Οι τιμές του bitcoin εκτοξεύτηκαν το 2024, αλλά ίσως να θέλετε να κινηθείτε με προσοχή πριν η ευφορία σας οδηγήσει σε μια βιαστική επένδυση. Το bitcoin και άλλα παρόμοια ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία θα πρέπει γενικά να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των χαρτοφυλακίων των επενδυτών – γενικά όχι περισσότερο από 5% – λόγω της ακραίας μεταβλητότητάς τους, σύμφωνα με τους αναλυτές.

«Δεν πρόκειται να έχετε το ίδιο μέγεθος κατανομής στο bitcoin με αυτό που θα είχατε στον Nasdaq ή τον S&P 500», δήλωσε ο Άιβορι Τζόνσον, ιδρυτής της Delancey Wealth Management. «Κάθε φορά που έχετε μια πραγματικά ασταθή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, χρειάζεστε λιγότερα από αυτά στο χαρτοφυλάκιο για να έχετε τον ίδιο αντίκτυπο» με τα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία, όπως οι μετοχές και τα ομόλογα, δήλωσε ο ίδιος, στο CNBC.

Το bitcoin ήταν η επένδυση με τις καλύτερες επιδόσεις το 2024, με μεγάλη διαφορά. Οι τιμές αυξήθηκαν κατά περίπου 125%, κλείνοντας το έτος γύρω στα 94.000 δολάρια, αφού ξεκίνησαν από την περιοχή των 40.000 δολαρίων. Συγκριτικά, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 23%. Ο Nasdaq αυξήθηκε κατά 29%.

Οι τιμές εκτινάχθηκαν μετά τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Η κυβέρνησή του αναμένεται να εφαρμόσει πολιτικές απορρύθμισης που θα τονώσουν τη ζήτηση για κρυπτονομίσματα.

Πέρυσι, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε επίσης -για πρώτη φορά- χρηματιστηριακά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν απευθείας στο bitcoin και το ether, το δεύτερο μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, καθιστώντας την αγορά ευκολότερα προσβάσιμη για τους μικροεπενδυτές.

Αλλά οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα υψηλά κέρδη μπορεί να αποκρύπτουν έναν υποκείμενο κίνδυνο. «Με τις υψηλές αποδόσεις έρχονται υψηλοί κίνδυνοι και η αγορά αυτή δεν αποτελεί εξαίρεση», έγραψε Έιμι Αρνό, στρατηγικός σύμβουλος χαρτοφυλακίου της Morningstar Research Services.

Το bitcoin ήταν σχεδόν πέντε φορές πιο ευμετάβλητο από τις αμερικανικές μετοχές από τον Σεπτέμβριο του 2015 και το ether ήταν σχεδόν 10 φορές πιο ευμετάβλητο, σημείωσε.

«Μια στάθμιση χαρτοφυλακίου 5% ή λιγότερο φαίνεται συνετή και πολλοί επενδυτές μπορεί να θέλουν να παραλείψουν εντελώς τα κρυπτονομίσματα», ανέφερε. Μέχρι στιγμής, οι αποδόσεις των κρυπτονομισμάτων ήταν αρκετά υψηλές για να αντισταθμίσουν τον πρόσθετο κίνδυνο – αλλά δεν είναι δεδομένο ότι αυτό το μοτίβο θα συνεχιστεί, δήλωσε η Αρνό.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για κάτι τέτοιο: Τα crypto έχουν γίνει λιγότερο πολύτιμα ως διαφοροποιητής χαρτοφυλακίου καθώς έχουν γίνει πιο mainstream. Η δημοτικότητά τους μεταξύ των κερδοσκοπικών αγοραστών τα καθιστά επίσης «ευάλωτα σε φούσκες που τελικά θα σκάσουν», όπως συμπλήρωσε.

Η BlackRock, πιστεύει ότι υπάρχει περίπτωση να κατέχει κανείς bitcoin σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, για επενδυτές που αισθάνονται άνετα με τον «κίνδυνο δυνητικά ταχείας πτώσης των τιμών» και που πιστεύουν ότι θα υιοθετηθεί ευρύτερα. Γιατί να τροποποιήσετε τις επενδύσεις σας μετά από υψηλές αποδόσεις μετοχών; Μια κατανομή 1% έως 2% στο bitcoin είναι ένα «λογικό εύρος», ανέφεραν οι ειδικοί της BlackRock.

Για παράδειγμα, μια κατανομή 2% σε bitcoin αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του κινδύνου ενός παραδοσιακού χαρτοφυλακίου 60/40, εκτίμησε η BlackRock. Αλλά μια κατανομή 4% διογκώνει το ποσοστό αυτό στο 14% του συνολικού κινδύνου του χαρτοφυλακίου, ανέφερε.

Συγκριτικά, η Vanguard δεν έχει επί του παρόντος σχέδια να λανσάρει ένα ETF κρυπτογράφησης ή να προσφέρει ένα τέτοιο στην πλατφόρμα της, δήλωσαν στελέχη της εταιρείας.

«Κατά την άποψη της Vanguard, τα κρυπτονομίσματα είναι περισσότερο κερδοσκοπία παρά επένδυση», ανέφερε τον Ιανουάριο του 2024 η Τζανέλ Τζάκσον, πρώην παγκόσμια επικεφαλής των ETF Capital Markets και Broker & Index Relations της Vanguard.

Οι επενδυτές κατέχουν μετοχές εταιρειών που παράγουν αγαθά ή υπηρεσίες και πολλοί λαμβάνουν μερίσματα- με τους επενδυτές ομολόγων να λαμβάνουν τακτικές πληρωμές τόκων- και τα εμπορεύματα να είναι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία που καλύπτουν καταναλωτικές ανάγκες, όπως ανέφερε η Τζάκσον.

«Ενώ τα κρυπτονομίσματα έχουν ταξινομηθεί  ως εμπόρευμα, είναι μια ανώριμη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που έχει περιορισμένο ιστορικό, δεν έχει εγγενή οικονομική αξία, δεν έχει ταμειακή ροή και μπορεί να δημιουργήσει χάος μέσα σε ένα χαρτοφυλάκιο», ανέφερε το νυν  στέλεχος στη μονάδα Financial Advisor Services της εταιρείας.

Τελικά, η συνολική κατανομή επενδύσεων crypto ενός ατόμου είναι συνάρτηση της όρεξης και της ικανότητας ενός επενδυτή να αναλάβει ρίσκο, σύμφωνα με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους.

«Οι νεότεροι, πιο επιθετικοί επενδυτές μπορεί να διαθέσουν περισσότερα στο χαρτοφυλάκιό τους», δήλωσε ο Ντάγκλας Μπόνπαρθ, πρόεδρος και ιδρυτής της Bone Fide Wealth, τονίζοντας πως οι επενδυτές γενικά κατέχουν περίπου το 5% του κλασικού χαρτοφυλακίου 80/20 ή 60/40 σε crypto.

«Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι καλή ιδέα να έχετε κάποια έκθεση στο bitcoin στο χαρτοφυλάκιό σας, αλλά δεν είναι για όλους και θα παραμείνει ευμετάβλητο. Όσον αφορά τα άλλα κρυπτονομίσματα, είναι δύσκολο να εντοπίσει κανείς ποια από αυτά είναι έτοιμα να αποτελέσουν μια καλή μακροπρόθεσμη επένδυση. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν νικητές», συμπλήρωσε.

Οι επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν κρυπτονομίσματα θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν μια διαφοροποιημένη στρατηγική, δήλωσε ο Τζόνσον, της Delancey Wealth Management.

«Αγοράζω 1% κάθε φορά μέχρι να φτάσω στον κίνδυνο-στόχο μου», δήλωσε ο ίδιος. «Και με αυτόν τον τρόπο δεν βάζω 3%, 4%, 5% ταυτόχρονα που με επηρεάζει σημαντικά όταν το κρυπτονόμισμα πέφτει κατακόρυφα».

Θα ήταν επίσης συνετό για τους επενδυτές που ενδιαφέρονται για τον συγκεκριμένο τομέα  να επενδύουν μακροπρόθεσμα, όπως θα έκαναν και με άλλα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ο Τζόνσον. Η Morningstar, για παράδειγμα, προτείνει τη διακράτηση κρυπτονομισμάτων για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Διαβάστε ακόμη 

ΔΕΣΦΑ: Κυρίαρχο το Αμερικανικό LNG το 2024 δεύτερο το Ρωσικό αλλά με μειωμένες ποσότητες (γράφημα)

Αυτά τα βακτήρια βοηθούν τα φυτά να αναπτυχθούν

Ισπανία: Αντιμέτωποι με φόρο 100% οι Βρετανοί αγοραστές ακινήτων – Πώς ωφελείται η Ελλάδα από το σχέδιο Σάντσεθ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα