(Upd) Σύμφωνα με αναλυτές, το επόμενο μεγάλο σοκ στην αγορά πετρελαίου ενδέχεται να αποτελέσει ένα νέο πλήγμα στη ζήτηση. Κάτι τέτοιο θα έρθει να συμπληρώσει την καταστροφή που έχει ήδη συντελεστεί φέτος, λόγω των μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας, γεγονός που μείωσε δραστικά τη χρήση πετρελαίου.
Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης αναλυτές μίλησαν για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος Covid-19.
«Πολλοί εξ ημών, μιλάμε για ένα νέο σοκ στη ζήτηση. Είναι σαν να πολεμάμε στην τελευταία μάχη», ανέφερε ο Εντ Μόρσε , εκτελεστικός δ/ντής και επικεφαλής του διεθνούς τομέα έρευνας εμπορευμάτων στην Citi.
Κατά τη διάρκεια συζήτησης στην τηλεδιάσκεψη, προειδοποίησε ότι οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο μπορεί να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο πισωγύρισμα.
«Βλέπουμε χώρες που είναι υπερβολικά εξαρτημένες από τα κέρδη από το πετρέλαιο, που δεν μπορούν να πληρώσουν για τη δημόσια διοίκηση, την υγεία, την εκπαίδευση και την ασφάλεια», ανέφερε ο Μόρσε. «Το ποσοστό ανησυχίας που θα δούμε, η βύθιση στη ζήτηση και η τεράστια αύξηση των αποθεμάτων … Νομίζω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία είναι το πόσο εύθραυστες είναι οι χώρες που παράγουν πετρέλαιο», ανέφερε.
Νωρίτερα μέσα στο έτος, το συμβόλαιο Μαΐου για το αμερικανικό αργό υποχώρησε σε αρνητικό έδαφος για πρώτη φορά στην ιστορία, εν μέσω των lockdowns και ελλείμματος στη δυνατότητα αποθήκευσης, καθώς τα αποθέματα αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς.
«Νομίζω ότι όλα έχουν να κάνουν με τη ζήτηση. Η καταστροφή της ζήτησης φέτος ήταν πρωτοφανής», ανέφερε, από την πλευρά του, ο Μάρτιν Φρένκελ, πρόεδρος της S&P Global Platts, που προέβλεψε ότι η συρρίκνωση στην παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στα 8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως τα τέλη του έτους.
«Πρόκειται για τεράστια ετήσια συρρίκνωση σε ένα τυπικό έτος. Τώρα που τέλειωσε η οδηγητική περίοδος στις ΗΠΑ, αναμένουμε ότι η ζήτηση θα μειωθεί κι άλλο και καθώς βλέπουμε νέες εξάρσεις κρουσμάτων κορωνοιού σε διάφορα σημεία του πλανήτη, η ανησυχία κορυφώνεται», είπε.
«Ως το τέλος του 2021, η ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι ακόμα κάτω από τα επίπεδα του 2019», πρόσθεσε ο Φρένκελ, μιλώντας στο CNBC για να συμπληρώσει ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει στη διάθεσή του μια σειρά «λεπτών ελιγμών» αν δεν ανακάμψει η ζήτηση.
Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο, ο ΟΠΕΚ+ εφάρμοσε ιστορικές μειώσεις στην προμήθεια πετρελαίου κατά 10 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ωστόσο συμφώνησε να περιορίσει τη μείωση στα 7,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τον Αύγουστο και μετά.
«Αν δεν επανέλθει η ζήτηση, για πόσο καιρό θα μπορεί ο ΟΠΕΚ+ να α διατηρήσει τη συνοχή του σε ό,τι αφορά τον ελεγχόμενο εφοδιασμό όταν οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 40 δολάρια ανά βαρέλι; Αν και νομίζουμε ότι οι τιμές μπορεί να αυξηθούν με μέτριο ρυθμό το 2021, θα επανέλθει και η ζήτηση; Τίποτα δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο».
Σε ό,τι αφορά τη συνοχή του ΟΠΕΚ+ ο Φρένκελ σχολιάζει ότι κάποιες χώρες, όπως η Ρωσία, εξαρτώνται πολύ από τις τιμές του πετρελαίου και από τα έσοδα που έχουν από αυτό, οπότε όσο περισσότερο συνεχίζονται οι περιορισμοί, τόσο μεγαλύτερη πίεση αντιμετωπίζουν.
Από την άλλη, η ζήτηση για ντίζελ ανακάμπτει πιο γρήγορα. Οσο αυξάνονται οι παραδόσεις από το online shopping κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αυτό σημαίνει περισσότερα φορτηγά στους δρόμους, ανέφερε ο Κρις Μίντγκλεϊ, της S&P Global Platts.
Ο ενεργειακός κλάδος θα πληγεί πολύ και σε όμ,τι αφορά τις επενδύσεις, ανέφερε ο Αχμέντ Αλί Αττίγκα, CEO της Arab Petroleum Investments Corporation.
Έχουν ήδη ανακοινωθεί περικοπές κεφαλαιουχικών δαπανών ύψους 80 δισ. δολαρίων το 2020, γεγονός που συνιστά μείωση άνω του 30% σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 στον τομέα, επεσήμανε.
«Από την άποψη της χρηματοδότησης, ο τομέας της ενέργειας εν γένει αντιμετωπίζει δύο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι η σχετικά χαμηλή απόδοση των μετόχων και το δεύτερο είναι τα συμπιεσμένα περιθώρια», ανέφερε ο ίδιος. «Αυτό το φαινόμενο στον ενεργειακό τομέα… θέτει βασικές προκλήσεις όπως το από πού θα προέλθει η χρηματοδότηση και ιδιαίτερα σε μια περίοδο οξείας κρίσης».
Μια λύση, είπε ο Αττίγκα, θα μπορούσε να είναι η χρήση των ιδίων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση την έλλειψη χρηματοδότησης. Θα μπορούσαν να εντοπιστούν ευκαιρίες όπου περιουσιακά στοιχεία που χρειάζονται χρηματοδότηση, παρουσιάζουν μια «ελκυστική επενδυτική ευκαιρία».
ΙΕΑ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόμσια ζήτηση
Σε μείωση των προβλέψεών του για την πορεία της ζήτησης για πετρέλαιο το 2020 προχώρησε, στο μεταξύ, σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ).
Στη μηνιαία του έκθεση, μείωσε τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση στα 91,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Αυτό σηματοδοτεί μια συρρίκνωση 8,4 εκατ. βαρελιών την ημέρα σε ετήσια βάση, από 8,1 εκατ. που είχε προβλέψει τον Αύγουστο.
«Αναμένουμε ότι η ανάκαμψη στη ζήτηση για πετρέλαιο θα επιβραδύνει σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2020», αναφέρει η ΙΕΑ.
«Η οικονομική επιβράδυνση θα χρειαστεί μήνες για να αναστραφεί πλήρως, ενώ συγκεκριμένοι κλάδοι όπως η αεροπλοΐα είναι αμφίβολο ότι θα επιστρέψουν στα προ πανδημίας επίπεδα κατανάλωσης ακόμα και το 2021», σημειώνεται στην έκθεση.
Νωρίτερα το μπρεντ διαπραγματευόταν στα 40,21 δολ./βαρέλι με άνοδο 1,5% ενώ το αμερικανικό αργό ήταν στα 37,90 δολ. κατά σχεδόν 1,7% υψηλότερα.