μέτρηση του δείκτη υπευθύνων προμηθειών της Κίνας διαμορφώθηκε στο 49,8 για τον Σεπτέμβριο, καλύτερα από το 49,5 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Ωστόσο, η εκτύπωση σηματοδότησε τον πέμπτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσης για τον τομέα της μεταποίησης στην Κίνα.

Ξεχωριστά στοιχεία από την Ιαπωνία έδειξαν ότι η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μειώθηκε κατά 4,9% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, ξεπερνώντας την πτώση 0,4% του προηγούμενου μήνα.

Τα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια παρέμειναν αμετάβλητα το βράδυ της Κυριακής, αφού οι κυριότεροι αμερικανικοί μέσοι όροι κατέγραψαν την τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών.

 

Διαβάστε ακόμη

Έρευνα ΕΛΣΤΑT: Πόσα ξόδεψαν οι Έλληνες για στέγαση και διατροφή (πίνακες)

ΤΕΞΑΠΡΕΤ: Άλλαξε χέρια η βιομηχανική μονάδα στο Καλοχώρι (pics)

Toyota: Τα σκάνδαλα ασφαλείας και οι ανακλήσεις στις ΗΠΑ έπληξαν τις πωλήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα 

Exit mobile version