search icon

Αγορές

Πιερ Βουντς: Στη θέση του παραμένει ένα από τα σκληρότερα «γεράκια» της ΕΚΤ

Η θητεία του Βουντς έληξε την 1η Ιανουαρίου και καθώς η κυβέρνηση δεν είχε λάβει απόφαση, το συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας συνεδρίασε εκτάκτως και ενέκρινε την παραμονή του στο πόστο - Κατά τη γνώμη του, οι αγορές είναι υπερβολικά αισιόδοξες στις εκτιμήσεις τους για την πτώση των επιτοκίων

Στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου θα παραμείνει ο Πιερ Βουντς μετά από έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ., καθώς η θητεία του έληξε δίχως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει καταλήξει σε επίσημη απόφαση για την παραμονή ή την αντικατάσταση του. Η εξέλιξη αυτή έχει σημασία και για τις ισορροπίες δυνάμεων στους κόλπους του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η θητεία του Βουντς έληξε την 1η Ιανουαρίου, δίχως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να έχει καταλήξει επίσημα στην επανατοποθέτηση του για δεύτερη πεντατετή θητεία. Έτσι, το κεντρικό συμβούλιο της Τράπεζας του Βελγίου συνεδρίασε προκειμένου να βρει μια λύση για να μην υπάρξει κενό εξουσίας και κατέληξε στην προσωρινή παράταση της θητείας του.

Η κεντρική τράπεζα σε ανακοίνωση της υποστήριξε πως η απόφαση ελήφθη εκτάκτως και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει απόφαση όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Αν και πλέον θεωρείται βέβαιο ότι η παραμονή του Βουντς θα επισφραγιστεί και με κυβερνητική απόφαση το ταχύτερο δυνατό.

Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία σε ένα διάστημα που οι ευρωπαϊκές αγορές περιμένουν με αδημονία την αντιστροφή της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ και την έναρξη του πτωτικού κύκλου των επιτοκίων. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου είναι αυτομάτως μέλος του συμβουλίου των διοικητών της ΕΚΤ. Και ο Βουντς, από την μέχρι τώρα πορεία του, είχε αποδειχτεί μια από τις πλέον… γερακίσιες φωνές στους κόλπους της ΕΚΤ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δηλώσεις του, στα μέσα Δεκεμβρίου, δεν είχε αποκλείσει την περίπτωση περαιτέρω αύξησης των ευρωεπιτοκίων, αν οι μισθοί στην Ευρωζώνη συνέχιζαν την ανοδική πορεία τους, με αφορμή και τα τελευταία στοιχεία της Eurostat.

Μάλιστα, είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά ότι οι επενδυτές είναι υπερβολικά αισιόδοξοι ποντάροντας στην πρώτη μείωση των επιτοκίων από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Αντιστοίχως, πριν την έναρξη του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων από την ΕΚΤ, τον Ιούλιο του 2022, ήταν από τους πρώτους κεντρικούς τραπεζίτες που είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την άνοδο του πληθωρισμού και είχε ζητήσει επισταμένως τη δυναμική σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Φωτιά στις τιμές στο «καλημέρα» του 2024 – Η κρίση στην Ερυθρά και ο ρόλος του Ιράν

POS: Μετ’ εμποδίων οι συναλλαγές λόγω… Ευρώπης

Οικονομική Αστυνομία: Μπαράζ ελέγχων για αποδείξεις και ωράριο εργαζομένων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version