Το πρώτο τετράμηνο του 2022 δεν εξελίχθηκε καθόλου καλά για τις διεθνείς αγορές, με τον S&P 500 στη Wall Street να χάνει περισσότερο από το 13% της αξίας του από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο, κάτι που ισοδυναμεί με το χειρότερο ξεκίνημα έτους από το… μακρινό 1939. Δηλαδή των τελευταίων 83 ετών!
Κατά το ίδιο διάστημα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχει υποχωρήσει κατά 9%, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έχει περιοριστεί κατά 21%. Τη Δευτέρα, πάντως, πρώτη ημέρα συνεδρίασης του Μαΐου, οι αμερικανικές μετοχές κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος και να «γλυκάνουν» λίγο την πικρή γεύση του Απριλίου.
Το sell off του α’ τετραμήνου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην προοπτική αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του υψηλού πληθωρισμού. Η Federal Reserve, άλλωστε, μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (από 0,25% σε 0,75%).
Παρότι η αύξηση των επιτοκίων πράγματι θα συμβάλλει στο «φρενάρισμα» του υψηλού πληθωρισμού, την ίδια στιγμή αρκετοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης. Ιδίως σε μια περίοδο, κατά την οποία ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος και η ενεργειακή κρίση επιδρούν αρνητικά στο ΑΕΠ.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.
Αυτές οι εκτιμήσεις, όπως είναι λογικό, επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή μιας περιόδου υψηλού πληθωρισμού, η οποία συνοδεύεται από χαμηλή ή μηδενική ανάπτυξη.
Στο σπιράλ των ανησυχιών έρχονται να προστεθούν τα lockdowns σε διάφορες περιοχές της Κίνας (Νο.2 οικονομία παγκοσμίως), το υψηλό ενεργειακό κόστος, οι ανησυχίες για ύφεση στην αμερικανική οικονομία (-1,4% το ΑΕΠ του α’ τριμήνου), τα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες κ.α.
Οι τεχνολογικές μετοχές, μέχρι στιγμής, έχουν υποστεί το μεγαλύτερο «χτύπημα», με τις Amazon, Facebook και Netflix να είναι οι αρνητικοί πρωταγωνιστές. Μόνο, για παράδειγμα, η Netflix έχει καταρρεύσει κατά 68% μέσα στο 2022, σημειώνοντας τη χειρότερη επίδοση του S&P 500.
Σύμφωνα με το CNN, το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν πλέον οι επενδυτές είναι αν η περίοδος των πωλήσεων έχει ολοκληρωθεί ή τα χειρότερα βρίσκονται μπροστά μας. Ας μην ξεχνάμε πάντως, ότι η αγορά έχει τη συνήθεια να προεξοφλεί μελλοντικές εξελίξεις.
Διαβάστε επίσης:
Μεγάλες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Ξεπερνούν το 4% οι απώλειες στις τράπεζες (Upd)
Εκτός ελέγχου τα κρατικά ομόλογα – Σε υψηλό 7ετίας η απόδοση στη Γερμανία, άνω του 3% στις ΗΠΑ
Νέα μείωση της ανεργίας στην Ευρωζώνη – Έπεσε στο 6,8%, σε διψήφια επίπεδα το ποσοστό στους νέους