Ράλι καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, καθώς η διαφαινόμενη αλλαγή της αυστηρής πολιτικής της Κίνας έναντι της Covid ανεβάζει τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καταγράφουν άλμα κατά 3,83% και διαμορφώνονται στα 91,55 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη παρουσιάζουν κέρδη κατά 3,37% και αναρριχώνται στα 97,86 δολάρια ανά βαρέλι, βάζοντας πλώρη για το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων.
Η σημερινή ανοδική κίνηση εδράζεται στις προσδοκίες αύξηση της ζήτησης, ενόσω οι τάσεις για την προσφορά βαίνουν μειούμενες εξαιτίας μιας σειρά παραγόντων. Αποτέλεσμα είναι να ασκούνται πιέσεις στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, κάτι που οδηγεί σε άνοδο την τιμή του «μαύρου χρυσού».
Ο κυριότερος καταλύτης συνίσταται στη διαφαινόμενη απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει την αυστηρή πολιτική των lockdowns, σύμφωνα με την οποία λίγα κρούσματα αρκούσαν, ώστε ολόκληρες πόλεις εκατομμυρίων ανθρώπων να τίθενται σε καραντίνα, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.
Η αλλαγή αυτής της στρατηγικής, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα οδηγήσει σε ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας και κατ’ επέκταση σε αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η Κίνα αποτελεί τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή, όπως προαναφέρθηκε, η προσφορά αναμένεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες, εξαιτίας τριών διαφορετικών παραγόντων. Μείωση της παραγωγής των χωρών του OPEC+ κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (από 1η Νοεμβρίου), έναρξη ισχύος του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο (από 1η Δεκεμβρίου), υποχώρηση των αμερικανικών αποθεμάτων.
Όλα αυτά είναι αρκετά πιθανό να οδηγήσουν σε μείωση της προσφοράς, επιδεινώνοντας σημαντικά το ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης και ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.
Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι φόβοι για ύφεση στην Ευρωζώνη και τις ΗΠΑ, ως απόρροια του υψηλού πληθωρισμού και της σφιχτής νομισματικής πολιτικής (αυξημένα επιτόκια) μπορούν να αποτελέσουν «ανάχωμα» στην ανοδικές τάσεις του πετρελαίου.
Κι αυτό, διότι μια ενδεχόμενη συρρίκνωση του ΑΕΠ στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού αυτομάτως θα συνεπάγεται και μείωση της ζήτησης.
Διαβάστε επίσης
O Έλον Μασκ έσπασε τη σιωπή του: Αυτό είναι το πρώτο του memo στους… απολυμένους του Twitter
Μια εμπειρία στο αγρόκτημα-παράδεισο στο πιο όμορφο μεσαιωνικό χωριό της Τοσκάνης