Πτώση για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μέρες σημείωσαν τα ξημερώματα οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες κινούνται ανοδικά εδώ και αρκετές εβδομάδες λόγω της αύξησής της παγκόσμιας ζήτησης από την Ευρώπη ως την Ασία.
Η τιμή του αργού διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ σημείωνε νωρίτερα πτώση 26 σεντς ή 0,3% στα 83,39 δολ/βαρέλι, μετά τα υψηλά τριών ετών που άγγιξε χθες Δευτέρα με άνοδο 1,5%. Ωστόσο στη συνέχεια ενισχύθηκε εκ νέου κατά 0,26% στα 83,87 δολ/βαρέλι. Το αμερικανικό αργό έχασε 33 σεντς ή 0,4% υποχωρώντας στα 80,19 δολ/βαρέλι για να ανακάμψει λίγο αργότερα κατά 0,25% στα 80,72 δολάρια. Τη Δευτέρα είχε ενισχυθεί κατά 1,5% αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας..
«Υπάρχει ακόμα μεγάλη δυναμική πίσω από το ράλι του πετρελαίου και τα θεμελιώδη μεγέθη παραμένουν εξαιρετικά ευνοϊκά», αναφέρει ο Κρεγκ Ερλαμ, αναλυτής αγορών στην OANDA. «Πιθανότατα δεν θα αποτελέσει έκπληξη να δούμε ξανά το πετρέλαιο σε τριψήφια νούμερα αργότερα μέσα στο 2021».
Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Citi αύξησε την πρόβλεψη για το μπρεντ στο τέταρτο τρίμηνο του έτους στα 85 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των ελλείψεων ενέργειας στην Ασία, την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου ενθαρρύνουν επίσης τους παραγωγούς ενέργειας να μετακινηθούν από το καθαρότερο καύσιμο στο πετρέλαιο.
Η μετάβαση στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για αργό κατά 250.000 έως 750.000 βαρέλια ημερησίως, εκτιμούν οι αναλυτές.
Στην Κίνα, όπου οι μεγάλες βιομηχανικές περιοχές αντιμετωπίζουν έλλειψη ηλεκτρικής ενέργειας, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του θερμικού άνθρακα αυξάνονταν ξανά το πρωί με ενίσχυση των τιμών πάνω από 10%.
Το Κατάρ που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ανακοίνωσε στους καταναλωτές ότι δεν ήταν σε θέση να βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές ενέργειας και να «ρίξει» περισσότερα καύσιμα στην αγορά.
Διαβάστε ακόμη:
ΡΑΕ: Στενό μαρκάρισμα στους προμηθευτές ενέργειας για να αποφύγει συστημικό κίνδυνο στην αγορά
ΔΝΤ: Ακλόνητη στη θέση της η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα παρά τις κατηγορίες
Νίκος Βερόπουλος: Τα μυστικά που έφεραν το «ράλι» εσόδων στα Βαλκάνια