Μια πιο ψύχραιμη ματιά στις ανακοινώσεις της Federal Reserve «ρίχνει» η PIMCO, η οποία παρά τη διάχυτη απογοήτευση των επενδυτών, θεωρεί ότι οι δηλώσεις του επικεφαλής τραπεζίτη των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, δεν αναιρούν την άποψη ότι η Fed είναι πιθανό να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων στα επίπεδα των 4,5% – 5%.
Η κεντρική τράπεζα, όπως και αναμενόταν, αναθεώρησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης -τέταρτη διαδοχική mega παρέμβαση-, ανεβάζοντας το επιτοκιακό εύρος στο 3,75% – 4%. Ωστόσο, αυτό που δεν περίμεναν οι αναλυτές ήταν η επιθετική ρητορική του Πάουελ.
Ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας, μεταξύ άλλων, διέψευσε τις προσδοκίες περί επικείμενης παύσης του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων, προεξοφλώντας μάλιστα ότι αυτά θα φθάσουν σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Έσπευσε δε, να ξεκαθαρίσει ότι υπάρχει περιθώριο για νέες αυξήσεις, προτού ολοκληρωθεί ο τρέχων κύκλος παρέμβασης. Κι αυτό, εύλογα, πυροδότησε ένα ευρύ κύμα ρευστοποιήσεων στη Wall Street, το οποίο σήμερα επεκτείνεται και στη Γηραιά Ήπειρο.
«Συνολικά, όλα αυτά δεν αλλάζουν την άποψή μας ότι η Federal Reserve πιθανώς θα σταματήσει τις αυξήσεις στα επίπεδα μεταξύ του 4,5% και του 5%» επισημαίνει η PIMCO, ένα από τα μεγαλύτερα fund ομολόγων παγκοσμίως.
Κι αυτό, διότι εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα διολισθήσει στην ύφεση στις αρχές του 2023, μια εξέλιξη η οποία θα περιορίσει τη διάθεση της Fed για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.
Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, η PIMCO δεν αναμένει μειώσεις επιτοκίων, δηλαδή χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, έως ότου ο πληθωρισμός αρχίσει να υποχωρεί αισθητά.
Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της ανάπτυξης και «φουσκώνουν» το κόστος του κρατικού και εταιρικού δανεισμού.
Μια ανησυχία, η οποία εν πολλοίς δεν έχει αποτυπωθεί ακόμη στα στοιχεία του ΑΕΠ. Ενδεικτικά, στο γ’ τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε ισχυρά κατά 2,6% σε ετήσιο επίπεδο, έναντι ύφεσης 1,6% στο α’ τρίμηνο και 0,6% στο β’ τρίμηνο.
Για το σύνολο του 2022, μάλιστα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) «βλέπει» ανάπτυξη 1,6%. Αντίθετα, κάπως πιο δύσκολα προμηνύονται τα πράγματα για το επόμενο έτος, δηλαδή για το 2023, με το Ταμείο να προεξοφλεί επιβράδυνση της οικονομίας στο +1%. Χωρίς μάλιστα, να αποκλείονται και κάποια αρνητικά τρίμηνα.
Διαβάστε ακόμη:
Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να κατεβάσει ταχύτητα στις αυξήσεις επιτοκίων
Twitter: Πώς θα μάθουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι αν απολύθηκαν – Οι επόμενες κινήσεις του Μασκ
Ακρίβεια στα luxuries ρολόγια – Δεύτερο κύμα αυξήσεων στις τιμές των Rolex μέσα στο 2022