Του Γιάννη Τσιρογιάννη
Με μια εξαιρετικά αδύναμη ανοδική αντίδραση της τάξεως του 1%, επιχείρησε το πετρέλαιο να διαγράψει μέρος των χθεσινών απωλειών που το βύθισαν κατά 7% κάτω από τα 56 δολάρια.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2019 για το Brent ενισχύθηκε 1,08% στα 66,18 δολάρια, ενώ το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2018 για το WTI σημείωσε την ίδια ακριβώς άνοδο στα 56,29 δολάρια.
Η προσπάθεια ανάκαμψης έφτασε αρχικά το +2% ωστόσο γρήγορα ξεφούσκωσε, γεγονός που αποτελεί κακό οιωνό για την πορεία του πετρελαίου.
Η αγορά άλλωστε έχει εισέλθει εδώ και καιρό σε bear market, καθώς το αργό υποχωρεί περισσότερο από 20% από τα υψηλά 4ετίας τον Οκτώβρη, φτάνοντας τώρα σε χαμηλά εννέα μηνών.
Το γιατί και πως η αγορά έχει εισέλθει σε bear market και αν θα συνεχιστεί, το εξηγούμε εδώ.
Η εξαμηνιαία πορεία του αργού πετρελαίου
Πάντως ούτε οι αναλυτές φαίνονται πεπεισμένοι ότι η ανάκαμψη θα συνεχιστεί.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της Price Futures Group, Phil Flynn, η κατάσταση «έχει φτάσει πλέον στο σημείο όπου δε φαίνεται να σχετίζεται με τα θεμελιώδη πλέον, αλλά πρόκειται για μία πλήρης κατάρρευση των τιμών».
Τόσο οι ανησυχίες γύρω από την πτώση της παγκόσμιας ζήτησης, όσο και αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ αποτελούν τους βασικούς παράγοντες πίσω από την πτώση στις τιμές.
Η συνολική παραγωγή των ΗΠΑ ανέρχεται πλέον σε 11,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως, γεγονός που καθιστά την Ουάσιγκτον τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.
Παράλληλα, τα προκαταρκτικά στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο κατά 7,8 εκατ. βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, στα 432 εκατ. βαρέλια συνολικά.