Τις μεγαλύτερες απώλειες από την παγκόσμια κρίση του 2008 εμφάνισε το ταμείου πλούτου της Νορβηγίας, το οποίο διαχειρίζεται τα κέρδη – μαμούθ από τον ενεργειακό κλάδο της σκανδιναβικής χώρας.
Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία του 2022, το κρατικό fund, το οποίο είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο (σε επενδύσεις στις μετοχές), απώλεσε το 14,1% των περιουσιακών του στοιχείων. Δηλαδή 164 δισ. δολάρια.
Κι αυτό έχει συγκεκριμένα αίτια: Το πληθωριστικό άλμα, την αύξηση του κόστους δανεισμού και τον δυσμενή αντίκτυπο του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο εκτελεστικό διευθυντής του ταμείου, Νικολάι Τάνγκεν, είχε προειδοποιήσει εγκαίρως ότι τα μεγάλη περίοδος κερδοφορίας –σχεδόν 25 συνεχόμενα με μέση επιστροφή 6%– ήταν αδύνατο να συνεχιστούν μέσα σ’ ένα περιβάλλον υψηλών επιτοκίων και πληθωρισμού, το οποίο κατά παράδοση οδηγεί σε πτώση τις μετοχές.
«Η αγορά επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ευρώπη, τον υψηλό πληθωρισμό και την αύξηση των επιτοκίων. Όλα αυτά επηρέασαν ταυτόχρονα και τις μετοχές και τα ομόλογα, κάτι το οποίο συμβαίνει σπάνια. Όλοι οι κλάδοι στην αγορά μετοχών είχαν αρνητικές επιστροφές, με εξαίρεση την ενέργεια» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.
Το νορβηγικό ταμείο, μεταξύ άλλων, έχασε 15,3% από τις μετοχές και 12,1% από τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος. Αντίθετα, οι τοποθετήσεις στις μη εισηγμένες εταιρείες real estate απέφεραν κέρδη 0,1%, με τις επιστροφές από την ενέργεια να καθορίζονται στο 5,1%.
Το τελευταίο, πάντως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς μέσω των συγκεκριμένων κερδών αναμένεται να χρηματοδοτηθεί η μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, η οποία στη Νορβηγία υλοποιείται εμπροσθοβαρώς.
Δεν είναι τυχαίο ότι, κατά τη διάρκεια του 2022, το νορβηγικό ταμείο μείωσε την έκθεση στις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες. Ταυτόχρονα, ενίσχυσε την παρουσία σε εταιρείες τεχνολογίας, φαρμάκων και real estate.
Διαβάστε επίσης
Ασπασία Λεβέντη: Στο σφυρί διαμέρισμα αξίας €2,7 εκατ. στην Ηρώδου Αττικού για €100.000 (pics)
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα