Δραστική υποχώρηση της πετρελαϊκής ζήτησης τους τελευταίους μήνες του 2023 διαπιστώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) στη νέα έκθεση του, γεγονός που αποδίδει στην αποδυνάμωση των οικονομιών διεθνώς. Παράλληλα δε, διαπιστώνει συρρίκνωση του μεριδίου που ελέγχει στον κλάδο ο ΟΠΕΚ+ λόγω των περικοπών στα επίπεδα παραγωγής που έχει δρομολογήσει.
Συγκεκριμένα, ο IEA υποστηρίζει ότι, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τα επίπεδα ζήτησης πετρελαίου θα διαμορφωθούν στα 101,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως, παρουσιάζοντας έτσι μια αύξηση μόλις κατά 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως σε ετήσια βάση. Η επίδοση αυτή είναι κατά 400.000 βαρέλια κάτω της προηγούμενης πρόβλεψης του και τουλάχιστον δε, η μισή από την ποσότητα αυτή οφείλεται στη μείωση της ζήτησης στην Ευρώπη.
Evidence of a slowdown in global oil demand is mounting, with growth set to ease in late 2023 & soften further in 2024
Meanwhile, global oil supply is shifting from key producers in the Middle East to the US & other Atlantic Basin countries
Read more ⬇️ https://t.co/SPHdZX3W1H
— International Energy Agency (@IEA) December 14, 2023
Ο ΙΕΑ σχολιάζει επισταμένως την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημαίνοντας πως η άνευ προηγουμένου άνοδος των επιτοκίων έχει «στεγνώσει» την παραγωγική δραστηριότητα της περιοχής.
Για το 2024, οι προβλέψεις για τα επίπεδα ζήτησης είναι πως θα αυξηθούν κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ήτοι λίγο πάνω από την προηγούμενη πρόβλεψη των 930.000 βαρελιών την ημέρα, παρά το γεγονός ότι οι αναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε πολλές οικονομικές δυνάμεις δύσκολα θα επιτρέψουν περαιτέρω βελτίωση. Μάλιστα, στους επιβαρρυντικούς παράγοντες της επόμενης χρονιάς προστίθεται πλέον και η «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, η οποία το 2023 είχε επιδείξει καλές αντοχές.
Την ίδια ώρα ο ρυθμός ανάπτυξης των επιπέδων προσφοράς παραμένει αυξημένος με την παγκόσμια παραγωγή να ενισχύεται κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, στα 101,9 εκατ. βαρέλια, με τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ+ να οδηγούν τα κέρδη.
Αναφορικά με τον ΟΠΕΚ+ αξιοσημείωτη είναι η διαπίστωση από τον οργανισμό πως πλέον τα κράτη μέλη του καρτέλ ελέγχουν μετά βίας περίπου τη μισή από την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου. Μετά και τις περικοπές στα επίπεδα προσφοράς που δρομολόγησε ο ΟΠΕΚ+ το μερίδιο του έχει πέσει μόλις στο 51%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την εποχή της δημιουργίας του διευρυμένου καρτέλ, το 2016.
Ουσιαστικά η μετατόπιση του κέντρου βάρους της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου από τις παραδοσιακές δυνάμεις του κλάδου στη Μέση Ανατολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και έτερες χώρες του Ατλαντικού είναι από τα πιο σημαντικά σημεία-κλειδί της έκθεσης του ΙΕΑ.
Πραγματικά, την ώρα που ο ΟΠΕΚ+ περιορίζει τα επίπεδα προσφοράς, η πετρελαϊκή παραγωγή στις ΗΠΑ αγγίζει επίπεδα ρεκόρ, στα 20 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ θα παραμείνει στο ύψος αυτό και την ερχόμενη χρονιά αποτελώντας καθοριστικό παράγοντα για τα αυξημένα επίπεδα προσφοράς διεθνώς.
Είναι χαρακτηριστικό πως η αύξηση της προσφοράς αμερικανικού αργού κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για το 2023, καλύπτει περίπου τα δύο τρίτα της διεύρυνσης της παραγωγής από τα κράτη εκτός του ΟΠΕΚ+.
Προς την κατεύθυνση αυτή βοηθά επίσης η υψηλή παραγωγή της Γουιάνα και της Βραζιλίας, που είναι η κυριότερη χώρα παραγωγής στη Νότιο Αμερική και η οποία θα ενταχθεί στις τάξεις του ΟΠΕΚ+ από τον Ιανουάριο.
Η ισχυρή παραγωγή από τα κράτη εκτός του καρτέλ είναι βέβαια και ένας από τους βασικούς λόγους που η προσπάθεια του ΟΠΕΚ+ ώστε οι τιμές να κρατηθούν πάνω από το όριο των 80 δολαρίων το βαρέλι δεν έχει ευοδώσει. Μια εικόνα που δεν θα αλλάξει ούτε με την είσοδο της νέας χρονιάς.
Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οι τιμές του μαύρου χρυσού έχουν χάσει πάνω από 20 δολάρια και δεν είναι τυχαίο ότι πολλές χώρες του ΟΠΕΚ+, όπως η Ρωσία, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι μπορεί να προχωρήσουν σε περαιτέρω περικοπές της παραγωγής, πέραν αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί, τους πρώτους μήνες του 2024.
«Η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της ζήτησης θα περιπλέξει τις προσπάθειες από παραγωγούς-κλειδιά να υπερασπιστούν το μερίδιο αγοράς τους και να κρατήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές» σχολιάζει ο ΙΕΑ.
Διαβάστε ακόμη
Κωτσόβολος: Τι απαντά η εταιρεία για το πρόστιμο των 2 εκατ. από το Υπουργείο Ανάπτυξης
Νέα εποχή για τη ΔΕΗ – Τροποποιείται το καταστατικό για να «στεγάσει» τις νέες δραστηριότητες
Είσοδος στο εμφιαλωμένο νερό από Θεοδωρόπουλο, Ταμβακάκη και Καραμούζη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ