search icon

Αγορές

Χρηματιστήριο: «Διψούν» για ρευστοποιήσεις οι επενδυτές – Οι τρεις μετοχές που οδήγησαν (ξανά) στο «κόκκινο»

Ο Γ.Δ. έκλεισε κάτω των 860 μονάδων - Σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ και ΟΤΕ οι κυριότερες πιέσεις - Τραπεζικές απώλειες για 12η φορά στις τελευταίες 13 συνεδριάσεις - Morgan Stanley: Διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές

Ελεγχόμενες απώλειες παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να κατοχυρώσουν τα κέρδη της Παρασκευής (+2,43%), εν μέσω των εκτιμήσεων για διατήρηση του αρνητικού επενδυτικού περιβάλλοντος. Η διάθεση, άλλωστε, για την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου παραμένει περιορισμένη, ιδίως από τη στιγμή που οι αναλυτές προεξοφλούν το σενάριο της αισθητής επιβράδυνσης της οικονομίας.  

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε περιορισμένου εύρους πτώση κατά 0,88% και υποχώρησε στις 859,38 μονάδες, χάνοντας περισσότερες από 7,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (867,03 μονάδες). Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων διαμορφώθηκε σε 16 μονάδες (από 855,26 έως 871,26 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 84 εκατομμύρια ευρώ.  

Ο τραπεζικός κλάδος δέχθηκε εκ νέου πιέσεις (13 πτωτικά κλεισίματα σε σύνολο 14 συνεδριάσεων), καθώς -παρά την πρωινή προσπάθεια ανόδου- τερμάτισε στο -0,98% και τις 555,70 μονάδες. Το ενδιαφέρον εστίασε στη μετοχή της Πειραιώς, η οποία διολίσθησε κατά σχεδόν -3% και κατήλθε στο όριο του 1,20 ευρώ. Στο -1,1% ακολούθησε η μετοχή της Alpha Bank, η οποία έκλεισε στο τεχνικό σημείο του 0,90 ευρώ. Ταυτόχρονα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας μειώθηκε στο -0,6% και τα 3,24 ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να έπεται στο -0,5% και το 0,89 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-1,01% και 2.059 μονάδες), οι κυριότερες ρευστοποιήσεις εκδηλώθηκαν στις μετοχές των ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, οι οποίες υποχώρησαν σημαντικά κατά 3%, «επιβαρύνοντας» την εικόνα στο ταμπλό. Απώλειες κατά 2,4% εμφάνισε, επίσης, η μετοχή της Motor Oil, η οποία επέστρεψε στα 16 ευρώ. Οι μετοχές των ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Mytilineos ακολούθησαν πέριξ του -1,5%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Viohalco ενισχύθηκε κατά 2,2% και προσέγγισε εκ νέου τα 4 ευρώ, εν μέσω των φημολογιών για τις θυγατρικές του Ομίλου. Κατά 1,3% αυξήθηκε και η μετοχή του Τιτάνα, ενώ η μετοχή της Coca – Cola έδωσε συνέχεια στην πορεία ανόδου, καθώς αυξήθηκε στο +0,8% και τα 20,87 ευρώ.

Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (+0,87% και 1.397 μονάδες), η μετοχή της Intrakat ξεχώρισε στο +3,6% και τα 2,29 ευρώ, χάρη στο κυοφορούμενο ενδιαφέρον της BC Partners, ενώ τουλάχιστον στο +3% τερμάτισαν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Entersoft, Epsilon και Παπουτσάνη. Αντίθετα, οι μετοχές των ΕΥΑΘ, Κρι – Κρι, Πλαίσιο και Πλαστικά Θράκης απώλεσαν άνω του 2% της αξίας τους. Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 47 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 56 μετοχές κατέγραψαν πτώση, ενώ 19 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 61,9 δισ. ευρώ, μειωμένη κατά σχεδόν 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με την Παρασκευή.  

Οι μετοχές με τον υψηλότερο τζίρο 

Μεταβλητότητας συνέχεια… 

Η Λεωφόρος Αθηνών, μετά τα ισχυρά κέρδη της Παρασκευής (+2,43%) και την καλύτερη συνεδρίαση του τελευταίου μήνα, προσπάθησε να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 850 μονάδων, καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να κάνουν… profit taking, παρά να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο. Ας σημειωθεί, εξάλλου, ότι ο Γενικός Δείκτης μετράει απώλειες 3% μέσα στο 2022 και 6% μέσα στο τελευταίο 30ήμερο.   

H Κομισιόν, στο μεταξύ, ανακοίνωσε σήμερα τις εαρινές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις για την ανάπτυξη (3,5% το 2022 και 3,1% το 2023) και αναβαθμίζοντας τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό (6,3% το 2022 και 1,9% το 2023) -στοιχεία που έρχονται να επιβεβαιώσουν τους φόβους για επιβράδυνση της οικονομίας. 

Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, η διάθεση για την ανάληψη επενδυτικού ρίσκου παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη, καθώς οι επενδυτές προεξοφλούν έναν κυκεώνα αρνητικών εξελίξεων, ο οποίος εκτείνεται από την ενεργειακή και γεωπολιτική κρίση έως τον υψηλό πληθωρισμό, την αύξηση των επιτοκίων και την άνοδο του κόστους δανεισμού.  Τα σημερινά δε, στοιχεία για την κινεζική οικονομία ενέτειναν το κλίμα αβεβαιότητας για τη διεθνή οικονομία. 

Γι’ αυτό τον λόγο, οι περισσότεροι αναλυτές «βλέπουν» διατήρηση της υψηλής μεταβλητότητας και το επόμενο διάστημα, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει κάτω του κινητού μέσου όρου των τελευταίων 200 ημερών (888 μονάδες). Οι πρώτες στηρίξεις συναντώνται στις 850 και 840 μονάδες, ενώ οι επόμενες αντιστάσεις βρίσκονται στις 880 και 900 μονάδες.  

Την ίδια ώρα, η αγορά τελεί εν αναμονή της έκβασης μιας σειράς κυοφορούμενων επιχειρηματικών deals, τα οποία βρίσκονται είτε σε προχωρημένο στάδιο (Τέρνα Ενεργειακή – Macquarie) είτε σε αρχικό στάδιο (Intrakat – BC Partners). Κι όλα αυτά, φυσικά, στον απόηχο της μεγάλης συμφωνίας μεταξύ Ελλάκτωρ και Motor Oil, αλλά και των σχεδόν μόνιμων φημών – σεναρίων για τις θυγατρικές του Ομίλου Viohalco.   

H εικόνα στις διεθνείς αγορές   

Στις διεθνείς αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είναι σχεδόν σταθερός στις 433 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να μειώνεται κατά 0,8% και τον γαλλικό CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,6%. Αντίθετα, ο ιταλικός FTSE MIB αυξάνεται κατά 0,1%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 καταγράφει άνοδο κατά 0,5%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones χάνει περίπου 200 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει κατά 1%. 

Όσον αφορά την αγορά πετρελαίου, οι τιμές παραμένουν κοντά στα 110 δολάρια, παρά το γεγονός ότι τα συμβόλαια WTI μειώνονται στο -0,3% και τα 110,1 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent διαμορφώνονται στο -0,4% και τα 111 δολάρια ανά βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, καθορίζεται στο -0,1% και τα 1.805 δολάρια ανά ουγγιά.  

Διαβάστε επίσης: 

Πού να «κρυφτούν» οι επενδυτές; – Η μεγάλη τρικυμία σε ομόλογα, μετοχές, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα 

Morgan Stanley: Διατηρεί την ουδέτερη σύσταση για τις ελληνικές μετοχές 

Αγορές: Από την απληστία στον πανικό 

Exit mobile version