search icon

Αγορές

Πετρέλαιο: Αύξηση της ζήτησης και έλλειμμα στην αγορά «βλέπει» η έκθεση του ΙΕΑ – Νέο ράλι στις τιμές (tweet)

Η διαταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα φέρνει αύξηση των πετρελαϊκών αναγκών - «Αγκάθι» η επιβράδυνση των οικονομιών - Η διατήρηση των περικοπών από τον ΟΠΕΚ θα φέρει έλλειμμα παρά την ισχυρή παραγωγή από τις χώρες εκτός του καρτέλ - Αξιοσημείωτη η απόκλιση μεταξύ ΟΠΕΚ και ΙΕΑ

Πιο «σφιχτά» περιθώρια στην αγορά πετρελαίου κατά τη φετινή χρονιά προβλέπει η νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), λόγω και των δυσκολιών που έχει προκαλέσει στις θαλάσσιες μεταφορές η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι εκτιμήσεις αυτές έφεραν νέα κέρδη στις τιμές του μαύρου χρυσού στις διεθνείς αγορές των commodities.

O IEA αναθεώρησε προς τα πάνω τις εκτιμήσεις του για τα επίπεδα παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης κατά 110.000 βαρέλια ημερησίως, παρά το γεγονός ότι προειδοποίησε ότι η επιβράδυνση των οικονομιών λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την κατανάλωση.

Δεν είναι τυχαίο ότι τα προβλεπόμενα νούμερα για τη φετινή χρονιά παραμένουν σταθερά χαμηλότερα από πέρυσι, με το ρυθμό ανάπτυξης της ζήτησης να εκτιμάται πως θα κινηθεί στα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2024 σε σχέση με τα 2,3 εκατ. πέρυσι.

Αυτό που άλλαξε στη νέα έκθεση έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει υποχρεώσει τα εμπορικά πλοία να ακολουθούν την μακρύτερη διαδρομή κάνοντας τον διάπλου της Αφρικής, κάτι που αμέσως-αμέσως έχει αυξήσει κάθετα τις ανάγκες τους σε καύσιμα.

«Οι διαταραχές στους διεθνείς εμπορικούς διαδρόμους με δεδομένη την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα επιμηκύνουν τις αποστάσεις για τη ναυτιλία και οδηγούν τα πλοία να ανεβάσουν και τις ταχύτητες τους, αυξάνοντας έτσι τη ζήτηση» εξήγησε ο διεθνής οργανισμός. Θυμίζουμε πως από την Ερυθρά Θάλασσα εξαρτάται έως και το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου.

Πάντως, αν και το πόσο θα διαρκέσει η διαταραχή αυτή δεν μπορεί να προβλεφθεί, οι επιπτώσεις της πιθανότατα θα έχουν βραχεία διάρκεια. Η έκθεση στέκεται στην απειλή που ελλοχεύει για τα επίπεδα ζήτησης από το ομιχλώδες τοπίο της παγκόσμιας οικονομίας και δη, σημαντικών οικονομιών όπως η Κίνα.

Είναι χαρακτηριστικό πως η απρόσμενη κάμψη της ενεργειακής κατανάλωσης από την Κίνα κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την υποχώρηση της παγκόσμιας ζήτησης στα 102,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως το διάστημα αυτό. Και η τροχιά αυτή δεν φαίνεται πως θα αλλάξει ούτε φέτος, με τον ΙΕΑ να προβλέπει περαιτέρω επιβράδυνση στο ρυθμό αύξησης της κινεζικής πετρελαϊκής ζήτησης από τα 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2023 μόλις στα 620.000 βαρέλια φέτος.

Όσον αφορά τα επίπεδα προσφοράς, ο διεθνής οργανισμός στέκεται στις διαφορετικές τάσεις μεταξύ των κρατών μελών του ΟΠΕΚ+ και των έτερων πετρελαιοπαραγωγικών κρατών.

Εφόσον το καρτέλ διατηρήσει, όπως είναι και το πιθανότερο, τις εθελοντικές περικοπές καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στην αγορά θα προκύψει έλλειμμα, παρά και την πιθανή μείωση της ζήτησης, γεγονός που θα συντηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα. Αν και η ροή από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως οι ΗΠΑ, θα παραμείνει ισχυρή.

Μάλιστα, η αύξηση της παραγωγής κοντά σε νέα επίπεδα ρεκόρ για πετρελαιοπαραγωγικές (εκτός ΟΠΕΚ) χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Γουιάνα και ο Καναδάς θα ωθήσει τα επίπεδα προσφοράς εκτός του καρτέλ κατά 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Πάντως, με αφορμή και τη νέα έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας πολλοί αναλυτές εμφανίστηκαν προβληματισμένοι με την συνεχιζόμενη απόκλιση στις προβλέψεις που διατυπώνονται μεταξύ των δύο κορυφαίων θεσμικών φορέων της πετρελαϊκής αγοράς, του IEA και του ίδιου του ΟΠΕΚ, για τα επίπεδα ζήτησης αντανακλώντας και τη διένεξη που μαίνεται μεταξύ τους.

Ο ΟΠΕΚ από την πλευρά του στην τελευταία έκθεση του διατήρησε αμετάβλητες τις υψηλές προβλέψεις του για τα επίπεδα της παγκόσμιας πετρελαϊκής ζήτησης, το 2024, στα 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αλλά και στα 1,8 εκατ. βαρέλια το 2025. Όσον αφορά τα επίπεδα προσφοράς προέβλεψε ρυθμό αύξησης κατά 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Σχολιάζοντας την απόκλιση αυτή που ξεπερνά το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το Reuters σε ανάλυση του επεσήμανε πως πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση στις εκτιμήσεις μεταξύ ΟΠΕΚ και ΙΕΑ εδώ και 16(!) χρόνια.

«Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει μια πολύ ισχυρή αντίληψη πως η ενεργειακή μετάβαση θα επιταχυνθεί με πολύ ταχύτερο ρυθμό» εξήγησε αξιωματούχος του οργανισμού, μιλώντας στο πρακτορείο. Αν και βέβαια πέρα από την αντίληψη για τις επιπτώσεις της πράσινης μετάβασης και της στροφής σε καθαρότερες πηγές ενέργειας, υπάρχουν σαφώς και αναπόφευκτες πολιτικές σκοπιμότητες.

Σε κάθε περίπτωση στις αγορές των commodities, η νέα έκθεση σε συνδυασμό με την ουκρανική επίθεση στα ρωσικά διυλιστήρια και τα στοιχεία για τα μειωμένα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα έδωσαν νέα ισχυρή ώθηση στις τιμές που κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα τους εδώ και πάνω από τέσσερις μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 19:30 ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent ενισχύεται κατά 1,83% στα 85,57 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό WTI που χθες «έκλεισε» πάνω από το όριο των 80 δολαρίων βρίσκεται πλέον στα 81,50 δολάρια, με περαιτέρω μεγάλη αύξηση ύψους 2,21%.

Διαβάστε ακόμη:

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ ψάχνει επενδυτές για να αγοράσει το TikTok

Πληροφορική: Η Entersoft και τα deals που «ξεκλειδώνουν» – Οι startups, το εξωτερικό και η κυβερνοασφάλεια (pics)

Χατζηδάκης στο Greece Talks: Έρχεται άμεσα νέα ρύθμιση για τη Golden Visa – Από Σεπτέμβριο η επανεξέταση των Airbnb

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version