Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τη Σαουδική Αραβία να διευρύνει χρονικά τις περικοπές στα επίπεδα παραγωγής της και μάλιστα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, γεγονός που πυροδότησε άμεσα ράλι στις τιμές του πετρελαίου. Άλλωστε, η Μόσχα φρόντισε να… σιγοντάρει το Ριάντ, προκαλώντας «σεισμό» στις αγορές των commodities.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Saudi Press Agency, το Ριάντ αποφάσισε πως η μείωση της παραγωγής που εφαρμόζει εθελοντικά (ήτοι εκτός των ποσοστώσεων του ΟΠΕΚ+) κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα θα παραταθεί και για το υπόλοιπο της χρονιάς, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Αν και τα συγκεκριμένα επίπεδα ενδεχομένως να αναθεωρούνται σε μηνιαία βάση.
Έτσι η παραγωγή της θα κυμανθεί ουσιαστικά κοντά στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Η Σαουδική Αραβία προχώρησε στην περικοπή αυτή από τον Ιούλιο, βλέποντας πως οι μειώσεις που είχε αποφασίσει συλλογικά ο ΟΠΕΚ+ για τα μέλη του της τάξεως των 1,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως, δεν ήταν αρκετές για να «ξαναζωντανέψουν» τις τιμές, οι οποίες το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου εξαμήνου της χρονιάς κινούνταν κοντά ή και κάτω από τα 75 δολάρια το βαρέλι. Και πραγματικά πέτυχε το στόχο της δεδομένου πως οι τιμές στις διεθνείς αγορές των commodities έκτοτε άρχισαν να ανεβαίνουν.
Προς την κατεύθυνση αυτή βοήθησε βέβαια και ο έτερος μεγάλος παίχτης του ΟΠΕΚ+, η Ρωσία, η οποία έχοντας επίσης βάσιμο συμφέρον να δει τις τιμές να αυξάνονται και πάλι προχώρησε σε εθελοντική μείωση των εξαγωγών της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Αύγουστο και κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα το Σεπτέμβριο.
Οι περικοπές αυτές θα παραταθούν επίσης, καθώς η Μόσχα κινήθηκε στη γραμμή του Ριάντ και διά στόματος του αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπεύθυνου για ενεργειακά ζητήματα, Αλεξάντερ Νόβακ, ανακοίνωσε σήμερα πως η Ρωσία θα παρατείνει τις περικοπές κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα μέχρι και το Δεκέμβριο.
Σημειωτέον πως για τις μονομερείς αυτές κινήσεις ο ΟΠΕΚ έχει ήδη δώσει προ πολλού τις ευλογίες του, με τον γενικό γραμματέα Χαϊθάμ αλ Γκαίς να έχει ξεκαθαρίσει πως, εφόσον προστίθενται στις επίσημες ποσοστώσεις του οργανισμού, δεν συνιστούν εκτροπή από τα όσα έχουν αποφασίσει τα κράτη μέλη. Προφανώς, άλλωστε, καμία χώρα παραγωγής δεν έχει λόγο να είναι δυσαρεστημένη από το άλμα στις διεθνείς τιμές που αυξάνει τα κέρδη προς τα ταμεία της.
Ειδικά σήμερα, το διπλό «χτύπημα» από Σαουδική Αραβία και Ρωσία ήρθε προφανώς να τροφοδοτήσει εκ νέου την ανοδική πορεία των τιμών, με το Brent να ξεπερνά και το ψυχολογικό όριο των 90 δολαρίων.
Συγκεκριμένα, η τιμή του Brent βρίσκεται στα 90,89 δολάρια το βαρέλι με άλμα ύψους 2,11% και το αμερικανικό WTI καλπάζει επίσης στα 87,66 με άνοδο 2,47%.
Ουσιαστικά μέσα στο καλοκαίρι, οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 10 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές, κυρίως δε, μέσα στον τελευταίο μήνα. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι τα επίπεδα προσφοράς θα παραμείνουν «σφιχτά» απέναντι σε μια σταθερά υψηλή ζήτηση, το σύνολο των αναλυτών συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν πιθανότητες για αποκλιμάκωση τους.
Μόλις προ ημερών η Barclays σε έκθεση της υποστήριξε πως προβλέπει εκτίναξη του Brent έως και στα 97 δολάρια το βαρέλι το 2024.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), στις επίσημες προβλέψεις του, υποστήριξε πως «βλέπει» αύξηση της ζήτησης στο δεύτερο μισό της χρονιάς, κυρίως χάρη στην ενίσχυση της κατανάλωσης από την Κίνα, η οποία από μόνη της απορροφά το 70% του ρυθμού ανάπτυξης της ζήτησης. Αν και το τελευταίο στοιχείο μπορεί ενδεχομένως να ανατραπεί, αναλόγως με την πορεία της κινεζικής οικονομίας.
Τα παγκόσμια επίπεδα πετρελαϊκής ζήτησης, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, εκτινάχθηκαν στο ρεκόρ των 103 εκατ. βαρελιών την ημέρα τον Ιούνιο και η πρόβλεψη του για τα επίπεδα που θα διαμορφωθούν τον Αύγουστο είναι ανάλογη.
Η αναζωπύρωση των τιμών στην αντλία έχει ήδη αρχίσει να πιέζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις δυτικές αγορές, δημιουργώντας προβληματισμό στις κυβερνήσεις. Παράλληλα είναι εύλογο ότι αποτελεί μοχλό ενίσχυσης του πληθωρισμού, σε ένα διάστημα που οι δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ είχαν αρχίσει να υποχωρούν καλλιεργώντας ελπίδες πως οι κεντρικές τράπεζες θα τερματίσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Διαβάστε ακόμα
Η ΔΕΘ, οι αστυνομικοί των VIP, οι… σφαγμένοι, η βουτιά της αγοράς και το βραχυκύκλωμα του καζίνο
Πακέτο μέτρων με στοχευμένες παρεμβάσεις από τη ΔΕΘ: Αυξήσεις 3,5% στις συντάξεις από το 2024
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ