search icon

Αγορές

Πώς επιδρά το lockdown στο Χρηματιστήριο της Αθήνας – Ποιες μετοχές επηρεάζονται

Τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια αναπροσαρμόζουν τη στρατηγική τους ώστε να αντιμετωπίσουν την καινούργια κατάσταση - Γιατί οι αναλυτές αναμένουν ηπιότερες πιέσεις σε σχέση με το πρώτο lockdown - Τι δείχνει η αξιολόγηση για 6 + 1 μετοχές

Την επενδυτική τους στρατηγική αναπροσαρμόζουν θεσμικοί και ιδιώτες επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, ώστε να αντιμετωπίσουν την καινούργια κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για δεύτερο lockdown το οποίο θα διαρκέσει για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Αν και τα μέτρα που θα ισχύσουν είναι ανάλογα του περασμένου Μαρτίου, η αγορά αντέδρασε με ψυχραιμία στις πρώτες ανακοινώσεις και η χθεσινή συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει άνοδο σε ποσοστό 0,33%. Σημειωτέον πως πρόκειται για το πέμπτο συνεχόμενο θετικό κλείσιμο για το Χ.Α. κάτι που δείχνει πως η επιβολή ενός γενικού lockdown στη χώρα ήταν λίγο – πολύ προεξοφλημένη στο ταμπλό. Όπως επίσης φάνηκε, η αγορά εκτός των περιοριστικών μέτρων, έχει την προσοχή της στραμμένη και στην εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής πως η χρονιά κυλάει ήδη με σημαντικές απώλειες για την ελληνική αγορά που σταθερά ξεπερνούν το 30% και αρκετές μετοχές να καταγράφουν ήδη ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.

Χαρακτηριστικά, στον δείκτη Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης στις μετοχές των εισηγμένων που έχουν μέχρι σήμερα καταγράψει τις μεγαλύτερες απώλειες από τα μέσα Μαρτίου (χαμηλό στις 483 μονάδες, στις 16 Μαρτίου) περιλαμβάνονται αυτές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha Bank, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, καθώς και οι μετοχές των Aegean, ΕΛΠΕ. Motor Oil, Lamda Development, ΕΧΑΕ, η Coca Cola ΕΕΕ και ο Tιτάνας, με την κάθε μετοχή να υποχωρεί για τους δικούς της λόγους.

Τι αναμένουν οι αναλυτές

Αναλυτές αναφέρουν πως στο δεύτερο lockdown το πιο πιθανό είναι να δούμε τις ίδιες εταιρείες να σημειώνουν μεγαλύτερες απώλειες από τις υπόλοιπες του Δείκτη, όχι όμως με την ίδια ένταση του Μαρτίου λόγω και της μεγάλης πτώσης που έχουν καταγράψει μέχρι τώρα.

Αναλύοντας κάποιες μετοχές από τις παραπάνω και ξεκινώντας από τις τράπεζες, η Alpha Bank σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (77,98%) από την αρχή του έτους, με την τράπεζα να έχει λάβει προ ημερών δυο δεσμευτικές προσφορές για το χαρτοφυλάκιο Galaxy ύψους 10,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και να έχει ξεκινήσει την διαδικασία για να αναδείξει τον προτιμητέο επενδυτή. Μέσω αυτής της συναλλαγής η Τράπεζα επιδιώκει να μειώσει τον δείκτη των κόκκινων δανείων (NPLs) στην Ελλάδα από το 29% στο 13%, ενώ ο δείκτης NPEs θα περιοριστεί στο 24% από 43,5% που ήταν στο τέλος του α΄ εξαμήνου. Τεχνικά, η μετοχή εάν χάσει το επίπεδο των 0,4032 ευρώ τα οποία είναι και ιστορικά χαμηλά της ανοίγει ο δρόμος προς το 0,36 ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς που χάνει από αρχή του έτους 76,89%, με την πιθαναλογούμενη άρνηση του SSM στην πληρωμή του κουπονιού των COCO’s ύψους 165 εκατομμυρίων ευρώ θα αναγκαστεί είτε να πραγματοποιήσει πληρωμή με μετοχές (όπως έχουν κάνει και άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες, π.χ. Rabobank και Santander) ή να παραλείψει την πληρωμή κουπονιού για δεύτερη φορά, προκαλώντας την αυτόματη μετατροπή των CoCos σε μετοχές, οδηγώντας σε σημαντικό dilution των μετόχων και στις δύο περιπτώσεις.

Η μετατροπή θα φέρει το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα στο 61% από 26% σήμερα, εις βάρος των μετόχων μειοψηφίας και αναμφισβήτητα και εις βάρος του κράτους, δεδομένης της τιμής μετατροπής των 6 ευρώ ανά μετοχή έναντι της τρέχουσας τιμής μετοχής 0,66 ευρώ. Τεχνικά βλέποντας η ΠΕΙΡ, η οποία τις τελευταίες ημέρες μετά και την έκθεση της JP Morgan έχει αντιδράσει ανοδικά περίπου 10% από τα χαμηλά της, έχει ως στήριξη τα 0,50 ευρώ, τα οποία αν τα χάσει θα κατευθυνθεί σε ένα εύρος τιμών 0,47 – 0,44 ευρώ. Ανάλογη πορεία και για τις δύο άλλες τράπεζες με την Εθνική να οδηγείται προς το ιστορικό χαμηλό της στα 0,8440 ευρώ και η ΕΥΡΩΒ στα 0,26€ ευρώ και 0,22 ευρώ.

Εκτός των Τραπεζών τώρα η Aegean που είδε την πτητική της δραστηριότητα να μειώνεται σημαντικά, παρουσιάζει απώλειες 68,69% από αρχή του έτους. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας έχει υποχωρήσει στα 187 εκατομμύρια ευρώ, με την τιμή της εταιρείας να είναι πιο χαμηλά ακόμη και από το πρώτο lockdown. Τα 2,60 ευρώ αποτελούν την πρώτη στήριξη της μετοχής, με την αμέσως επόμενη τα 2,34 ευρώ.

H εικόνα για Lamda – ΕΧΑΕ

Η Lamda Development από αρχή του έτους σημειώνει απώλειες 39,25% και η κεφαλαιοποίηση της έχει υποχωρήσει στα 883 εκατομμύρια ευρώ, όταν η καθαρή της θέση το πρώτο εξάμηνο αποτιμάται στα 1,025 δισεκατομμύρια ευρώ. Με το έργο του Ελληνικού να ξεκλειδώνει μετά και τον επιτυχή, όπως φαίνεται, διαγωνισμό για το Integrated Resort Casino, η μετοχή προσπαθεί να κρατήσει τα 5 ευρώ, με την πρώτη αντίσταση να είναι τα 4,80 ευρώ και η επόμενη τα 4,50 ευρώ.

Τα ΕΧΑΕ μετά τα χαμηλά που έγραψε την Παρασκευή 30/10 (στα 2,38 ευρώ), έχει φτάσει να έχει κεφαλαιοποίηση 153 εκατομμύρια ευρώ όταν τα μισά περίπου είναι ταμειακά διαθέσιμα. Τεχνικά η μετοχή πρέπει να κρατήσει την ζώνη των 2,50 με 2,44 ευρώ, γιατί αλλιώς μπορεί να την δούμε στα 1,84 ευρώ, σε επίπεδα τιμών δηλαδή 2012.

Exit mobile version