«Σάρωσε» το χρήμα στην αγορά των ομολόγων το νέο 10ετές που εκδόθηκε χθες. Ένδεκα χρόνια τώρα, ποτέ η Ελλάδα δεν είχε αντλήσει 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ «με τη μία» από την αγορά ομολόγων. Και ποτέ στα χρονικά δεν είχαν προσφέρει οι αγορές 29 δισ. ευρώ «ζεστό χρήμα».
Με αυτά τα δεδομένα –και δια πάν ενδεχόμενο λόγω πανδημίας- το υπουργείο Οικονομικών ξεπέρασε κατά 75% τον αρχικό στόχο για άντληση 2 δισ. ευρώ … Το «τερμάτισε» όταν είδε ότι του προσφέρεται το χαμηλότερο επιτόκιο στα χρονικά!
Η προσφορά υπερκάλυψε σχεδόν 9 φορές την τελική έκδοση (ή 14 φορές τον αρχικό στόχο) και για επιτόκιο μόλις 0,75% (κουπόνι). Το τελικό κόστος (απόδοση) έφτασε στο 0,807% που είναι το καλύτερο όλων των εποχών και για οποιαδήποτε διάρκεια ομολόγου.
Ακόμα σημαντικότερο ίσως από όλα αυτά, είναι η ποιότητα των επενδυτών. Πάνω από 300 υποψήφιοι αλλά μόνον 7% από Ελλάδα και μόλις 5% “καιροσκοπικά” hedge funds! Και στο Ομόλογο που τελικά «κλείδωσε» στα 3,5 δισ. συμμετείχαν μόλις 8% λεφτά από Ελλάδα και από hedge funds. Τέτοιο ποσό είχε δανειστεί ξανά «προ Μνημονίου» η χώρα, αλλά με κάλυψη 3-4 φορές και 30%-35% hedge funds.
Ποτέ καμία έκδοση ελληνικού ομολόγου δεν είχε στεφθεί με τόσο εντυπωσιακά καλούς όρους, ούτε στις πιο «καλές εποχές»! Εν μέσω παγκόσμιας κρίσης και πανδημίας:
- 93% των συνολικών προσφορών προήλθε από το εξωτερικό
- 92% είναι θεσμικοί επενδυτές
- 57% προήλθε από διαχειρστές κεφαλαίων και 7% από συνταξιοδοτικά ταμεία
- 28% προήλθε από τράπεζες.Τις πιο ισχυρές τράπεζες, με δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας Core Tier I άνω του 20% (όταν στα stress test του 2018 οι 48 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν δείκτη κύριων βασικών κεφαλαίων 6,4% έως 34%)
Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της έκδοσης «σπάζει μια σειρά από ρεκόρ για τη Ελληνική Δημοκρατία, φέρνοντας το χαμηλότερο κουπόνι ποτέ για την Ελλάδα στα 10ετή και επιτυγχάνοντας το μεγαλύτερο βιβλίο προσφορών ποτέ για τον δανεισμό της χώρας».
Διαβάστε ακόμη
Σάκηηηηηη (όχι ο Ρουβάς, ο άλλος!) – Ο Λένιν στην Εθνική Τράπεζα – Το αποτυχημένο «πραξικοπηματάκι»
Πλειστηριασμοί: Στον «αέρα» το θέμα μέχρι να ανοίξουν τα δικαστήρια
Κόντες για κρουαζιέρα: Στόχος για το 2021 η μείωση της χασούρας του 2020 από το 94% στο 74%