search icon

Αγορές

Πώς οι Κινέζοι κερδοσκόποι επηρεάζουν την τιμή του χρυσού

Ανοδικά στοιχήματα σε μεγάλους όγκους στα χρηματιστήρια της Σαγκάης δείχνουν αυξανόμενη επιρροή των επενδυτών από την Ασία στην αγορά πολύτιμων μετάλλων

Τεράστια στοιχήματα Κινέζων επενδυτών που παίζουν βραχυχρόνια για να βγάλουν άμεσα κέρδος, για την άνοδο των τιμών του χρυσού συνέβαλαν στην υπερφόρτιση του ράλι του πολύτιμου μετάλλου σε υψηλό όλων των εποχών αυτόν τον μήνα.

Πρόκειται για μία ένδειξη ότι οι Ασιάτες επενδυτές αρχίζουν να επισκιάζουν τους δυτικούς ομολόγους τους, όσον αφορά την επιρροή τους στην αγορά χρυσού, μεταδίδουν οι FT.

«Οι Κινέζοι κερδοσκόποι έχουν αρπάξει κυριολεκτικά τον χρυσό από το λαιμό», δήλωσε ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

«Οι αναδυόμενες αγορές ήταν οι μεγαλύτεροι τελικοί καταναλωτές εδώ και δεκαετίες, αλλά δεν μπόρεσαν να ασκήσουν τιμολογιακή ισχύ λόγω της ταχύτητας επενδύσεων στη Δύση. Πλέον, φτάνουμε στο στάδιο όπου το κερδοσκοπικό χρήμα στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να ασκήσει τιμολογιακή πίεση».

Ο χρυσός έχει σημειώσει ράλι περισσότερο από 40% από τον Νοέμβριο του 2022, υποστηριζόμενος από αγορές ρεκόρ από κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους από το δολάριο ΗΠΑ και τα σημάδια για αυξήσεις επιτοκίων.

Το μέταλλο, το οποίο χρησιμοποιείται συχνά ως αντιστάθμισμα έναντι του πληθωρισμού και της υποτίμησης του νομίσματος, έχει ενισχυθεί περαιτέρω από το ξέσπασμα της σύγκρουσης Ισραήλ-Γάζας τον Οκτώβριο, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών στα 2.431 δολάρια ανά ουγγιά την περασμένη εβδομάδα.

Ακόμα κι έτσι, η κλίμακα του ράλι εξέπληξε πολλούς αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η άνοδος έρχεται σε αντίθεση με τις εκροές από αμερικανικά και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αμοιβαίων κεφαλαίων.

Αντίθετα, κάποιοι επισημαίνουν τη δραστηριότητα στο Shanghai Futures Exchange και στο Shanghai Gold Exchange – όπου οι όγκοι συναλλαγών σε ένα βασικό συμβόλαιο έχουν διπλασιαστεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο σε σχέση με πέρυσι – ως βασικό μοχλό του ράλι, καθώς οι Κινέζοι επενδυτές στοχεύουν να διαφοροποιηθούν από την κρίση του τομέα ακινήτων και την πτώση του χρηματιστηρίου.

Διαβάστε ακόμη

Η αλματώδης άνοδος και η θεαματική πτώση της «βασίλισσας» της Airbnb – Μια απίστευτη ιστορία απάτης

Έρχονται Talent Visa και Tech Visa – Στόχος ένας πόλος καινοτομίας στην Ελλάδα

Unclaimed Baggage: H εταιρεία που βάζει τέλος στο μυστήριο των χαμένων αποσκευών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version