search icon

Αγορές

Πού οδηγεί η άνοιξη στο Χρηματιστήριο

Σε υψηλά 8 ετών η αγορά - Ποιες μετοχές πρωταγωνιστούν - Οι λόγοι της ραγδαίας ανόδου - Η οικονομική ανάκαμψη, το ορόσημο της επιστροφής σε επενδυτική βαθμίδα, η προϋπόθεση της πολιτικής σταθερότητας και ο παράγοντας εκλογές - Τι εκτιμούν εγχώριοι και ξένοι αναλυτές και γνωστοί επενδυτικοί οίκοι - Χωρίς «φρένα» το Χρηματιστήριο Αθηνών – Συνεχίζει ανοδικά

Στις ψηλότερες θέσεις διεθνώς σε επίπεδο αποδόσεων βρίσκεται από την αρχή της χρονιάς το Ελληνικό Χρηματιστήριο, επίδοση που δεν αποτυπώνει απλώς το τεράστιο come back της χώρας στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκηνή, αλλά κυρίως τις προοπτικές για τα επόμενα χρόνια υπό την προϋπόθεση εμπέδωσης σκηνικού πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας στη χώρα.

Με άνοδο άνω του 17% από την αρχή του 2023 το Χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει μία από τις καλύτερες επιδόσεις διεθνώς. Ο Γενικός Δείκτης συμπλήρωσε 9 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2012, ενώ ο καθρέπτης της αγοράς, οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με αιχμή τους τραπεζικούς τίτλους, κινούνται σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Το πλέον χαρακτηριστικό είναι πως παρότι λόγω εκλογών η αγορά προσλαμβάνει σταδιακά εντονότερο πολιτικό πρόσημο, τα επενδυτικά κεφάλαια που τοποθετούνται στην αγορά διατηρούν θετική προσέγγιση, σε αντίθεση με αντίστοιχες περιόδους κατά το παρελθόν.

Κόντρα στο διεθνές περιβάλλον

Η ανάκαμψη της χρηματιστηριακής αγοράς ήρθε μετά από σημαντικά μεγάλο χρονικό διάστημα και είναι σε κάθε περίπτωση εντυπωσιακή. Συμβαίνει, δε, τη στιγμή που το διεθνές περιβάλλον είναι δυσμενές λόγω της έκρηξης του πληθωρισμού, του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία,  των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων και των τάσεων αποπαγκοσμιοποίησης. Η Ελλάδα διαφοροποιείται σε έναν βαθμό καθώς παραμένει ακόμη μια ελκυστική σε επίπεδο αποτιμήσεων αγορά. Οταν στον υπόλοιπο κόσμο πραγματοποιούνταν πάρτυ λόγω της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών να μοιράσουν «φθηνό» χρήμα, η χώρα μας ήταν στο περιθώριο, καθώς πλήρωνε τον λογαριασμό δεκαετιών λαϊκισμού και πάλευε να γλιτώσει τον εξοβελισμό από την Ευρωζώνη. Τώρα εισπράττει τα οφέλη της ανάκαμψης: η χώρα μας αναμένεται να καταγράψει πραγματικό ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ της τάξης του 5,5% στο διάστημα 2019-2023, σημαντικά υψηλότερο από τον αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης της Ευρωζώνης, της τάξης του 2,4%, με τη Wood & Co να προβλέπει πως o ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 θα ξεπεράσει τους μέσους όρους της Ευρωζώνης.

Επιπλέον, η χώρα -άρα και το Χρηματιστήριο- κεφαλαιοποιεί τα οφέλη της πολιτικής σταθερότητας των τελευταίων ετών, της ανάκτησης της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα με ρεκόρ προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, τις προοπτικές που δημιουργεί ο ευρωπαϊκός Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) και η ταχύτητα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει την ευκαιρία με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και τις προσδοκίες της επιστροφής σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Οι προοπτικές

Οπως εξηγεί ο Μάνος Χατζιδάκης της BETA ΑΧΕΠΕΥ, το δυνατό ξεκίνημα της χρηματιστηριακής αγοράς το 2023, σε συνέχεια της θετικής επίδοσης του 2022, οφείλεται σε τρεις παράγοντες: «Στην εξαιρετική εικόνα της εταιρικής κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών η οποία φέτος θα κινηθεί σε επίπεδα ρεκόρ όλων των εποχών, στην προσδοκία αύξησης του ενδιαφέροντος που δημιουργεί η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και στον Τουρισμό που και φέτος αναμένεται να κρατήσουν το θετικό πρόσημο της ανάπτυξης στην Ελλάδα». Οπως σημειώνει, οι αποτιμήσεις της ελληνικής αγοράς, παρά το ράλι που έχει προηγηθεί, δεν μπορούν να θεωρηθούν ακόμα ακριβές, τα μερίσματα που θα μοιράσουν και φέτος οι εισηγμένες είναι μακρά ανταγωνιστικότερα των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ τα όποια περιορισμένα φαινόμενα υπερβολών που έχουν σημειωθεί αφορούν πολύ συγκεκριμένες και μεμονωμένες περιπτώσεις.

Ορόσημο για την πορεία της οικονομίας, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο, είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023, πρακτικά μέσα στους επόμενους λίγους μήνες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Γιατί; Οπως εξηγούν από την Alpha Bank σε σχετικό report  της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών, η επίτευξη του στόχου αυτού αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους πρόσθετου δανεισμού της χώρας και να συμβάλει στην ταχύτερη αποκλιμάκωση του χρέους μακροπρόθεσμα. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους σημαίνει περισσότερα χρήματα για δημόσιες δαπάνες, υψηλότερο ΑΕΠ,  περισσότερες και καλύτερες δουλειές, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και συμβάλλοντας στην προσέλκυση ακόμη περισσότερων νέων εγχώριων και άμεσων ξένων επενδύσεων.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα μεγάλο χειροπιαστό όφελος: η ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας θα φέρει νέα επενδυτικά κεφάλαια στα ελληνικά ομόλογα και τις μετοχές, όπως υπογραμμίζει η AXIA σε report για τις προοπτικές της χρονιάς (2023 Outlook). Η επιστροφή της Ελλάδας μετά από 13 χρόνια στο κλαμπ των αξιόχρεων χωρών με επενδυτική βαθμίδα θα σηματοδοτήσει την εισροή μακροπρόθεσμων κεφαλαίων (λ.χ. sovereign funds ή κεφάλαια τύπου long-only) που μέχρι σήμερα λόγω του περιορισμού αυτού είχαν τα ελληνικά assets στο περιθώριο.

Μεγάλες αποδόσεις

Η σημαντική αύξηση τα τελευταία χρόνια του αριθμού των ελληνικών μετοχών που περιλαμβάνονται στον σχετικό δείκτη της MSCI αποτυπώνει την ανοδική πορεία της αγοράς. Μόλις πρόσφατα η Alpha Finance έκανε λόγο για την είσοδο της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς σε έναν «νέο ενάρετο κύκλο». Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο τρίμηνο το Χρηματιστήριο καταγράφει άνοδο της τάξης του 20%, έχοντας επιστρέψει πάνω από τις 1.000 μονάδες έπειτα από 8 χρόνια! Την ίδια στιγμή, με αιχμή τις τράπεζες, δεκάδες μετοχές σημειώνουν πολλαπλάσια άνοδο. Πέραν των ειδικών λόγων για την έκρηξη της MIG της Attica Bank στο ταμπλό, από την αρχή του χρόνου blue chips όπως η Aegean, η MYTILINEOS, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ, η ΤΙΤΑΝ, η Motor Oil, ο ΟΠΑΠ και οι Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank σημειώνουν μεγάλα κέρδη. Στο πλαίσιο αυτό, και η Optima Bank, που σε έκθεσή της σημειώνει πως παραμένει θετική για τις ελληνικές μετοχές, καθώς οι ανοδικοί καταλύτες υπερβαίνουν τους καθοδικούς κινδύνους και οι αποτιμήσεις παραμένουν ελκυστικές παρά το πρόσφατο ράλι.

Οσο για τον παράγοντα εκλογές και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία του Χρηματιστηρίου, ο Μ. Χατζηδάκης της BETA υπογραμμίζει πως «οι εκλογές είναι μια υπολογίσιμη παράμετρος, η οποία σταδιακά θα ενσωματωθεί στις αποτιμήσεις περισσότερο ως ρίσκο καθυστερήσεων στην υλοποίηση επενδύσεων παρά ως εν δυνάμει συστημικό ρίσκο όπως είχε προεξοφληθεί σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και η NBG Securities που αξιολογεί ως χαμηλό τον κίνδυνο λόγω εκλογών όσον αφορά την καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων ή και την ουσιαστική αλλαγή της δημοσιονομικής και οικονομικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα πάρετε τη βεβαίωση που σταματά τους πλειστηριασμούς

Το ντινεράκι του ΓΑΠ, ο Παπαλέκας και η Prodea, η δημόσια πρόταση για την Attica Group και η επιστροφή του Δημ. Καλλιτσάντση

Ηλίας Γεωργιάδης (Sterner Stenhus) στο Newmoney: Η εξαγορά του «ΙΟΛΗ» και οι επόμενες κινήσεις

Exit mobile version