Σε λεκτική παρέμβαση προς την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προχώρησε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος έλυσε την σιωπή του σε σχέση με την παρατεταμένη κρίση που αντιμετωπίζει το ρούβλι απαιτώντας τη λήψη επιπλέον μέτρων για να περιοριστεί η πίεση που ασκείται στις χρηματοπιστωτικές αγορές και ο περιορισμός του πληθωρισμού, καθώς η ρωσική οικονομία αγωνίζεται να απωθήσει τις δυσμενείς συνέπειες του πολέμου.
Συγκεκριμένα, ο Ρώσος πρόεδρος, σε τηλεοπτικές δηλώσεις του προς κυβερνητικούς αξιωματούχους, κάλεσε την κεντρική τράπεζα, αλλά και την κυβέρνηση, να χρησιμοποιήσουν όλα τα εργαλεία που έχουν στη διάθεση τους, συμπεριλαμβανομένου «του περιορισμού της μη παραγωγικής και κερδοσκοπικής ζήτησης στην οικονομία, τον έλεγχο της εξόδου κεφαλαίων και την καταγραφή της συμπεριφοράς των υπόλοιπων παιχτών της χρηματοπιστωτικής αγοράς».
Ο κ. Πούτιν είχε ηγηθεί προ ημερών στοχευμένης σύσκεψης στο Κρεμλίνο για την κρίση στο ρούβλι, όπου συζητήθηκε και η πρόταση της επαναφοράς των capital controls. Όμως, είχε αποφύγει να τοποθετηθεί δημοσίως, αφήνοντας τον στενότερο οικονομικό του σύμβουλο, Μαξίμ Ορέσκιν, να μεταφέρει το μήνυμα του ασκώντας δριμεία κριτική προς την Κεντρική Τράπεζα για τη χαλαρή νομισματική πολιτική. Το μήνυμα αυτό… ελήφθη, αν λάβουμε υπόψη ότι η Κεντρική Τράπεζα συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, στην οποία αποφάσισε άλμα των επιτοκίων κατά 3,5% στο 12%. Ωστόσο, η παρέμβαση αυτή δεν επέφερε παρά μικρή ανάκαμψη στο ρούβλι, γύρω στα 94 έναντι του δολαρίου, που διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι δεν θα… κρατηθεί.
Εξάλλου, οι απώλειες του ρωσικού νομίσματος έναντι του δολαρίου ξεπερνούν το 20% από τις αρχές της χρονιάς.
Το πρόβλημα είναι ότι η αδυναμία του ρωσικού νομίσματος αποτελεί αντανάκλαση της ίδιας της αδυναμίας της ρωσικής οικονομίας, του διευρυνόμενου ελλείμματος του προϋπολογισμού και των ελλείψεων στην αγορά εργασίας, σαν αποτέλεσμα των συνεπειών του συνεχιζόμενου πολέμου και της πίεσης των δυτικών κυρώσεων κυρίως προς τον ενεργειακό κλάδο. Όμως, αυτό είναι κάτι που το Κρεμλίνο δεν πρόκειται να παραδεχτεί, με τον ίδιο τον Πούτιν να επαναλαμβάνει σήμερα ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι σταθερή, αλλά να παραδέχεται πως απαιτείται εγρήγορση και έγκαιρες αποφάσεις.
Ο ίδιος δε, υποστήριξε ότι η πρόβλεψη για την πορεία του προϋπολογισμού είναι πως θα προκύψει πλεόνασμα για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, αγνοώντας την πίεση που υπάρχει ήδη στα οικονομικά των ταμείων οδηγώντας σε έλλειμμα της τάξεως των 29 δισ. δολαρίων. Μια πρόβλεψη που ξένοι αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα θα επιτευχθεί.
Διαβάστε ακόμη
Χρυσή λίρα: Κινείται στα επίπεδα του Αυγούστου 2022
Γεύμα Μητσοτάκη – Μενέντεζ: Στο επίκεντρο της συζήτησης οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ