Βαρίδι η Nvidia με -15% – Η κρυπτο-τρέλα και το mining που φούσκωσαν ζήτηση & τιμές για τις top κάρτες γραφικών, και μαζί τις… προσδοκίες της Nvidia και των επενδυτών – Απογοητευτικά αποτελέσματα και σε Caterpillar, AMD με βουτιά 9% – Η αγορά περιμένει τώρα το σινιάλο της Fed
Του Γιάννη Τσιρογιάννη
Θεωρούσατε πως τα κρυπτονομίσματα δεν επηρεάζουν τη μεγαλύτερη χρηματαγορά του πλανήτη; Πως το Bitcoin και η παρέα του είναι η «παιδική χαρά» δυο τετράγωνα πιο κάτω από τη Wall Street; Αν ναι, ίσως αναθεωρήσετε.
Τη Δευτέρα η αμερικανική αγορά πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτη βουτιά που ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε το 1,7%, προτού περιορίσει τις απώλειες στο φινάλε.
Ο Dow Jones κατέγραψε πτώση 0,84% στις 24.528 μονάδες, ενώ στο -0,79% υπήρξε η υποχώρηση για τον S&P 500 στις 2.643 μονάδες. Κατά 1,11% χαμηλότερα κινήθηκε ο Nasdaq στο επίπεδο των 7.085 μονάδων. Βαρίδι υπήρξε η Nvidia με έως και -15%, και αιτία… το Bitcoin. Αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω…
Επιβαρυντικά έδρασε και το πετρέλαιο, που βούτηξε έως 3%, ενώ ράλι στα $1.303 πραγματοποίησε ο χρυσός, που έδειξε να προεξοφλεί σινιάλα για «μετριοπαθή» πολιτική από Fed, στην κρίσιμη συνεδρίαση αυτήν την εβδομάδα. Πέραν της Fed, που θα δείξει αν σκοπεύει να χαλαρώσει τα «χαλινάρια» (και να δώσει ώθηση στις μετοχές), οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στο εμπόριο, όπου συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Κίνας, αλλά και στην απειλή ενός νέου shutdown.
Πάμε όμως στο «ζουμί» της σημερινής συνεδρίασης.
Απογοητευτικές οι πωλήσεις καρτών γραφικών της Nvidia – Γιατί;
Υπεύθυνες για τη σημερινή πτώση υπήρξαν μόνο τρεις μετοχές, η κατασκευαστική Caterpillar (-9,15%), κολοσσός στο βαρύ εξοπλισμό, καθώς και δύο τεχνολογικοί κολοσσοί του κλάδου των μικροτσιπ (ημι-αγωγοί), η AMD (-9%) και η Nvidia.
Η τελευταία υπήρξε το μεγάλο βαρίδι, με απώλειες που έφτασαν έως και 15,4% προτού κλείσει στο -13,5%. Και οι τρεις εταιρείες ανακοίνωσαν απογοητευτικά αποτελέσματα που αποθάρρυναν τους επενδυτές.
Ωστόσο το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Nvidia. Η τεχνολογική εταιρεία-καμάρι του Nasdaq, που ειδικεύεται ως γνωστόν στις κάρτες γραφικών, περιέκοψε το guidance της για έσοδα του τέταρτου τριμήνου, στα 2,2 δισ. δολ., από 2,7 δισ. δολ. προηγουμένως, επικαλούμενη την επιδείνωση στις μακροοικονομικές συνθήκες, ιδιαίτερα στην Κίνα.
Κάτι ωστόσο που παραβλέφθηκε από πολλούς, όχι όμως από τους γνώστες της ακόμη μυστηριώδους αγοράς των κρυπτονομισμάτων, ήταν ένα συγκεκριμένο μακροοικονομικό στοιχείο της Nvidia, το οποίο και παρουσιάσε μεγαλύτερη του αναμενομένου πτώση, πέφτωντας δραματικά εκτός των προβλέψεων.
Πρόκειται για τις πωλήσεις των high-end καρτών γραφικών της Nvidia, δηλαδή τα κορυφαία της εξαρτήματα, που χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στα καλύτερα μηχανήματα για gaming, δηλαδή βιντεο-παιχνίδια.
Ωστόσο οι πωλήσεις καρτών για τέτοιο σκόπο σπάνια πέφτουν εκτός των προβλέψεων, καθώς πρόκειται για μια σταθερή αγορά.
Τα τελευταία δύο χρόνια όμως, οι κάρτες γραφικών, και δη οι κορυφαίες, βρήκαν μια ακόμη χρήση: Mining. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για τη λεγόμενη διαδικασία «εξόρυξης» κρυπτονομισμάτων, μια πολύπλοκη υπολογιστική διαδικασία που καταναλώνει εξωφρενικούς πόρους από τον Η/Υ του επίδοξου miner.
Για την ακρίβεια, έαν θέλει κανείς να αποκτήσει Bitcoin μέσω mining, χρειάζεται ένα πραγματικά πολύ δυνατό υπολογιστή και μπόλικο ρεύμα. Δε θα μπλέξουμε με τεχνικές λεπτομέρειες, ωστόσο η επιλογή της κάρτας γραφικών είναι το κλειδί για τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία του εγχειρήματος.
Το mining σκοτώνει… το gaming
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Nvidia είδε τη ζήτηση για high-end κάρτες γραφικών της να εκτοξεύεται απότομα, καθώς όλο και περισσότεροι miners επιζητούσαν τον καλύτερο εξοπλισμό. Όπως ήταν αναμενόμενο, η εταιρεία άρχισε να δίνει περισσότερη έμφαση στα ισχυρά αυτά χαρτιά της.
Παράλληλα όμως ανέβασε σημαντικά και τις τιμές, προκαλώντας μάλιστα κύματα δυσαρέσκειας από τους απλούς gamers που καλούνταν να χρυσοπληρώσουν τα μηχανήματα τους, ενώ το μόνο που ήθελαν ήταν… να παίξουν.
Τα διαδικυακά forums βρίθουν από υβριστικές επιθέσεις gamers κατά miners, κατηγορώντας τους για την άνοδο των τιμών στις κάρτες γραφικών. Βέβαια αυτό είναι κάτι που ελάχιστα ενδιέφερε την Nvidia, την οποία δεν απασχολούσε και τόσο από… ποια τσέπη τα παίρνει. Μεγάλο λάθος!
Μία από τις πρώτες «εκρήξεις» της διαδικτυακής κοινότητας των gamers στο δεύτερο μισό του 2017, προτού το Bitcoin εκτοξευθεί στα $20.000. Η μανία για mining οδήγησε σε τεράστια αύξηση της ζήτησης (και των τιμών) για high-end κάρτες γραφικών.
Φτάνουμε στα μέσα του 2018. Η αγορά των κρυπτονομισμάτων βιώνει τη μεγαλύτερη ύφεση στη (σύντομη) ιστορία της, με το Bitcoin να κατρακυλά σχεδόν 80% από τα ιστορικά υψηλά του, ενώ ολόκληρη η αγορά βρίσκεται κολλημένη σε bear market. Η πτώση των τιμών όμως συνοδεύτηκε και από απότομη πτώση στο mining, το οποίο (ειδικά στο Bitcoin) καθίσταται όλο και λιγότερο αποδοτικό, αλλά και πιο ακριβό.
Σε πολλές περιπτώσεις, αν δεν έχεις πρόσβαση σε φθηνό (ή και δωρεάν) ρεύμα, ουσιαστικά δεν ΑΞΙΖΕΙ πλέον να κάνεις mining Bitcoin. Φυσικά αυτό ήταν κάτι που η Nvidia δεν είχε προβλέψει.
Αποτέλεσμα: Οι χαρές και τα πανηγύρια στον τεχνολογικό κολοσσό που απολάμβανε ισχυρή ζήτηση ειδικά στα τέλη του 2017 με αρχές του 2018, να αντικατασταθούν από μια απότομη «νέκρα» στον κλάδο. Έτσι η Nvidia βρέθηκε να έχει βασίσει πολλά σε ένα υπερτιμημένο προϊόν με φουσκωμένη ζήτηση, η οποία ξεφούσκωσε μαζί με το Bitcoin, αφήνωντας τώρα τους αναλυτές να αναρωτιούνται γιατί τα μακροοικονομικά μοντέλα τους πέσαν έξω στις προβλέψεις… (και τους επενδυτές να τρέχουν!)
Είναι σαν η BMW να βιώνει ξαφνικά τεράστια ζήτηση στο πιο ακριβό μοντέλο της, να τα παρατά όλα για να επικεντρωθεί όσο γίνεται σε αυτό, και ξαφνικά όλη η ζήτηση να σβήνει, και η BMW να μένει με… το μοντέλο στο χέρι. Το παράδειγμα είναι τραβηγμένο, ωστόσο αντικατοπτρίζει την πραγματική κατάσταση και αιτία που κρύβεται πίσω από τη βουτιά της Nvidia (που δεν ήταν η πρώτη πτώση τους τελευταίους 12 μήνες, και πιθανόν ούτε η τελευταία).
«Το Q4 (δ’ τρίμηνο) ήταν ένα… αλλοπρόσαλλο, ασυνήθιστα ταραχώδες, απογοητευτικό τρίμηνο», δήλωσε ο Jensen Huang, ιδρυτής και CEO της Nvidia. Σας θυμίζει κάτι; Η λέξη-κλειδί είναι το «ταραχώδες». Ω ναι, κρυπτονομίσματα. Η αγορά με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα.
Κάπως έτσι, το Bitcoin και η παρέα του επηρέασαν έστω και έμμεσα, σε τεράστιο βαθμό μια εταιρία-κολοσσό του Nasdaq, και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη αγορά του πλανήτη. Αν μη τι άλλο είναι εντυπωσιακό, ενώ δείχνει κατά μία έννοια και το μέγεθος της «εισχώρησης» των κρυπτονομισμάτων στην πραγματική οικονομία.