Το πρώτο βήμα μέσα στο 2022 κάνει τις επόμενες ώρες οι Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσει σταδιακά από τις διεθνείς χρηματαγορές 12 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά φέτος, όπως προβλέπει το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.
Ήδη από χθες ο ΟΔΔΗΧ ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή σε Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Societe Generale, να αναλάβουν την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, η νέα ομολογιακή έκδοση έχει στόχο την άντληση περίπου3 δισ. ευρώ.
Η κίνηση αυτή σημειώνεται εν μέσω νέου κύματος “πανδημίας” ανατιμήσεων και ανόδου του πληθωρισμού, που πιέζουν αναδικά τα επιτόκια δανεισμού όλων των χωρών. Με βάση τη διακύμανση της αγοράς , το ελληνικό δεκαετές ομόλογο «τιμολογείται» ελαφρώς πάνω από 1,6%, ενώ το καλοκαίρι η Ελληνική Δημοκρατία είχε δανειστεί ξανά με δεκαετές αλλά με επιτόκιο τότε 0,91%.
Η Αθήνα απέχει ακόμα δύο σκαλοπάτια για να κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης. Εισέρχεται όμως στην μάχη των αγορών ομολόγων με μία «πνοή» μελλοντικής αναβάθμισης από τον Fitch που την Παρασκευή αναβάθμισε σε θετική την προοπτική για περαιτέρω άνοδο της πιστοπλητικής ικανότητος της χώρας.
Ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει στα 12 δισ. τον «πήχη» του δανειακού προγράμματος για το 2022, έχοντας αντλήσει το 2021 συνολικά 15,8 δισ. ευρώ μέσω εκδόσεων ομολόγων 30ετούς, 10ετούς, 5ετούς διάρκειας, των επανεκδόσεων και της τελευταίας ανταλλαγής ομολόγων από το PSI που δεν είχαν συμμετάσχει στο swap του Δεκεμβρίου 2017, με τις προσφορές στα βιβλία να φτάνουν τα 124,7 δισ. ευρώ.
Από την άλλη ο ΟΔΔΗΧ στο βασικό του σενάριο εκτιμά ότι εφέτος θα αποπληρωθούν χρεολύσια 8 δισ. ευρώ και τόκοι ύψους 4,7 δισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τις πηγές χρηματοδότησης για το 2022, ο ΟΔΔΗΧ εκτιμά πως οι εισροές από την ΕΚΤ, το RRF, την ΕΤΕπ και το πρόγραμμα SURE θα διαμορφωθούν συνολικά στα 4,2 δισ. ευρώ. Τα κέρδη που θα εκταμιεύσει ο ESM από τα ANFAs και SMPs αναμένεται να φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ.
Στο σχεδιασμό της εκδοτικής δραστηριότητας του ΟΔΔΗΧ, εντάσσεται πλέον και η έκδοση «πράσινου» ομολόγου μέσης η μακροπρόθεσμης διάρκειας (αναλόγως των συνθηκών στις αγορές θα εξαρτηθεί και το μέγεθος άντλησης) προς το τέλος του έτους, για την υποστήριξη της εφαρμογής της ατζέντας βιωσιμότητας και της ενίσχυσης της στρατηγικής χρηματοδότησης του οργανισμού. Όπως επισημαίνει ο ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα δεσμεύεται στη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 55% έως το 2030 και στην επίτευξη μηδενικών εκπομπών έως το 2050, με τη στρατηγική βιωσιμότητας της χώρας να περιλαμβάνει δημόσιες επενδύσεις που έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτηθούν μέσω της έκδοσης «πράσινων» τίτλων.
Διαβάστε ακόμη:
Eξοικονομώ: 20.000 αιτήσεις στέλνουν στην… παράταση το δημοφιλές πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης
Η εκλογική καφεμαντεία, ο «Λετονός» μνηστήρας του Χ.Α, και η πώληση της Εθνικής