Αρνητικό ήταν το κλίμα στην αγορά πετρελαίου στο άνοιγμα της καινούργιας εβδομάδας, μετά τα στοιχεία για την επίδοση του κινεζικού ΑΕΠ το γ΄ τρίμηνο του 2020, το οποίο αναπτύχθηκε με ρυθμό βραδύτερο του αναμενομένου, υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες ότι τα αυξανόμενα κρούσματα του κορωνοϊού παγκοσμίως, θα επηρεάσουν τη ζήτηση στον μεγαλύτερο παγκοσμίως εισαγωγέα πετρελαίου.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έτρεξε με ρυθμό 4,9% το γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών για επίδοση 5,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης. Τα διυλιστήρια στην Κίνα, τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη κατανάλωση πετρελαίου στον κόσμο, επιβράδυναν τα ποσοστά επεξεργασίας τους τον Σεπτέμβριο.
Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε 1,1%, στα 42,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αργού αποδυναμώθηκε 0,7% στα 40,59 δολάρια το βαρέλι.
Το μπρεντ ολοκλήρωσε την περασμένη εβδομάδα ενισχυμένο κατά 0,2% και το αργό κατά 0,7%, μετά την υποχώρηση των αποθεμάτων πετρελαίου και προϊόντων του στις ΗΠΑ, στη χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση του ορυκτού καυσίμου στον κόσμο.
Τα μακροοικονομικά στοιχεία από την Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση παραμένουν σε αρνητικό έδαφος, ενώ τα δεδομένα για την επεξεργασία αργού ήταν «απογοητευτικά», τόνισε ο Χάουι Λι, οικονομολόγος της OCBC Bank
Η φρενίτιδα των αγορών πετρελαίου στην Κίνα στις αρχές του έτους, αναμένεται να επιβραδυνθεί το δ΄ τρίμηνο, εν μέσω υψηλών αποθεμάτων και περιορισμών στις ποσοστώσεις των εισαγωγών για τα ανεξάρτητα διυλιστήρια.
Οι επενδυτές σήμερα είχαν στραμμένο το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Μικτής Υπουργικής Παρακολούθησης (JMMC) του ΟΠΕΚ+, μετά της οποίας η Σαουδική Αραβία τόνισε ότι όλα τα μέλη πρέπει να μείνουν προσηλωμένα στις δεσμεύσεις της συμμαχίας.
Η συνάντηση της μεικτής τεχνικής επιτροπής του ΟΠΕΚ + της περασμένης εβδομάδας, ανέφερε πιο ζοφερές προοπτικές για τη ζήτηση καυσίμων, εν μέσω φόβων ότι ένα παρατεταμένο δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού και η αύξηση της παραγωγής της Λιβύης, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν στην αγορά πετρελαίου πλεόνασμα τον επόμενο χρόνο.
«Υπάρχουν αυξανόμενες εκκλήσεις για τον ΟΠΕΚ+ να εγκαταλείψει το τρέχον πρόγραμμά του για χαλάρωση των περικοπών της ημερήσιας παραγωγής», τονίζουν οι αναλυτές της ING σε σημείωμα.
Ωστόσο, η αγορά μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μέχρι την επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ στις 30 Νοεμβρίου και την 1η Δεκεμβρίου για οποιαδήποτε συγκεκριμένη απόφαση, ανέφεραν.
Οι εταιρείες ενέργειας στις ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, την περασμένη εβδομάδα πρόσθεσαν τις περισσότερες εξέδρες πετρελαίου και φυσικού αερίου από τον Ιανουάριο, καθώς οι παραγωγοί επιστρέφουν στις εξορύξεις, με την τιμή του αργού να κινείται πέριξ των 40 δολαρίων το βαρέλι τους τελευταίους μήνες.