«Άλμα» καταγράφουν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τρίτη, καθώς το ενδεχόμενο οι χώρες του ΟΠΕΚ+ να περιορίσουν την προσφορά αλλά οι εκτιμήσεις για χαλάρωση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων από το Πεκίνο επηρεάζουν τη ζήτηση για τον «μαύρο χρυσό».
Συγκεκριμένα, η τιμή για το αμερικανικό αργό εκτινάχθηκε στα 79 δολάρια ανά βαρέλι, μετά τη χθεσινή, αρχική του πτώση που σηματοδότησε το χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε σήμερα άνοδο κατά 1,8% στα 78,64 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent παράδοσης Ιανουαρίου σημείωσε άνοδο 2,2% στα 85,05 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο ICE Futures Europe.
Με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ+
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να εξετάσουν τον περιορισμό της προσφοράς στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 4 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΚ+ άρχισε να μειώνει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας στον πλανήτη, άσκησε νέα πίεση χθες στις τιμές.
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην Κίνα θα προχωρήσουν σήμερα σε ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου της COVID-19, δίνοντας ώθηση στα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου όπως τα εμπορεύματα και οι μετοχές. Την ίδια ώρα όμως, το δολάριο το οποίο βγήκε κερδισμένο από τα γεγονότα στην Κίνα το Σαββατοκύριακο, έχασε τη δυναμική του Δευτέρα. Οι τιμές του πετρελαίου κινούνται συνήθως αντίστροφα προς το αμερικανικό δολάριο, με ένα λιγότεο ισχυρό δολάριο να κάνει τα εμπορεύματα πιο φθηνά για τους κατόχους ξένου νομίσματος.
Το πετρέλαιο έχει καταγράψει απώλειες της τάξης 9% περίπου τον Νοέμβριο, καθώς η αυστηρότερη νομισματική πολιτική που εφαρμόζουν οι Κεντρικές Τράπεζες διεθνώς θέτει τις βάσεις για μια επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την κατανάλωση ενέργειας. Αυτές οι ανησυχίες, καθώς και οι αμφιβολίες για τη ζήτηση στην Κίνα, ώθησαν τον ΟΠΕΚ+ να ανακοινώσει μια σημαντική μείωση της παραγωγής τον περασμένο μήνα με τους εκπροσώπους του καρτέλ να μην αποκλείουν τώρα περαιτέρω μειώσεις.
«Υπάρχει βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για τις προοπτικές ζήτησης», δήλωσε η Τσαρού Τσανάνα, στρατηγική αναλύτρια αγοράς πετρελαίου στη Saxo Capital Markets Pte της Σιγκαπούρης. «Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να συνεχίσει να ανησυχεί περισσότερο για το ότι η τεχνική εικόνα στην αγορά πετρελαίου θα γίνει αρνητική και αυτό είναι πιθανό να αναγκάσει το καρτέλ να αντιδράσει».
Την ώρα που αναλυτές της αγοράς πετρελαίου προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις του καρτέλ, η συμβουλευτική εταιρεία FGE ανέφερε σε σημείωμά της ότι το καρτέλ ενδέχεται να αποφασίσει τη μείωση της παραγωγής κατά άλλα 2 εκατομμύρια βαρέλια προκειμένου να αντιμετωπίσει μια παραπαίουσα αγορά, ενώ η RBC Capital Markets ανέφερε ότι αναμένει είτε καμία αλλαγή στην προσφορά είτε μείωση έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια, ανάλογα και με την πορεία των τιμών αυτή την εβδομάδα.
Τα άμεσα spreads τόσο για το αργό Brent όσο και για το κορυφαίο αμερικανικό West Texas Intermediate έχουν βυθιστεί στο contango, ένα μοτίβο κατά το οποίο οι προθεσμιακές τιμές του αμερικανικού αργού διαπραγματεύονται πιο υψηλά έναντι των υποκείμενων τιμών, γεγονός που υποδηλώνει βραχυπρόθεσμη υπερπροσφορά στην αγορά, αν και η υπόλοιπη καμπύλη παραμένει σε ανοδική τάση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χάσμα για το Brent ήταν 69 σεντς το βαρέλι.
Το τοπίο- πέρα από την υγειονομική κατάσταση στην Κίνα και τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ- έρχονται να συμπληρώσουν και άλλες εξελίξεις στην αγορά, όπως το πλαφόν που σχεδιάζεται να επιβληθεί στο ρωσικό αργό και η αποδυνάμωση του δολαρίου. H G7 και η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητούν ένα ανώτατο όριο μεταξύ 65 και 70 δολαρίων το βαρέλι, με στόχο τον περιορισμό των εσόδων για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής επίθεσης της Μόσχας στην Ουκρανία χωρίς να διαταραχθούν οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου.
Διαβάστε ακόμη
Σε… πανικό η Γιουβέντους – Παραιτήσεις, υποψίες για σκάνδαλα και «βουτιά» 10% στη μετοχή
Διψήφιο «άλμα» στις τιμές του real estate – Ποια διαμερίσματα έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση