search icon

Αγορές

Πετρέλαιο: Δεύτερη εβδομάδα αστάθειας για τον μαύρο χρυσό

Πού κυμαίνονται οι τιμές - Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» - Δείτε γράφημα

Η τιμή του πετρελαίου σημείωσε την πρώτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση του από τον Δεκέμβριο, καθώς η έντονη μεταβλητότητα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι συνέχισαν να αποσταθεροποιούν την αγορά του μαύρου χρυσού.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν κατά 4,2% τις πέντε προηγούμενες ημέρες για να διαμορφωθούν τελικά στα 104,70 δολάρια το βαρέλι, έπειτα από μεταβολές που ξεπέρασαν τα 16 δολάρια το βαρέλι καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το τρενάκι του τρόμου για τις τιμές ήταν απότοκο των ραγδαίων εξελίξεων γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αστάθεια ενισχύθηκε περαιτέρω εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά αλλά και αντικρουόμενων ειδήσεων για τις ειρηνευτικές συνομιλίες οι οποίες οδήγησαν την Πέμπτη το πετρέλαιο στη μεγαλύτερη άνοδό του τους τελευταίους σε 16 μήνες. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Λίγες ημέρες πριν, ο ΙΕΑ προειδοποίησε για σοκ στην προσφορά πετρελαίου που θα συντηρήσει την ανισορροπία προσφοράς – ζήτησης στην αγορά και συνεπώς θα καθυστερήσει τη μείωση των διεθνών τιμών.

Ο Οργανισμός εκτίμησε ότι από τον Απρίλιο μπορεί να πάψουν να είναι διαθέσιμα 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου, μια ποσότητα που μπορεί να αυξηθεί εάν οι κυρώσεις γίνουν πιο σοβαρές ή εάν η δημόσια καταδίκη της Ρωσίας λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Βασικά, οι αγορές πετρελαίου παραμένουν σφιχτές, αλλά «μέχρι να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο τελικός στόχος της Ρωσίας, θα υπάρχει μεγάλη αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου», δήλωσε ο Ρομπ Θάμελ, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Tortoise, μια εταιρεία που διαχειρίζεται περίπου 8 δισεκατομμύρια δολάρια σε καεφάλαια που σχετίζονται με την ενέργεια.

Η νέα έξαρση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα έχει επιδεινώσει το κλίμα, καθώς η χώρα επιβάλλει μερικούς από τους ασυτηρούς περιορισμούς από τις αρχές του 2020. Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δεσμεύτηκε να αμβλύνει τον οικονομικό αντίκτυπο των μέτρων, λαμβάνοντας αποφάσεις που ναι μεν περιόρισαν τους θανάτους, αλλά έριξαν βαριά σκιά στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, καθώς και άλλων εμπορευμάτων που εξάγει η Ρωσία, έχει επίσης πυροδοτήσει φόβους για τον πληθωρισμό καθώς οι κυβερνήσεις προσπαθούν να δώσουν ώθηση την ανάπτυξη μετά την πανδημία. Η Federal Reserve αύξησε αυτή την εβδομάδα τα επιτόκια και σηματοδότησε περαιτέρω αυξήσεις για να αντιμετωπίσει των πληθωρισμό ρεκόρ.

Ο IEA εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η παραγωγή πετρελαίου της Ρωσίας θα μπορούσε να πέσει κατά περίπου ένα τέταρτο τον επόμενο μήνα, προκαλώντας το μεγαλύτερο σοκ προσφοράς εδώ και δεκαετίες, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις εξαγωγές της χώρας. Την Παρασκευή, ο οργανισμός είπε ότι οι προηγμένες οικονομίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση πετρελαίου μειώνοντας τα όρια ταχύτητας και χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Πού κυμαίνονται οι τιμές

Το WTI παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε κατά 1,72 δολάρια στα 104,70 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη. Το μπρεντ παράδοσης του Μαΐου αυξήθηκε 1,29 δολάρια και η τιμή του διαμορφώθηκε στα 107,93 δολάρια το βαρέλι.

Το ρωσικό αργό εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με εξαιρετική προσοχή από τους που ζυγίζουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Από την ημέρα που ξεκίνησε η εισβολή στην Ουκρανία, οι  περισσότερες εταιρειών διύλισης πετρελαίου σε όλη την Ευρώπη έχουν ανακοινώσει ότι θα περιορίσουν τις αγορές από τη Μόσχα.

Μία από τις πιο ασταθείς αγορές πετρελαίου ήταν αυτή του ντίζελ, εν μέρει επειδή η Ρωσία είναι σημαντικός εξαγωγέας ντίζελ στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμη

«Μικρή Μόσχα»: Πού βρίσκεται ο παράδεισος των πλούσιων Ρώσων

Κωστής Παπαδημητρακόπουλος: Μετά το σκάνδαλο της Globo, μπαίνει στο στόχαστρο των πλειστηριασμών

Προς πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης

Exit mobile version