search icon

Αγορές

Πόλεμος στο πετρέλαιο: «Βουτιά» 28% στο αργό – H Goldman περιμένει πτώση στα $20

Επίθεση της Σαουδικής Αραβίας στη Ρωσία με μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές πώλησης και αύξηση της παραγωγής μετά το ναυάγιο της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ Νοσούν και τα κρυπτονομίσματα: «Καπνός» πάνω από $26 δισ. σε ένα 24ωρο

Η Σαουδική Αραβία κήρυξε τον πόλεμο στη Ρωσία για το πετρέλαιο, προχωρώντας σε μεγάλη αύξηση της παραγωγής, αλλά και στην παροχή μεγάλων εκπτώσεων στους πελάτες της Saudi Aramco, με στόχο να αυξήσει δυναμικά τα μερίδια αγοράς της, πρωτίστως εις βάρος των Ρώσων, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας του ΟΠΕΚ με τους συμμάχους του στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το αμερικανικό αργό υποχώρησε έως και 28% στα 29,70 δολ/βαρέλι έχοντας υποχωρήσει νωρίτερα στα 27,34 δολ/βαρέλι. Το αργό διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ επίσης έχασε 26% στα 33,43 δολ/βαρέλι, ενώ τα futures του μπρεντ έχασαν πάνω από 30%.

Το Σάββατο η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε μεγάλες εκπτώσεις στις επίσημες τιμές πώλησης για τον Απρίλιο και η χώρα ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή πάνω από το όριο των 10 εκατ. βαρελιών την ημέρα. Αυτή τη στιγμή, το βασίλειο αντλεί 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως όμως έχει τη δυνατότητα να αντλεί μέχρι και 12,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

«Πιστεύουμε ότι ο πόλεμος των τιμών του πετρελαίου μεταξύ ΟΠΕΚ και Ρωσίας ξεκίνησε ξεκάθαρα αυτό το Σαββατοκύριακο όταν η Σαουδική Αραβία μείωσε δραματικά την τιμή πώλησης του αργού της στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών τουλάχιστον», αναφέρει ο αναλυτής της Goldman Sachs, Damien Courvalin. « Η πρόγνωση για την πετρελαϊκή αγορά είναι ακόμη πιο ζοφερή από ό, τι τον Νοέμβριο του 2014, οπότε και άρχισε ένας τέτοιος πόλεμος τιμών, καθώς έρχεται με τη σημαντική κατάρρευση της ζήτησης για πετρέλαιο λόγω κορωνοϊού».

Η Goldman περιέκοψε τις προβλέψεις της αναφορικά με το μπρεντ για το β’ και το γ’ τρίμηνο στα 30 δολάρια ανά βαρέλι και ανέφερε ότι η τιμή του μπορεί να υποχωρήσει ακόμα και στα 20 δολάρια/βαρέλι.

Η μείωση της τιμής από τη Σαουδική Αραβία ήρθε μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στη Βιέννη την Παρασκευή. Την Πέμπτη ο ΟΠΕΚ συνέστησε πρόσθετη μείωση παραγωγής της τάξης του 1,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα αρχής γενομένης από τον Απρίλιο και την παράτασή της μέχρι τα τέλη του έτους. Ωστόσο, η Ρωσία απέρριψε τις πρόσθετες μειώσεις.

Η συνάντηση του ΟΠΕΚ+ δεν κατέληξε σε κάποια ντιρεκτίβα για τις μειώσεις στην παραγωγή που είναι τώρα σε ισχύ αλλά αναμένεται να εκπνεύσουν στα τέλη του μήνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι χώρες σύντομα θα έχουν το «ελεύθερο» σε ό,τι αφορά την ποσότητα που θα μπορούν να αντλήσουν.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα πολιτική του Ριάντ φέρνει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά, καθώς όλα τα κράτη – μέλη του ΟΠΕΚ από τον Περσικό, που συνολικά ελέγχουν παραγωγή 14 εκατ. βαρελιών ημερησίως, εναρμονίζονται αυτόματα με την πολιτική της Σαουδικής Αραβίας.

Οι κινήσεις αυτές αποτελούν την απάντηση από τη χώρα που θεωρείται η Νο 1 δύναμη της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου, στην άρνηση των Ρώσων να εφαρμοσθεί η πρόταση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια από τα μέλη του και κατά 500.000 βαρέλια από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ που συμμετέχουν στο ΟΠΕΚ+.

Αναλυτές της αγοράς εκτιμούν ότι οι νέες συνθήκες που διαμορφώνονται οδηγούν σε χάος την αγορά πετρελαίου και σε μεγάλη μείωση των διεθνών τιμών, την ώρα που ήδη έχουν υποχωρήσει κάτω από τα 50 δολ. το βαρέλι λόγω της εξασθένησης της ζήτησης μετά την εξάπλωση της επιδημίας του νέου κορονοϊού. Όπως αναφέρουν μια πτώση κάτω από τα 30 δολ. το βαρέλι φαίνεται πλέον πολύ πιθανή, ενώ αν παραταθούν οι «εχθροπραξίες» δεν αποκλείεται υποχώρηση κάτω και από τα 20 δολ. το βαρέλι, όπως εκτιμά η Goldman.

«Και τα δυο γεγονότα, ο κορωνοϊός και το ναυάγιο στον ΟΠΕΚ+, δεν αναμένονταν ούτε είχαν αποτιμηθεί από την αγορά έναν μήνα πριν» αναφέρει η Rebecca Babin, της CIBC Private Wealth Management. Σύμφωνα με την ίδια,.

Οι βασικοί παράγοντες που πρέπει να υπολογιστούν από εδώ και στο εξής είναι το αν Σαουδική Αραβία και Ρωσία θα φτάσουν τελικά σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής κι αν δεν συμβεί αυτό, το πόσο γρήγορα θα κλείσει η τροφοδοσία από τις ΗΠΑ για να υποστηριχθούν οι τιμές.

Exit mobile version