Aπώλειες κατέγραψε και σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω φόβων για αργή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως και της ζήτησης των καυσίμων εξαιτίας των αυξανόμενων κρουσμάτων του κορωνοϊού, ωστόσο η αγορά καταγράφει τη 2η συναπτή εβδομάδα με κέρδη, βοηθούμενη από τις ελπίδες για ένα πιθανό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Η τιμή του μπρεντ σημείωσε πτώση 1,9%, στα 42,77 δολάρια το βαρέλι, μετά τις απώλειες 0,6% της Πέμπτης, ενώ αυτή του αργού υποχώρησε 2,2%, στα 40,20 δολάρια το βαρέλι, χάνοντας 0,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση, με τις 2 τιμές να ολοκληρώνουν την εβδομάδα ενισχυμένες κατά σχεδόν 8%.
Περαιτέρω πίεση στις τιμές ασκήθηκε από κυβερνητικά στοιχεία των ΗΠΑ, που έδειξαν ότι τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την αναμενόμενη πτώση κατά 913.000 βαρέλια.
«Οι επενδυτές αποκόμισαν κέρδη από το πρόσφατο ράλι, ωστόσο οι σκιώδεις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία, επιβάρυνε το κλίμα εν μέσω της ραγδαίας αύξησης των των κρουσμάτων του κορωνοϊού και των συνεπακόλουθων νέων κοινωνικών περιορισμών», δήλωσε ο Κοΐσι Μοουρακάμι, αναλυτής στη Daiichi Commodities.
«Οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση την επόμενη εβδομάδα εάν η εξάπλωση της πανδημίας συνεχίσει να επιταχύνεται σε πολλά μέρη του κόσμου|», προσέθεσε.
Τα νέα κρούσματα σε Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ και οι αυστηρότεροι περιορισμοί για το μετριασμό της εξάπλωσης, έχουν υποβαθμίσει τις προοπτικές ενός βραχυπρόθεσμου τερματισμού της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Οι ελπίδες ότι υπάρχει μια λύση στον ορίζοντα -προκαλώντας το άλμα αυτής της εβδομάδας στις τιμές του πετρελαίου- μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι το πειραματικό εμβόλιο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η Pfizer σε συνεργασίας με τη γερμανική BioNTech είναι κατά 90% αποτελεσματικό.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), ωστόσο, δήλωσε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι απίθανο να δεχθεί σημαντική ώθηση από την οποιαδήποτε διάθεση εμβολίου για τον κορωνοϊό πριν από το β΄ εξάμηνο του 2021.
«Οι απόψεις ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να δούμε οποιοδήποτε όφελος από ένα εμβόλιο ώθησε τους επενδυτές να μειώσουν τις μακροπρόθεσμες θέσεις τους», δήλωσε ο Καζουχίκο Σαΐτο, επικεφαλής αναλυτής στη Fujitomi.
Οι αναλυτές λένε ότι οι αυστηρότεροι περιορισμοί στη μετακίνηση, σημαίνει ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, η συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+, ενδέχεται να διστάσουν να εφαρμόσουν την προγραμματισμένη χαλάρωση των περιορισμών της ημερήσιας παραγωγής που συμφωνήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος.
«Η αγορά έχει στοιχηματίσει σε μεγάλο βαθμό την πιθανή καθυστέρηση στη μείωση των περικοπών», επισήμανε ο Σαΐτο.