Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) ανέφερε πως η πτώση της ζήτησης πετρελαίου φέτος δεν θα είναι τόσο σοβαρή όσο έδειχναν οι αρχικές εκτιμήσεις, καθώς οι κυβερνήσεις χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα προστασίας κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Ο οργανισμός ωστόσο προειδοποιεί ότι η αναζωπύρωση εστιών της επιδημίας εγκυμονεί κινδύνους για τη «σταδιακή αλλά εύθραυστη» ανάκαμψη.
Η κατανάλωση πετρελαίου θα είναι μειωμένη φέτος κατά ποσό ρεκόρ στα 8,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Αυτή η εκτίμηση κατανάλωσης είναι μικρότερη από την αντίστοιχη του περασμένου μήνα (-9,3 εκατομμύρια βαρέλια/ημέρα). Η νέα εκτίμηση αντιστοιχεί σε πρόβλεψη για ημερήσια ζήτηση στα 91,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από περίπου 100 εκατομμύρια πέρισι.
«Οι επιχειρήσεις αρχίζουν να ανοίγουν ξανά σταδιακά και οι άνθρωποι επιστρέφουν στη δουλειά, κάτι που θα δώσει ώθηση στη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι στην μηνιαία αναφορά του για την αγορά πετρελαίου.
Η τιμή του συμβολαίου Brent ξεπέρασε τα $30 μετά την ανακοίνωση, ένα άλμα 2,8% στην τιμή του που είναι διπλάσια από το χαμηλό στο οποίο είχε υποχωρήσει στις 22 Απριλίου. Οι εκτιμήσεις του πλέον αξιόπιστου οργανισμού για τη παγκόσμια αγορά στηρίζουν την περαιτέρω άνοδο της τιμής του.
Ο IEA δήλωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν σε «περιορισμό» αναμένεται να μειωθεί στα 2,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους το Μάιο – όταν λίγες εβδομάδες πριν οι αποκλεισμένοι είχαν φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια.
Καθώς οι περικοπές παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία ισχύουν επίσης από τον Μάιο, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας είπε ότι οι προοπτικές είναι βελτιωμένες.
Οι τιμές του πετρελαίου, ενώ εξακολουθούν να είναι πολύ κάτω από τα επίπεδα πριν από τον ιό, έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά τους τον Απρίλιο, όταν το αργό πετρέλαιο του Brent έφτασε στο χαμηλό των 18 ετών.
Ο παγκόσμιος εφοδιασμός της αγοράς με πετρέλαιο αναμένεται να μειωθεί κατά 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το Μάιο, σε χαμηλό εννέα ετών στα 88 εκατομμύρια.
Ο οργανισμός ανέφερε ότι «μαζικές περικοπές» από χώρες που δε συμμετέχουν στη διευρυμένη συμφωνία ΟΠΕΚ+, με επικεφαλής τις ΗΠΑ και τον Καναδά, πραγματοποιούνται επίσης γρηγορότερα από το αναμενόμενο.
Η παραγωγή από αυτές τις χώρες προβλέπεται να μειωθεί κατά 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον Ιούνιο, με τις ΗΠΑ – μέχρι το τέλος του έτους – να αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος συνεισφέρων στις παγκόσμιες μειώσεις εφοδιασμού σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Παρόλο που η Σαουδική Αραβία μειώνει την παραγωγή της κατά 4,4 εκατομμύρια b / d, είναι από ένα ρεκόρ υψηλό που επιτεύχθηκε τον Απρίλιο, όταν το βασίλειο ξεκίνησε έναν πόλεμο τιμών τον οποίο σταμάτησε καθώς κλιμακώθηκε η πίεση από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.