search icon

Αγορές

Πετρέλαιο: To παρασκήνιο της συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ – Στα 2 εκατ. βαρέλια θα φτάσει η συνολική περικοπή (upd)

Οι πιέσεις της Σαουδικής Αραβίας και το «σκληρό» παζάρι από τις αφρικανικές χώρες - Ο οδικός χάρτης για το 2024 με στόχο να ανακοπεί η ελεύθερη πτώση των τιμών - Σε ρυθμούς… σάμπα ο ΟΠΕΚ+ – Πώς το καρτέλ ισχυροποιείται με την ένταξη της Βραζιλίας από τον Ιανουάριο

(Last upd 18.30)

Εν μέσω έντονων διαφωνιών, η διαδικτυακή συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία που θα λειτουργήσει σαν οδικός χάρτης για επιπλέον περικοπές στα επίπεδα παραγωγής μέσα στην επόμενη χρονιά με απώτερο στόχο φυσικά να ανακοπεί η καθοδική τροχιά που έχουν πάρει οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ουσιαστικά το deal που συμφωνήθηκε καταρχήν, αλλά θα πρέπει να επικυρωθεί κατά την επόμενη πλήρη σύνοδο του καρτέλ, θα αφαιρέσει πρακτικά από τα συνολικά επίπεδα παραγωγής έως και 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Δεν είναι τυχαίο ότι η εξέλιξη αυτή έφερε αμέσως άλμα στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού.

Συνολικά η ομάδα θα περιορίσει τις στρόφιγγες κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τις αρχές του 2024, ποσότητα που θα προστεθεί στον περιορισμό της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως που εφαρμόζει από μόνη της η «βασίλισσα» Σαουδική Αραβία από το καλοκαίρι. Η ίδια η Σαουδική Αραβία συμφώνησε ότι θα συντηρήσει και θα περιορίσει την περικοπή στην παραγωγή της.

Αν και οι λεπτομέρειες ως προς τις νέες ποσοστώσεις δεν δημοσιοποιήθηκαν, έγινε γνωστό ότι ενδεικτικά η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή της κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα και η Αλγερία κατά 50.000 βαρέλια.

Σημειωτέον πως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ αντλούν περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, ήτοι περίπου 43 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Θυμίζουμε ότι η σημερινή συνάντηση επρόκειτο να γίνει την περασμένη Κυριακη, ωστόσο ανεβλήθη προσωρινά ακριβώς λόγω των διαφωνιών που υπήρχαν κυρίως από αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία, για την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει το καρτέλ μετά τη συνεχή πτώση των τιμών. Επίσης υποβαθμίστηκε σε διαδικτυακή συνάντηση, αντί της κατ’ ιδίαν συνεδρίασης που είχε προγραμματιστεί, αφήνοντας έτσι τα τεχνικά κλιμάκια να «παζαρεύουν» σκληρά στο παρασκήνιο τις λεπτομέρειες του σχεδίου.

Τα «αγκάθια» της συμφωνίας

Η άτυπη επικεφαλής του ΟΠΕΚ+, η Σαουδική Αραβία ασκούσε εξαρχής έντονες πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη της συμμαχίας να συμπράξουν μαζί της στον περιορισμό της προσφοράς προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία ενός νέου πλεονάσματος πετρελαίου το επόμενο έτος. Όμως, υπήρχαν πρακτικές διαφωνίες κυρίως ως προς τη διανομή των νέων ποσοστώσεων μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ριάντ έφτασε στο σημείο να απειλήσει τα υπόλοιπα μέλη πως θα σταματήσει την περικοπή που εφαρμόζει μονομερώς στη δική της παραγωγή, κάτι που θα έφερνε άμεσα νέες απώλειες στις διεθνείς τιμές, αν δεν συμφωνούσαν και σε μια συλλογική μείωση της παραγωγής.

Τελικά για την τελική συμφωνία σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε και η απόφαση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να ρίξουν όλο το βάρος τους στη στήριξη του Ριάντ.

«Αν και υπήρχε η γενική πεποίθηση ότι θα αποφασίζονταν επιπλέον περικοπές υπήρχε ένας γενικός φόβος στην αγορά πως η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει και η Σαουδική Αραβία να επιστρέψει στα νορμάλ επίπεδα παραγωγής της» εξήγησε στους FT, ο Μπγιαρν Σιλντροπ ειδικός του κλάδου των commodities στην SEB. Ωστόσο υπήρχε και το ερώτημα του ύψους των περικοπών και της αναδιάταξης των μεριδίων.

«Ένα νέο ψαλίδι στην παραγωγή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα θα ήταν στην πραγματικότητα μόνο η μισή σε πραγματικούς όρους, επειδή ορισμένες χώρες έχουν ήδη περιορίσει την άντληση πετρελαίου κάτω από τους στόχους τους, εξήγησε από την πλευρά της στο Bloomberg, η Αρμίτα Σεν, διευθύντρια ερευνών στη συμβουλευτική εταιρεία Energy Aspects.

Για παράδειγμα, η Ανγκόλα και η Νιγηρία δυσκολεύτηκαν να αποδεχθούν τους μειωμένους στόχους παραγωγής που θα αντικατοπτρίζουν τις μειωμένες παραγωγικές τους δυνατότητες.

Οι πετρελαϊκές χώρες πιέζονταν να παρέμβουν μετά την πτώση των τιμών κατά 13% το τελευταίο δίμηνο λόγω της πλεονάζουσας προσφοράς  και της επιδείνωσης των διεθνών οικονομικών δεδομένων κυρίως δε, σε στρατηγικές ενεργειακά αγορές όπως της Κίνας. Αν και μεγάλο ρόλο έπαιξαν και τα κερδοσκοπικά παιχνίδια, κυρίως μετά την έναρξη του πολέμου στο Ισραήλ, όπως είχαν καταγγείλει ανοιχτά πολλοί αξιωματούχοι του οργάνου.

Η αγορά ενδεχομένως να δεχθεί ισχυρότερο πλήγμα το επόμενο έτος, καθώς μετεωρολόγοι και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, προβλέπουν απότομη επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης της ζήτησης.

Σε αυτό το κλίμα, οι διεθνείς τιμές του «μαύρου χρυσού» συνέχισαν αρχικά να κινούνται ανοδικά για τρίτη συνεχόμενη ημέρα με νέα αύξηση της τάξεως του 1%. Αν και σταδιακά η αγορά ισορρόπησε, δεδομένου πως έχουν προηγηθεί δύο ημέρες κερδών της τάξεως του 2%, ενώ η νέα ανακοίνωση για τα επίπεδα των στρατηγικών αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ αιφνιδίασε την αγορά. Συγκεκριμένα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 1,6 εκατ. βαρέλια, αντί της πτώσης τους κατά 933.000 βαρέλια που περίμεναν οι αναλυτές. Πρόκειται ουσιαστικά για νέα επίπεδα ρεκόρ.

Έτσι, στις 18.30 ώρα Ελλάδος το Brent βρισκόταν στα 83,24 δολάρια το βαρέλι μόλις ελαφρά αυξημένο κατά 0,19%, ενώ το αμερικανικό WTI είχε «γυρίσει» σε αρνητικό έδαφος στο -1,85% και στα 76,42 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη

Eurostat: 2,4% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, 3% στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Kaspersky: Εκπτώσεις vs καταναλωτές – ποιος κερδίζει;

Χριστούγεννα 2023: Φθηνοί προορισμοί της τελευταίας στιγμής – Από 100€ οι 4 διανυκτερεύσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version