search icon

Αγορές

Πετρέλαιο: Ράλι για τρίτη διαδοχική ημέρα – Ανησυχίες για την προσφορά

Η κατάσταση επιδεινώνεται κι από τις πολιτικές αναταραχές σε Εκουαδόρ και Λιβύη, όπου η παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά

Ράλι για τρίτη διαδοχική ημέρα εμφανίζουν οι τιμές πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ενόσω Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αδυνατούν να αυξήσουν σημαντικά την παραγωγή, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του ρωσικού αργού, το οποίο τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων στη Δύση. 

Πιο συγκεκριμένα, τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ σημειώνουν κέρδη κατά 1,1% και διαμορφώνονται στα 110,75 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη καταγράφουν άνοδο κατά 1,03% και αυξάνονται στα 116,27 δολάρια ανά βαρέλι. 

Η διεθνής αγορά είχε «ποντάρει» πολλά στα δύο αραβικά κράτα (Σ. Αραβία – ΗΑΕ), καθώς ήταν τα μοναδικά, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν δυναμικά στην αντικατάσταση των ρωσικών εξαγωγών. Ωστόσο, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ήδη βρίσκονται κοντά ή πολύ κοντά στα ανώτατα όρια παραγωγής (όπως αυτά καθορίζονται από τις ποσοστώσεις του OPEC), χωρίς ωστόσο να διαπιστώνεται κάποια ουσιώδης βελτίωση στο ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης.  

Την ίδια ώρα, η κατάσταση επιδεινώνεται από τις πολιτικές αναταραχές σε Εκουαδόρ και Λιβύη, όπου η παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά. Η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης δήλωσε ότι είναι πολύ πιθανό να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ο υπουργός Ενέργειας του Εκουαδόρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας πλήρους αναστολής της πετρελαϊκής παραγωγής.

Όλες αυτές οι εξελίξεις εντείνουν τις υπάρχουσες ελλείψεις στην αγορά πετρελαίου, επαναφέροντας τις ανοδικές πιέσεις στις αγορές εμπορευμάτων, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα είχαν «καλμάρει» εξαιτίας των ανησυχιών για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης. 

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών της G7 εξέτασαν το ενδεχόμενο επιβολής ανώτατου πλαφόν στην τιμή πώλησης του ρωσικού αερίου και του ρωσικού πετρελαίου, σε μια απόπειρα να μειωθούν τα έσοδα της Μόσχας από τις ενεργειακές εξαγωγές.  

Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, πρότεινε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Ιράν και τη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης νέων ποσοτήτων αργού από εναλλακτικές αγορές (πέραν της Ρωσίας). 

Διαβάστε επίσης:

Τα «control freaks» της G7: Τι λένε οι αναλυτές για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Τι σημαίνει η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αέριο που εξετάζουν οι G7 και πώς θα λειτουργήσει

Διάσημος συλλέκτης αγόρασε τη «Βίλα Λυμπέρη» με €2 εκατ. και την πουλάει €20 εκατ. (pics)

Exit mobile version