Υπό κλοιό έντονων πιέσεων παραμένει το ευρωπαϊκό νόμισμα, καθώς η εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν για μερική επιστράτευση στη Ρωσία και η επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας δημιουργούν ένα αρνητικό κοκτέιλ για το ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης υποχωρεί αισθητά κατά 0,65% και διαμορφώνεται στο 0,99 ευρώ, πολύ κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας 20ετίας (0,98 δολάριο ανά ευρώ). Δεν είναι τυχαίο ότι από τις αρχές του 2022 οι σωρευτικές απώλειες του ευρώ ξεπερνούν το 15%.
Η καθοδική πορεία του ευρώ συνιστά απόρροια του νέου τηλεοπτικού διαγγέλματος του Ρώσου πρόεδρου, ο οποίος αφενός προανήγγειλε την επιστράτευση περίπου 300.000 Ρώσων, αφετέρου ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα».
Τα επιπλέον στρατεύματα αναμένεται να σταλούν στην ανατολική Ουκρανία, προκειμένου να ανακόψουν την αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού, αλλά και να διασφαλίσουν τη διεξαγωγή των εξαγγελθέντων δημοψηφισμάτων σε Ζαπορίζια, Χερσώνα, Ντόνετσκ και Λουχάνσκ.
Πρόκειται για περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες τελούν υπό ρωσικό στρατιωτικό και διοικητικό έλεγχο. Στόχος των δημοψηφισμάτων είναι η «νομιμοποίηση» της «ενοποίησης» με τη Ρωσία και η δημιουργία τετελεσμένων από πλευράς Μόσχας, όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση της Κριμαίας το 2014.
Την ίδια ώρα, πέραν των γεωπολιτικών προκλήσεων, το ευρώ καλείται να διαχειριστεί και την ανοδική τάση του δολαρίου, καθώς το βράδυ της Τετάρτης η κεντρική τράπεζα (Federal) θα αυξήσει τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 75 μονάδες βάσης, με στόχο την ανάσχεση του πληθωριστικού προβλήματος.
Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο στις ΗΠΑ θα φθάσει στο εύρος 3% – 3,25% (από 2,25% – 2,50% σήμερα), κάτι το οποίο παρέχει σημαντική ώθηση στο δολάριο, με αποτέλεσμα να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 2002.
Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης του αμερικανικού νομίσματος, ο οποίος υπολογίζει τη δυναμική του δολαρίου έναντι του κοινού «καλαθιού» των ξένων νομισμάτων (συμπεριλαμβανομένου του ευρώ), εκτοξεύεται στο 110,17, δηλαδή μία ανάσα από το υψηλό 20ετίας του 110,79.
Ας σημειωθεί ότι το βασικό επιτόκιο της Ευρωζώνης βρίσκεται μόλις στο 1,25%, απέχοντας παρασάγγας από τα επίπεδα των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, κάτι το οποίο αποδίδεται στους φόβους της κεντρικής τράπεζας (ΕΚΤ) για τον κίνδυνο ύφεσης.
Κι αυτό, διότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Διαβάστε επίσης
Τα γκάλοπ, οι αλλαγές στα ΕΛΤΑ, τα νέα Αττικά κόλπα και η νέα επένδυση του Γερμανού
Σιάμισιης (ΕΛΠΕ): Γιατί θα πολεμήσουμε την έκτακτη φορολογία στα διυλιστήρια