Με το δεξί ξεκίνησε η τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου και συνάμα του πρώτου εξαμήνου του 2024 για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να εκτιμούν πως τα αδύναμα οικονομικά δεδομένα θα πιέσουν την ΕΚΤ να ξεπεράσει τις επιφυλάξεις της και να προχωρήσει με πιο ταχύ ρυθμό σε μειώσεις των επιτοκίων.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παρουσίασε άνοδο κατά 0,73% στις 518 μονάδες και με τους περισσότερους επιμέρους κλάδους του να κινούνται σε θετικό έδαφος. Κορυφαία μετοχή του δείκτη ήταν η γερμανική κατασκευαστική Hochtief με άλμα σχεδόν 10% μετά την αναβάθμιση της από τον οίκο Jefferies.

Στις μεγάλες αγορές της περιοχής, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,89% φτάνοντας τις 18.325 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε σημαντικό άλμα ύψους 1,03% στις 7.706 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο πρόσθεσε 0,53% φτάνοντας τις 8.281 μονάδες.

Αντίστοιχο κλίμα και στην περιφέρεια με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κερδίζει 1,58% στις 33.834 μονάδες και τον IBEX 35 στη Μαδρίτη να διαμορφώνεται στις 11.172 μονάδες αυξημένος κατά 1,27%.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών κυριάρχησαν τα απογοητευτικά στοιχεία από το μέτωπο της γερμανικής οικονομίας, ο αργός βηματισμός της οποίας κρατά… πίσω όλη την Ευρωζώνη.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του έγκριτου ινστιτούτου Ifo έδειξε κάμψη του δείκτη για πρώτη φορά από τον περασμένο Ιανουάριο, επιβεβαιώνοντας την αποδυνάμωση της κυριότερης ευρωπαϊκής οικονομίας. Συγκεκριμένα ο δείκτης έπεσε 0,7 μονάδες στις 88,6 έναντι των 89,7 μονάδων που περίμεναν οι αναλυτές.

Σχολιάζοντας τα στοιχεία ο πρόεδρος του Ifo, Κλέμενς Φουστ προειδοποίησε ότι η γερμανική οικονομία δυσκολεύεται να ανακάμψει, με αποτέλεσμα και ο παραγωγικός τομέας να γίνεται όλο και πιο σκεπτικός για την πορεία της αγοράς, τους επόμενους μήνες.

Η επιβράδυνση αυτή είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την πίεση που δέχεται η ΕΚΤ να προχωρήσει και σε δεύτερη σερί μείωση των επιτοκίων κατά την επικείμενη συνεδρίαση της, τον Ιούλιο, δεδομένης και της συνεχιζόμενης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Αν και οι περισσότεροι αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν υιοθετήσει επιφυλακτική στάση, «δείχνοντας» πιο πιθανή μια νέα περικοπή στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την ατζέντα της εβδομάδας, σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής θα έχουμε τις συνεδριάσεις της κεντρικής τράπεζας της Σουηδίας και της Τουρκίας, ενώ στα μάκρο ξεχωρίζουν τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας, αλλά και η έκθεση της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές προσδοκίες, που θα δημοσιευτεί την Παρασκευή.

Στις αγορές των commodities, οι πετρελαϊκές τιμές συνέχισαν και σήμερα την ανοδική τους πορεία οδεύοντας προς συνολικά ισχυρά κέρδη για τον Ιούνιο.

Η τιμή του Brent ενισχύθηκε κατά 0,79% στα 85,90 δολάρια και η τιμή του αμερικανικού WTI έκανε άλμα 0,99% στα 81,54 δολάρια το βαρέλι.
Την περασμένη εβδομάδα οι τιμές του μαύρου χρυσού ανέβηκαν κατά περίπου 3%, με αποτέλεσμα για το σύνολο του μήνα το Brent να βρίσκεται στο +4,7% και το αμερικανικό αργό στο +5,3%.

Κέρδη κατέγραψε και ο χρυσός που πρόσθεσε 0,40% φτάνοντας τα 2.340 δολάρια την ουγγιά, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα νέα πληθωριστικά στοιχεία αυτή την εβδομάδα για να κρίνουν την κατεύθυνση που θα πάρει η Fed.

Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ κινήθηκε ανοδικά κατά 0,36% με την ισοτιμία με το δολάριο να κινείται στο 1,0728 και ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε κατά 0,24% στο 105,54.

Διαβάστε ακόμη 

Masdar: Tο deal για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ήταν μόνο η αρχή – θα επενδύσουμε περισσότερα κεφάλαια σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η Ελληνίδα πίσω από την πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της IBM

Νέο σκάνδαλο κλονίζει τις Βρυξέλλες – Για διαφθορά ερευνάται ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της ΕΤΕπ

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ