search icon

Αγορές

Πούλησε όλο τον χρυσό που είχε παρά το ξέφρενο ράλι – Δείτε γιατί

Τι δείχνουν τα αρνητικά επιτόκια για την πορεία τη οικονομίας και τι σχέση έχουν με την πορεία των τιμών του πολύτιμου μετάλλου που βρίσκεται πλέον μια ανάσα από τα $2.000/ουγγιά

Παρά το γεγονός ότι πλέον ο χρυσός κινείται μια ανάσα από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, καταγράφοντας το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, και αναμένεται να συνεχίσει, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Lombard Odier, Σάμι Τσάαρ, πούλησε θέσεις που είχε στο πολύτιμο μέταλλο. Πώς το εξηγεί; Όπως λέει, παρά το γεγονός ότι οι τιμές σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, η αποσύνδεση του χρυσού από τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ σημαίνει ότι η τρέχουσα τιμή του είναι ευάλωτη.

Η τιμή σποτ του χρυσού άγγιξε το ιστορικό υψηλό των 1.943,92 δολ/ουγγιά νωρίτερα κατά τη διάρκεια των συναλλαγών στην Ασία, παίρνοντας ώθηση από τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και από την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε πολλές χώρες που έκαναν τους επενδυτές να σπεύσουν στα ασφαλή καταφύγια.

Ωστόσο ο Τσάαρ ανέφερε στο CNBC ότι η ομάδα του πούλησε το 50% των θέσεων που κατείχε σε χρυσό, καθώς, όπως λέει, το να κρατά κάποιος λίγο χρυσό είναι σημαντικό σε έναν κόσμο όπου πολλά ομόλογα έχουν αρνητικές αποδόσεις και που τα αρνητικά αμερικανικά επιτόκια κάνουν ευάλωτα τα τρέχοντα επίπεδα τιμών του χρυσού, αφού τα τόσο χαμηλά επιτόκια δεν είναι βιώσιμα δεδομένων των οικονομικών προοπτικών.

Τα χαμηλά πραγματικά επιτόκια είναι συνήθως κάτι θετικό για τον χρυσό και το αντίστροφο. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί καθώς η πτώση στα πραγματικά επιτόκια μειώνει την ικανότητα των ομολόγων να διατηρήσουν την αγοραστική τους δύναμη για μια ορισμένη χρονική περίοδο. Αυτό αυξάνει την ελκυστικότητα των μακροπρόθεσμων περιουσιακών στοιχείων που διατηρούν αυτή την αγοραστική ισχύ και επομένως μειώνουν τη χρηματοοικονομική ζήτηση.

«Συνεχίζουμε να βλέπουμε τα αρνητικά επιτόκια ως βασικό οδηγό για τις τιμές του χρυσού. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς είναι τώρα στο -1%, επίπεδα που δεν έχουμε δει από το 2011, 2012» αναφέρει ο Τσάαρ, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα βαθιά αρνητικά επιτόκια υποδεικνύουν ότι δεν έρχεται οικονομική ανάκαμψη και ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται

«Γνωρίζουμε ότι έχουν κάνει κακοδιαχείριση της πανδημίας, αλλά σε κάποιο σημείο η οικονομία των ΗΠΑ πρόκειται να ανακάμψει και ως εκ τούτου, θα ακολουθήσουν και τα πραγματικά επιτόκια και αυτό τους επόμενους μήνες και τρίμηνα θα συμπαρασυρθεί και ο χρυσός», καταλήγει ο Τσάαρ.

Exit mobile version