search icon

Αγορές

Πληθωρισμός και αποτελέσματα «κρίνουν» την τάση στις μετοχές – Μικτά πρόσημα σε Wall, Eυρώπη

Οι εισηγμένες του S&P 500 προβλέπεται να εμφανίσουν βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας μόλις κατά 4,5% - Γιατί η τιμή του πετρελαίου επανέρχεται στα 100 δολάρια

Μικρές μεταβολές εμφανίζουν σήμερα τα διεθνή χρηματιστήρια μετοχών, με τους επενδυτές να αποτιμούν τόσο τις επιπτώσεις των πληθωριστικών πιέσεων όσο και τα πρώτα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου. 

Πιο συγκεκριμένα, στη Wall Street, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύεται στο +0,24% και τις 34.301 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 καταγράφει άνοδο στο +0,3% και τις 4.412 μονάδες. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, από την πλευρά του, αυξάνεται στο +0,5% και τις 13.435 μονάδες.

Ο υψηλός πληθωρισμός, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 8,5% στις ΗΠΑ τον Μάρτιο, παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς το κύμα ανατιμήσεων αναγκάζει τις κεντρικές τράπεζες να αναθεωρήσουν τις επιτοκιακές πολιτικές και να επισπεύσουν τον τερματισμό της χαλάρωσης. Κάτι που προκαλεί νευρικότητα και στις δύο όχθες του Ατλαντικού Ωκεανού.  

Αύριο, μάλιστα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συνεδριάζει για δεύτερη φορά μετά το ξέσπασμα του ουκρανικού πολέμου, προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση στην Ευρωζώνη, μετά την εκτίναξη του πληθωρισμού στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών (7,5% τον Μάρτιο). Ας σημειωθεί ότι οι αναλυτές περιμένουν μία ή δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στο 2022. 

Σε υψηλό 30 ετών εκτινάχθηκε και ο ετήσιος πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος σκαρφάλωσε στο 7% ως απόρροια του αυξημένου ενεργειακού κόστους και των τιμών στα τρόφιμα.  

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους και στα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου, τα οποία θα ενσωματώνουν τις πρώτες επιπτώσεις τόσο του πληθωρισμού όσο και του πολέμου στην Ουκρανία. Η JP Morgan ήταν η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε μεγέθη, παρουσιάζοντας κάμψη 42% στα κέρδη.

Σύμφωνα με τη FactSet, άλλωστε, οι εισηγμένες του S&P 500 προβλέπεται να εμφανίσουν βελτίωση της καθαρής κερδοφορίας μόλις κατά 4,5%, ένα ποσοστό το οποίο ισούται με το μικρότερο επίπεδο από το δ’ τρίμηνο του πανδημικού 2020.  

Στην Ευρώπη, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,5% και τις 454 μονάδες, καθώς ο γερμανικός δείκτης DAX χάνει περισσότερο από 1%. Κατά 0,7% μειώνεται και ο γαλλικός δείκτης CAC 40, ενώ απώλειες κάτω του 0,5% εμφανίζουν οι δείκτες σε Λονδίνο και Μιλάνο.

Στο ταμπλό, η μετοχή της σουηδικής εταιρείας real estate SBB κατακρημνίζεται άνω του 8%, ενώ η μετοχή της γερμανικής αγροτικής εταιρείας K+S εκτοξεύεται κατά 6,8%, χάρη στην αύξηση της τιμής της ποτάσας. Στη Βρετανία, τέλος, η μετοχή της Tesco μειώνεται στο -3,7%, εξαιτίας των προοπτικών μείωσης των κερδών του 2022.

Διαβάστε επίσης:

Motor Oil: Απόβαση στις ΑΠΕ με 21 αιολικά πάρκα και επτά μονάδες αποθήκευσης

Το θρίλερ με τον Επίτροπο στην Τράπεζα Αττικής, η Μεγάλη Παρασκευή του Σαράντη, το χρυσό πακέτο του Αρτούρ, ο Νίκος της BC Partners και το κλειστό κλαμπ 

Μύκονος: Εξαγορά του ξενοδοχείου Kensho Psarou έναντι 30 εκατ. ευρώ – Η ανακοίνωση της εταιρείας

Exit mobile version