Σε πολιτικό ζήτημα εξελίσσεται στη Βρετανία η πιθανή δημόσια εγγραφή της ταχύτατα αναπτυσσόμενης κινεζικής πλατφόρμας λιανεμπορίου Shein στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE), σε ένα διάστημα που το πολιτικό σκηνικό της χώρας βρίσκεται σε προεκλογικό αναβρασμό ενόψει της πρόωρης κάλπης της 4ης Ιουλίου. Κάποιοι κύκλοι βλέπουν την εταιρεία ως… πολύφερνη νύφη και τεράστια επιτυχία για το LSE και άλλοι προσπαθούν να κρατήσουν αποστάσεις – ακολουθώντας το παράδειγμα της αμερικανικής αγοράς – ανησυχώντας για την αμφιλεγόμενη ποιοτικά φήμη της εταιρείας και την κινεζική ταυτότητα της.

Δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, τις προηγούμενες ημέρες, υποστήριξαν ότι η κινεζική φίρμα, αφού αναγκάστηκε να ανακόψει πρύμναν όσον αφορά την αρχική πρόθεση της για εισαγωγή στη Wall Street, λόγω των εμποδίων που συνάντησε από το ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας και κυρίως των αντιδράσεων από το Κογκρέσο (που βρίσκεται επίσης σε προεκλογική περίοδο), έστρεψε το βλέμμα της προς το Λονδίνο.

Μάλιστα, πληροφορίες ανέφεραν πως βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με οικονομικούς και νομικούς συμβούλους προκειμένου να διερευνήσει ένα IPO στο LSE, μέσα στη χρονιά.

Σημειωτέον πως η επιτυχημένη πλην αμφιλεγόμενη φίρμα, η αξία της οποίας εκτιμάται πάνω από τα 66 δισ. δολάρια χάρη στην… αστρονομική άνοδο της, ιδρύθηκε μεν στην Κίνα, αλλά έχει πλέον έδρα στη Σιγκαπούρη.

Η προοπτική ένταξης της Shein στο βρετανικό χρηματιστήριο προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην εγχώρια αγορά, αλλά και το πολιτικό σκηνικό πυροδοτώντας μάλιστα την αντίδραση επιφανών αξιωματούχων. Ανάμεσα τους οι επικεφαλής τριών επιτροπών της βρετανικής Βουλής, Συντηρητικών αλλά και Εργατικών, οι οποίοι ζήτησαν ευθέως παρέμβαση των αρμόδιων αρχών για τη διεξαγωγή εξονυχιστικού ελέγχου στην πλατφόρμα με σκοπό ενδεχομένως να μπλοκαριστεί η διαδικασία.

Ως βασικό επιχείρημα χρησιμοποίησαν τις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας που εφαρμόζει η εταιρεία και άλλες παράτυπες πρακτικές σε διάφορα επίπεδα της. Υποστήριξαν επίσης ότι η όλη διαδικασία θα πρέπει να «παγώσει», όσο η Βουλή βρίσκεται σε φάση διακοπής των εργασιών λόγω των εκλογών, με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν και οι διάφορες επιτροπές.

Το θέμα αναπόφευκτα έλαβε και πολιτικές διαστάσεις ενόψει των εκλογών, καθώς οι Τόρις εμφανίζονται διχασμένοι, με αρκετά στελέχη να κρατούν επικριτική στάση και βέβαια η αντιπολίτευση έσπευσε να κατηγορήσει την κυβέρνηση του Ρίσι Σούνακ ότι ενθαρρύνει και προσπαθεί μάλιστα να διευκολύνει την είσοδο της Shein στο LSE.

Έγινε δε, γνωστό ότι ο υπουργός Οικονομικών, Τζέρεμι Χαντ είχε «εποικοδομητική» συνάντηση στο γραφείο του, στα τέλη Φεβρουαρίου, με τον CEO της Shein, Ντόναλντ Τανγκ, προκειμένου ακριβώς να τον πείσει να επιλέξει δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, αφότου είχε γίνει γνωστό ότι η εταιρεία εγκαταλείπει την ιδέα της Wall Street.

To βρετανικό χρηματιστήριο έχει μετρήσει αρκετές απώλειες από πέρυσι, που έχουν βλάψει την εικόνα του. Η ταξιδιωτική Tui αποφάσισε να εγκαταλείψει τη διπλή διαπραγμάτευση της σε Φρανκφούρτη και Λονδίνο και η ανερχόμενη εταιρεία ημιαγωγών Arm, επέλεξε IPO στη Νέα Υόρκη και τον Nasdaq αντί του Λονδίνου. Έτσι, η ένταξη της Shein στο ταμπλό του, με έσοδα που πέρυσι έφτασαν τα 30 δισ. δολάρια, θα ήταν σαφώς σημαντική επιτυχία.

Εφόσον η δημόσια εγγραφή της Shein όντως προχωρήσει, θα είναι σαφώς ένα από τα μεγαλύτερα IPO που έχουν καταγραφεί ποτέ στο City και πιθανότατα το μεγαλύτερο της χρονιάς για το χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Υπέρβαση 2 δισ. ευρώ στα φορολογικά έσοδα στο α΄ τετράμηνο

Mytilineos: Επενδύει 3,3 δισ. ευρώ σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία

ΟΤΕ: Με νέο σχήμα, τη West Network Invest, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση της Telekom Romania Mobile

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ